Κοτόπουλο ολόκληρο νομίζω έχω πολλά χρόνια να ψήσω, μάλλον από τότε που η οικογένεια ήταν σε πλήρη σύνθεση.
Όσο θυμάμαι το έψηνα με πατάτες ήταν η εύκολη λύση και άρεσε και στα παιδιά.
Τις ημέρες τις εορταστικές θυμήθηκα τη μάνα που έσφαζε ένα από τα δικά της κοτόπουλα ή μάλλον κότα και την παραμονή της πρωτοχρονιάς την έβραζε, την άφηνε να κρυώσει και την επομένη αφού αφαιρούσε το πολύ λίπος από την επιφάνεια, οι κότες του κοτετσιού ήταν καλοθρεμμένες, έφτιαχνε σούπα κλασικά μιας και γαλοπούλες δεν είχαμε. Μερικές φορές την κότα μπορεί να την έβαζε και στη γάστρα με τα ξύλα, άλλη αίσθηση! Αναμνήσεις!!
Τώρα εγώ μόνη μου ασφαλώς και δε θα έφτιαχνα κάτι αντίστοιχο, έψαχνα για παρέα.
Τα κοτόπουλα που βρίσκω ή θα είναι πολύ μεγάλα αυτά που τα αποκαλούν χωριάτικα και για τα μικρότερα μόνο τα συμβατικά.
Για να περνά η ώρα όλες τις προηγούμενες ημέρες έχω δει στις εφαρμογές όλα τα γλυκανάλατα έργα και κάποια με μαγειρικές.
Είδα λοιπόν να τυλίγει κάποιος chef τη γαλοπούλα με μπέικον και αφού βρήκα παρέα, πήρα ένα κοτόπουλο και έπαιξα με αυτό κάνοντας τα δικά μου σχέδια.
Τα συνοδευτικά που επέλεξα ήταν επιλογή δική μου γιατί στο τραπέζι υπήρχαν και άλλα συνοδευτικά όπως η αγαπημένη μου σούπα των τελευταίων ημερών και αυτή η γεμιστή κολοκύθα.
Επιλέξτε τα δικά σας συνοδευτικά και δοκιμάστε!
Κοτόπουλο ψητό τυλιγμένο με μπέικον
Εξοπλισμός
- γάστρα ή σκεύος που να σκεπάζει
Συστατικά
- 1 κοτόπουλο βάρος περίπου 1.5 κιλά
- 6-7 λωρίδες μπέικον
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 10-12 κάστανα
- 250 γρ μανιτάρια αγαρικά
- 1 κυδώνι προαιρετικό
- ζωμό κοτόπουλου ή νερό
- βούτυρο
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε το κοτόπουλο το πλένουμε και το τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει. φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και όταν αρχίζει να βράζει ξαφρίζουμε προσεκτικά. Βράζουμε για 15 λεπτά.Η διαδικασία του βρασίματος είναι προαιρετική, εγώ ήθελα το ζωμό του κοτόπουλου για κάποια άλλη παρασκευή.
- Βγάζουμε σε μια λεκάνη και κρατάμε το ζωμό αφού τον σουρώσουμε.
- Μόλις κρυώσει λίγο για να μπορούμε να το χειριστούμε, αλατοπιπερώνουμε καλά και το τυλίγουμε με τις λωρίδες του μπέικον ( στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες).
- Ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά. Βράζουμε ελαφρά τα κάστανα για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε, εναλλακτικά αγοράζουμε τα έτοιμα από το ΣΜ.Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε το κυδώνι σε φέτες αν το επιλέξουμε.
- Σε γάστρα ή σε άλλο σκεύος που να σκεπάζει τοποθετούμε το κοτόπουλο και γύρω από αυτά τα συνοδευτικά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο ή βούτυρο.Προσθέτουμε μέρος από το ζωμό που το βράσαμε. Αν επιλέξουμε να μην το βράσουμε θα προσθέσουμε νερό.
- * Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για μια ώρα σκεπασμένο στο κάτω ράφι του φούρνου.Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη περίπου 20 λεπτά. Φροντίζουμε να έχει μείνει λίγος ζωμός θα φτιάξουμε με αυτόν μια σάλτσα για το σερβίρισμα.
- Μεταφέρουμε σε δίσκο σερβιρίσματος και κρατάμε τη σάλτσα σε μικρό κατσαρολάκι.
- Δένουμε τη σάλτσα με λίγο βούτυρο και σερβίρουμε.