share

Ελιόψωμο

από
DSC00814

Είναι ένα ψωμί που λατρεύουν όλοι στο σπίτι. Γίνετε πολύ συχνά, γιατί τα παιδιά το παίρνουν για κολατσιό στο σχολείο. Τι πιο υγιεινό άλλωστε!!


Τα υλικά μας είναι τα εξής:
(Στον αρτοπαρασκευαστή)

320 ml χλιαρό νερό
300 γραμ. αλεύρι σκληρό
200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
25 γραμ. νωπή μαγιά
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.τ.γ. αλάτι
ελάχιστη ρίγανη (2 πρέζες)
1/2 κιλό ελιές καλαμών καθαρισμένες από τα κουκούτσια
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των ψωμιών

Πάμε τώρα να το φτιάξουμε:

Βάζουμε στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά, πρώτα το νερό, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το αλεύρι και τέλος την μαγιά θρυμματισμένη. Ζυμώνουμε στο πρόγραμμα για ζύμη και για 1/4.
Στην συνέχεια βγάζουμε την ζύμη από τον αρτοπαρασκευαστή και την μοιράζουμε σε 3 ίση μεγέθη. Καλά αν δεν είναι και ακριβώς δεν χαλάει ούτε στο μάτι, αλλά ούτε και στην γεύση.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα δάκτυλα, σε όποιο σχέδιο θέλουμε και βάζουμε μία χούφτα (καλή όμως) ελιές μέσα και αρχίζουμε να κλείνουμε πιάνοντας τις άκρες και γυρνώντας το ζυμάρι (τις μύτες δηλ.) καλά ώστε να κλείσει από παντού. Το βάζουμε σε ταψί, στο οποίο πρώτα έχουμε στρώσει μία λαδόκολα, με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα.
Αφού έχουμε βάλει όλα τα ψωμιά στο ταψί τότε βάζουμε πιέζοντας ελαφρώς ελιές από πάνω.
Αφήνουμε να φουσκώσουν (όση ώρα χρειαστεί) και μετά ψήνουμε στους 200 βαθμούς, πάνω κάτω για 25-30 λεπτά.
Τέλος μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστά, λαδώνουμε ελαφριά με ένα πινέλο τα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

Καλή επιτυχία.

Κατηγορίες
    • Asteri
    • 5 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Κανά κομματάκι;;;;; κι εμένα μου αρέσει 🙂

  1. Απάντηση

    καλέ που βρήκατε τόσες ελιές στην ΚΡΉΤΗ;
    Τέλειο ψωμάκι, το αγαπώ πολύ, πολύ!!!!! λιποθυμώ!!!!!

  2. Απάντηση

    Πρώτα απο όλα να σου ευχηθώ να τα εκατοστησεις εστω και λιγο καθυστερημένα.. να εισαι γερή να σε χαίρονται οσοι σε αγαπάνε…
    Οσο για το ελαιόψωμο σε ευχαριστω πολύ διότι ψάχνω συνέχεια συνταγες για αρτοπαρασκευαστή.. Πολλες πολλες καλημέρες…

    • RIRI
    • 5 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Πόσο μου αρέσουν αυτές οι συνταγές ψωμιού στον αρτοπαρασκευαστή!!!Ευχαριστω Λίνα, την αντιγράφω στις συνταγές μου αμέσως!

  3. Απάντηση

    αρτοπαρασκευαστή δεν έχω,έχω όμως χεράκια και ζυμώνω…
    Ψωμί δεν αγοράζω εδώ και πολλά χρόνια,το κάνω πάντα μόνη μου,είναι τόσο εύκολο άλλωστε…
    Λινάκι,πολύ ωραίο το λιόψωμό σου…
    μέχρι εδώ μου μύρισε..-:))

    • iwanna
    • 5 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Μοσχομύρισε το λιόψωμο ώς εδώ Λίνα και όπως είπες και εσύ τι καλίτερο για κολατσιό για τα παιδιά και όχι μόνο!!!!!!!!!

  4. Απάντηση

    Τι ωραίο ψωμάκι! Και εγώ με τα χεράκια ζυμώνω! θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

    • kiki
    • 5 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Αυτό θα το δοκιμάσω σίγουρα, γιατί έχουμε αδυναμία στις ζύμες!

  5. Απάντηση

    Μαγικό το ψωμάκι. Η τελειότητα βρίσκεται στην απλότητα.

  6. Απάντηση

    Αστέρι σε ευχαριστώ πολύ.
    Φιλιά.

  7. Απάντηση

    Γεστερόπληξ από ελιές εδώ στην Κρήτη έχουμε μπόλικες. Εν αφθονία θα έλεγα, μιας και είναι νησί ελαιοπαραγωγών.
    Όσο για το ψωμί όλοι το αγαπάμε…τρελά.

  8. Απάντηση

    Νίκη μου σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Να ‘σαι καλά.
    Όσο για το ψωμί χαίρομαι που βοήθησα.
    Φιλιά.

  9. Απάντηση

    Ριρί χαίρομαι που σου άρεσε. Αν το φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.
    Καλό βράδυ.

  10. Απάντηση

    Σπιρτόκουτο, πράγματι είναι εύκολο και εγώ αν αντέχανε τα χέρια μου τόσο ζύμωμα, στο χέρι θα το έφτιαχνα.
    Άλλωστε, πάντα πίστευα ότι γίνεται πιο νόστιμο το ψωμί όταν φτιάχνεται στο χέρι.
    Φιλιά.

  11. Απάντηση

    Ιωάννα μου συμφωνούμε βλέπω. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Φιλάκια.

  12. Απάντηση

    Taste Advisor σε ευχαριστώ πολύ.
    Αν το φτιάξεις θα ήθελα την γνώμη σου.
    Καλό βράδυ.

  13. Απάντηση

    Κικί μου χαίρομαι που σου αρέσει.
    Περιμένω εντυπώσεις αν το φτιάξεις.
    Φιλιά.

  14. Απάντηση

    KANTHAROS καλωσόρισες. Χαίρομαι που σου αρέσει. Να ‘σαι καλά.
    Καλό βράδυ.

    • Marina
    • 5 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Να τα εκατοστήσεις Λίνα! Είσαι ένα χρόνο και κάτι μικρότερη μου!!! Και έχεις γενέθλια δυο μέρες πριν τον αγαπημένο μου!!!

    • eleni
    • 5 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ωραίοοο,Λίνα!
    Το πιο καλό είναι ότι το ετοιμάζεις στον αρτοπαρασκευαστή,εκεί φτιάχνω στα γρήγορα το ψωμάκι μας.
    Φιλιά!

  15. Απάντηση

    Μόλις γίνουν οι ελίτσες μου θα το δοκιμάσω.
    Φιλάκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode