Είναι ένα ψωμί που λατρεύουν όλοι στο σπίτι. Γίνετε πολύ συχνά, γιατί τα παιδιά το παίρνουν για κολατσιό στο σχολείο. Τι πιο υγιεινό άλλωστε!!
Τα υλικά μας είναι τα εξής:
(Στον αρτοπαρασκευαστή)
320 ml χλιαρό νερό
300 γραμ. αλεύρι σκληρό
200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
25 γραμ. νωπή μαγιά
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.τ.γ. αλάτι
ελάχιστη ρίγανη (2 πρέζες)
1/2 κιλό ελιές καλαμών καθαρισμένες από τα κουκούτσια
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των ψωμιών
Πάμε τώρα να το φτιάξουμε:
Βάζουμε στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά, πρώτα το νερό, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το αλεύρι και τέλος την μαγιά θρυμματισμένη. Ζυμώνουμε στο πρόγραμμα για ζύμη και για 1/4.
Στην συνέχεια βγάζουμε την ζύμη από τον αρτοπαρασκευαστή και την μοιράζουμε σε 3 ίση μεγέθη. Καλά αν δεν είναι και ακριβώς δεν χαλάει ούτε στο μάτι, αλλά ούτε και στην γεύση.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα δάκτυλα, σε όποιο σχέδιο θέλουμε και βάζουμε μία χούφτα (καλή όμως) ελιές μέσα και αρχίζουμε να κλείνουμε πιάνοντας τις άκρες και γυρνώντας το ζυμάρι (τις μύτες δηλ.) καλά ώστε να κλείσει από παντού. Το βάζουμε σε ταψί, στο οποίο πρώτα έχουμε στρώσει μία λαδόκολα, με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα.
Αφού έχουμε βάλει όλα τα ψωμιά στο ταψί τότε βάζουμε πιέζοντας ελαφρώς ελιές από πάνω.
Αφήνουμε να φουσκώσουν (όση ώρα χρειαστεί) και μετά ψήνουμε στους 200 βαθμούς, πάνω κάτω για 25-30 λεπτά.
Τέλος μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστά, λαδώνουμε ελαφριά με ένα πινέλο τα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Καλή επιτυχία.
Κανά κομματάκι;;;;; κι εμένα μου αρέσει 🙂
καλέ που βρήκατε τόσες ελιές στην ΚΡΉΤΗ;
Τέλειο ψωμάκι, το αγαπώ πολύ, πολύ!!!!! λιποθυμώ!!!!!
Πρώτα απο όλα να σου ευχηθώ να τα εκατοστησεις εστω και λιγο καθυστερημένα.. να εισαι γερή να σε χαίρονται οσοι σε αγαπάνε…
Οσο για το ελαιόψωμο σε ευχαριστω πολύ διότι ψάχνω συνέχεια συνταγες για αρτοπαρασκευαστή.. Πολλες πολλες καλημέρες…
Πόσο μου αρέσουν αυτές οι συνταγές ψωμιού στον αρτοπαρασκευαστή!!!Ευχαριστω Λίνα, την αντιγράφω στις συνταγές μου αμέσως!
αρτοπαρασκευαστή δεν έχω,έχω όμως χεράκια και ζυμώνω…
Ψωμί δεν αγοράζω εδώ και πολλά χρόνια,το κάνω πάντα μόνη μου,είναι τόσο εύκολο άλλωστε…
Λινάκι,πολύ ωραίο το λιόψωμό σου…
μέχρι εδώ μου μύρισε..-:))
Μοσχομύρισε το λιόψωμο ώς εδώ Λίνα και όπως είπες και εσύ τι καλίτερο για κολατσιό για τα παιδιά και όχι μόνο!!!!!!!!!
Τι ωραίο ψωμάκι! Και εγώ με τα χεράκια ζυμώνω! θα το φτιάξω οπωσδήποτε!
Αυτό θα το δοκιμάσω σίγουρα, γιατί έχουμε αδυναμία στις ζύμες!
Μαγικό το ψωμάκι. Η τελειότητα βρίσκεται στην απλότητα.
Αστέρι σε ευχαριστώ πολύ.
Φιλιά.
Γεστερόπληξ από ελιές εδώ στην Κρήτη έχουμε μπόλικες. Εν αφθονία θα έλεγα, μιας και είναι νησί ελαιοπαραγωγών.
Όσο για το ψωμί όλοι το αγαπάμε…τρελά.
Νίκη μου σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Να ‘σαι καλά.
Όσο για το ψωμί χαίρομαι που βοήθησα.
Φιλιά.
Ριρί χαίρομαι που σου άρεσε. Αν το φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.
Καλό βράδυ.
Σπιρτόκουτο, πράγματι είναι εύκολο και εγώ αν αντέχανε τα χέρια μου τόσο ζύμωμα, στο χέρι θα το έφτιαχνα.
Άλλωστε, πάντα πίστευα ότι γίνεται πιο νόστιμο το ψωμί όταν φτιάχνεται στο χέρι.
Φιλιά.
Ιωάννα μου συμφωνούμε βλέπω. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Φιλάκια.
Taste Advisor σε ευχαριστώ πολύ.
Αν το φτιάξεις θα ήθελα την γνώμη σου.
Καλό βράδυ.
Κικί μου χαίρομαι που σου αρέσει.
Περιμένω εντυπώσεις αν το φτιάξεις.
Φιλιά.
KANTHAROS καλωσόρισες. Χαίρομαι που σου αρέσει. Να ‘σαι καλά.
Καλό βράδυ.
Να τα εκατοστήσεις Λίνα! Είσαι ένα χρόνο και κάτι μικρότερη μου!!! Και έχεις γενέθλια δυο μέρες πριν τον αγαπημένο μου!!!
Ωραίοοο,Λίνα!
Το πιο καλό είναι ότι το ετοιμάζεις στον αρτοπαρασκευαστή,εκεί φτιάχνω στα γρήγορα το ψωμάκι μας.
Φιλιά!
Μόλις γίνουν οι ελίτσες μου θα το δοκιμάσω.
Φιλάκια