Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές φυτό αρωματικό με υπέροχα λουλούδια. Ανήκει την ίδια οικογένεια με το γεράνι και το πελαργόνι.
Τη συναντάμε κατά τόπους με διαφορετικά ονόματα όπως λουκουμόχορτο, Αλμπαρόζα, Μπαρμπαρούσα, Αρμπακανέλα, Μοσχομολόχα, Γλυκολέλουδο.
Στα περισσότερα σπίτια θα το βρούμε σε γλάστρες και κήπους.
Μας έχει έρθει από τη Ν. Αφρική και θεωρείτε ότι θεραπεύει προβλήματα πέψης και ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.
Λόγω του αρώματος των φύλλων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην κουζίνα μας στην προσθήκη σε γλυκά μαρμελάδες, κομπόστες και λικέρ.
Λικέρ είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια με συνταγή κάποιας φίλης, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είχε πολύ ζάχαρη.
Δοκίμασα κάποια στιγμή σε εστιατόριο που μας προσφέρθηκε στο τέλος του γεύματος και πάλι είχε πολύ ζάχαρη.
Πριν τρεις μήνες αγαπημένη φίλη μου χάρισε λίγο μαζί με τη δική της συνταγή. Τώρα που οι γλάστρες μου έχουν θεριέψει με αρμπαρόριζα αποφάσισα να το φτιάξω κι εγώ, ακολουθώντας τη συνταγή της φίλης μου.
Δοκιμάστε το είναι πολύ εύκολο.
Λικέρ με αρμπαρόριζα
Συστατικά
- 500 ml κόκκινο κρασί
- 150 γρ ζάχαρη
- 20 φύλλα αρμπαρόριζας συν μερικά λουλούδια της (προεραιτικό)
Οδηγίες
- Μαζεύουμε γερά φύλλα αρμπαρόριζας και λίγα άνθη αν υπάρχουν. Τα πλένουμε μέσα σε μπόλικο νερό και τα αφήνουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας να στεγνώσουν.
- Σε ένα καθαρό βάζο που κλείνει καλά, βάζουμε το κρασί με τη ζάχαρη και τα φύλλα της αρμπαρόριζας. Σκεπάζουμε με σελοφάν και κλείνουμε καλά.
- Τοποθετούμε το βάζο σε ένα ντουλάπι της κουζίνας για 20 τουλάχιστον ημέρες ανακινώντας συχνά να λιώσει η ζάχαρη.
- Μετά από αυτό το διάστημα σουρώνουμε με τη βοήθεια μουσελίνας και τοποθετούμε σε καθαρό μπουκάλι. Αν θέλουμε το διατηρούμε σε ψυγείο.
- Σερβίρουμε παγωμένο μετά από κάποιο γεύμα.