ΥΛΙΚΑ για δύο άτομα
Για το χταπόδι
750 γραμμάρια χταπόδι
ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγη μουστάρδα
λίγο άσπρο ξύδι
ελαιόλαδο
Φρέσκο δεντρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι
Για τη φάβα
150 γρ φάβα
500 ml νερό
1 μέτριο κρεμμύδι
αλάτι
ξύσμα από ένα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη φάβα
Βάζετε σε μία κατσαρόλα την φάβα μαζί με ένα κρεμμύδι και το νερό, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια την ξαφρίζετε και την αφήνετε να σιγοβράσει για να γίνει σαν πουρές.
Την αδειάζετε από την κατσαρόλα στο μούλτι από σιγά σιγά, την αλέθεται και την βάζετε στην άκρη.
Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού ή καραμελωμένα κρεμμύδια.
Για το χταπόδι
Ετοιμάζετε το χταπόδι. Ρίχνετε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε ελάχιστο νερό, μπόλικο λάδι και ανάβετε το μάτι.
Προσθέτετε το φρέσκο δεντρολίβανο και στη συνέχεια ολόκληρο το χταπόδι.
Αφήνετε να βράσει λίγο με τα υπόλοιπα υλικά και το γυρίζετε.
Προσθέτετε το ξύδι και αφήνουμε αρκετή ώρα να βράσει το χταπόδι.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε λίγη μουστάρδα και νερό και περιχύνετε τη σάλτσα στο χταπόδι που βράζει. Αφήνετε να πάρει τη γεύση της σάλτσας και όταν είναι έτοιμο, σερβίρετε σε πιάτο πρώτα την φάβα και μετά από πάνω βάζετε το χταπόδι με σάλτσα.
Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε χταπόδι που έχετε βράσει με το νερό του, προσθέστε όταν είναι έτοιμο λίγο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε με τη φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια.