Ένα κλασικό χειμωνιάτικο φαγητό που σιγά σιγά μπαίνει πάλι στο τραπέζι μας. Εγώ βέβαια τα τελευταία χρόνια, το φτιάχνω πάντα στον ξυλόφουρνο , γιατί η νοστιμιά του εκεί είναι το κάτι άλλο.
Πάμε να δούμε τα υλικά μας:
2 νεροπότηρα όχι μεγάλα ρεβίθια
2-3 χούφτες γίγαντες
3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
3-4 ντομάτες φρέσκες κομμένες σε κύβους ή 1/2 κουτί ντοματάκια κονσέρβα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας (προαιρετικό)
αρκετό ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι – λίγο κύμινο
Ας το φτιάξουμε τώρα:
Από την προηγούμενη το βράδυ, βάζουμε τα ρεβίθια και τους γίγαντες μαζί σε ένα λεκανάκι, προσθέτουμε νερό μέχρι επάνω και τα αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα να φουσκώσουν.
Ανάβουμε το φούρνο μας. Μεγάλη διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο.
Βάζουμε τα ρεβίθια και τους γίγαντες σε πήλινο σκεύος με καπάκι ή σε πυρίμαχο (εμένα είναι πυρίμαχο).
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τέλος προσθέτουμε την ντομάτα, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο ενώ ανακατεύουμε καλά.
Και αν δεν έχουμε καπάκι όπως εγώ δηλαδή τότε κλείνουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο από πάνω.
Τέλος το βάζουμε στον φούρνο π.χ. την Κυριακή το μεσημέρι και το βγάζουμε την Δευτέρα το μεσημέρι. Το ψήνουμε δηλαδή 24 ώρες. Ναι ξέρω είναι πολλές οι ώρες αλλά τόσες θέλει για να είναι νόστιμο και ψημένο.
Στον ηλεκτρικό φούρνο.
Βράζουμε πρώτα τα ρεβίθια με τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό και στην συνέχεια τα ρίχνουμε σε γάστρα ή πυρίμαχο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε την γάστρα, ή το πυρίμαχο και τα βάζουμε στον φούρνο. Έτσι θέλουν περίπου 1 ώρα στους 200 βαθμούς αερόθερμο.
Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο, αλλά εμείς που δεν έχουμε ξυλόφουρνο παρά μόνο στο εξοχικό, είναι λίγο δύσκολο να το απολαύσουμε μέσα στο χειμώνα… αρκούμεθα στα κλασσικά ρεθύβια στην κατσαρόλα…
Καλή μου Λίνα γειά σου!Φαίνεται πολύ νόστιμη η ρεβυθάδα σου αλλά εάν εμείς δεν έχουμε ξυλόφουρνο πως θα υπολογίσουμε την ώρα ψησίματος στην ηλεκτρική κουζίνα;
Μπέτυ γίνονται και στον κλασικό φούρνο. Δεν είναι απαραίτητο να το φτιάχνεις μόνο στην κατσαρόλα. Απλά πρέπει πρώτα να τα βράσεις λίγο, ώστε να γίνουν στον φούρνο σε μία ώρα. Και πάλι αλλάζει η γεύση, δεν είναι ίδια.Και είναι πάλι νόστιμα. Έτσι τα έφτιαχνα και εγώ πριν τον ξυλόφουρνο.
Ιωάννα έχεις δίκιο σε αυτό. Γι’ αυτό θα συμπληρώσω στην ανάρτηση τον τρόπο ψησίματος για τον ηλεκτρικό φούρνο. Γιατί όπως είπα και στην Μπέτυ γίνονται στον ηλεκτρικό φούρνο και είναι πάλι νόστιμη.
Tην ωραιότερη ρεβυθάδα είχα φάει στην Σίφνο, κι αυτή μαγειρεμένη σε ξυλόφουρνο.
Προσπάθησα να την φτιάξω στον ηλεκτρικό φούρνο, νομίζω το αποτέλεσμα απείχε πολύ!
Πάντως και πάλι νόστιμη ήταν!
Καλή βδομάδα Λίνα μου!
Ήρθα κι εγώ να φάω ρεβιθάδα!!
Κορίτσια μπορείτε να φτιάξετε τη ρεβιθάδα σε φούρνο κουζίνας (όλα αυτά από πληροφορίες) αν έχετε κάποιο σκεύος που να σκεπάζει καλά, θα το βάλετε από το βράδυ στους 100 με 120 βαθμούς για όλη τη νύχτα.
Αυτό βέβαια είναι ενεργοβόρο κι η ενέργεια στις μέρες μας πολύτιμη ας σκεφτούμε και λίγο οικολογικά!!!γιαυτό προτιμήστε τη λύση που δίνει η Λίνα
μόνο στο εξοχικό έχουμε ξυλόφουρνο, κι εκεί σπάνια πατάμε τα τελευταία χρόνια, αλλά βολευόμαστε στο φούρνο στο σπίτι, μαγειρεύω με το νυχτερινό και το φαγάκι σιγοψήνετε όλη νύχτα σε χαμηλή θερμοκρασία, το μόνο που λείπει είναι η μυρωδιά του ξύλου
επανέρχομαι διότι με διέκοψε το τηλέφωνο νωρίτερα, για να πω πως το φαγάκι σου φαίνεται πολύ ωραίο, και το πάντρεμα με τα φασόλια θα του δίνει άλλη γεύση, τώρα που δροσίζει θα τιμούμε συχνά τα όσπρια
Καλημέρα Έλενα.
Αν την φτιάξεις στον ηλεκτρικό φούρνο πρέπει να την σκεπάσεις πάλι και να γίνει όπως λέω στην ανάρτηση. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο σχεδόν απλά λείπει η μυρωδιά του ξυλόφουρνου.
Επειδή όμως δεν υπάρχει ξυλόφουρνος σε όλα τα σπίτια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γευτούμε τα πάντα.
Καλή εβδομάδα.
Καλημέρα Ξανθή.
Πολύ σωστές οι πληροφορίες αλλά ταυτόχρονα είναι και αντιοικονομικό.
Οπότε διαλέγει ο καθένας πως θέλει να το κάνει.
Φιλιά και καλή εβδομάδα.
Καλημέρα γαστεροπληξ.
Η γίγαντες μέσα στα ρεβίθια δίνουν μία άλλη γεύση στο φαγητό. Ιδιαίτερη θα έλεγα.
Πάντως εσύ που έχεις νυχτερινό νομίζω ότι μπορείς να την ψήσεις όλη την νύχτα χωρίς….. τύψεις. 🙂
Καλή εβδομάδα.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πολύ ωραία ιδέα τα φασόλια με τα ρεβύθια! Θα το δοκιμάσω σε γάστρα στο φούρνο!
Το ζούλεψα ετούτο το φαγάκι στο φούρνο Λινάκι!!!
Λινάκι μου, Λινάκι μου !! τι υπέροχο φουρνάκι είναι αυτό που έχεις !! εκει σταθηκα εγω, εχω ενα κόλλημα με τα φουρνάκια, τα λατρεύω!! σε φανταζομαι χρυσοχέρα μου τι φαγάκια θα φτιάχνεις, θα μοσχοβολάει όλη η γειτονιά.
Ρεβυθάδα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, θα μου στείλεις μια μεριδούλα??
φιλια πολλα
Big mama δοκίμασε το, γίνονται τέλεια.
Κικί μου έστω και καθυστερημένα βάζω πιάτο για την επόμενη φορά που θα το φτιάξω.
Μαρία μου έχω ένα πιάτο και για σένα.
Όσο για τον φούρνο, είναι αλήθεια ότι έχουμε ευχαριστηθεί πολλά φαγητά. Και λυπάμαι που δεν μπορώ μέσω ίντερνετ να στείλω ένα πραγματικό πιάτο στον καθένα από εσάς.
Φιλιά.
Μμμμμμμμμμ αυτό είναι που λένε των φρονίμων τα παιδιά….
πω πω μία μέρα πριν…
μάλλον θα αξίζει η όλη διαδικασία και δείχνει τόοοοοσο ωραίο
δυστυχώς προς το παρόν ρεβύθια κατσαρόλας ή φούρνου…
πολλά φιλιά
νικος απο κρητη.εφτιαξα ρεβιθαδα στο ξυλοφουρνο αλλα αντι για γιγαντες εβαλα φασολες μικρες και προσθεσα και καροτο.σε 6 ωρες ηταν ετοιμο το φαι.ο φουρνος ειχε φτασει στους 300C στις 3 ωρες και μετα αρχισε κει επεφτε η θερμοκρ. μεχρι τους 100C.αραγε γιατι πρεπει να ειναι στο φουρνο 24 ωρες αφου ειναι ατοιμο στις 6 ωρες περιπου.παντως εγινε πολυ νοστιμο.
Νίκο από Κρήτη. Οι γίγαντες δεν ψήνονται εύκολα και γι’ αυτό τον λόγο αλλά και επειδή πέφτει η θερμοκρασία του φούρνου, το αφήνω ένα 24ωρο και είναι έτοιμο για την επόμενη μέρα το μεσημέρι.
Μπορεί να είναι και έτοιμο πιο πριν όπως λες, στις 6 ώρες δεν ξέρω, γιατί εγώ δεν το βγάζω πριν το μεσημέρι.
Μεσημέρι δηλ. τα βάζω μεσημέρι τα βγάζω.