share

Ψωμί με νιφάδες βρώμης και πετιμέζι

από
CE-A8-CF-89-CE-BC-CE-AF-CE-BC-CE-B5-CE-BD-CF-85-CF-86-CE-AC-CE-B4-CE-B5-CF-82-CE-B2-CF-81-CF-8E-CE-BC-CE-B7-CF-82-287-29

Σε λίγες ώρες το σπίτι θα γεμίσει χαρούμενα πρόσωπα έρχονται τα ταξιδεμένα παιδιά μου!!!!
Για το αυριανό πρωινό μας ετοίμασα ένα ψωμί,  μιας και η παραγγελία ήταν ψωμί και μαρμελάδα.
Μαρμελάδες θα πάρουμε από την “Κουζίνα της Ξανθής”

Μαζί με την κόρη αναζητήσαμε από τα βιβλία μας κάτι διαφορετικό και η απόφαση έπεσε σε πρόταση της κ. Βουτσινά από  ημερολόγιο – βιβλίο της “Άρτος ο Περιούσιος”με νιφάδες βρώμης και πετιμέζι.
Η δοσολογίες έχουν τροποποιηθεί από μένα για τις σημερινές μας ανάγκες.
Υλικά για μια μικρή φρατζόλα
1/2 δοσομετρική κούπα νιφάδες βρώμης  και λίγες για την επικάλυψη
1/2 δοσομετρική κούπα πολύ ζεστό γάλα
75γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
125γρ αλεύρι σκληρό
125 γρ αλεύρι μαλακό
15γρ νωπή μαγιά
1/4 δοσομετρικής κούπας πετιμέζι
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. σούπας μαλακωμένο βούτυρο
Χλιαρό νερό περίπου 1/2 δοσομετρική κούπα

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τις νυφάδες με το γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μείνει μέχρι να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ για όσους διαθέτετε γάντζο ζυμώματος τοποθετούμε το αλεύρι και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά πλην του νερού. Εγώ διέλυσα τη μαγιά στο πετιμέζι και μετά τα πρόσθεσα στα υπόλοιπα υλικά.
Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σταδιακά το νερό μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική.


Αν το ζυμώσετε στο μίξερ σταματήστε ενδιάμεσα και παρατηρήστε την υφή της ζύμης πρι προσθέσετε όλο το νερό.
Ζυμώνουμε με το χέρι περίπου 15 λεπτά, φτιάχνουμε φρατζόλα την οποία κυλάμε πάνω σε νιφάδες βρώμης.
Την τοποθετούμε σε φόρμα κι αφήνουμε σε χλιαρό μέρος σκεπασμένη για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις για 45 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Περισσότερες πληροφορίες από τους δοκιμαστές αύριο το πρωί.
Όπως και να είναι θα έχουμε ένα σπιτικό ψωμί και μάλιστα από τη μαμά!!
Για λίγες μέρες θα περάσουμε όλοι μαζί οικογενειακές στιγμές δίπλα από τη θάλασσα.
Θα τα πούμε προσεχώς.

  • Αντί πετιμέζι προσθέστε μαύρη ζάχαρη και αυξήστε το νερό.
  • Ανάλογα με τις ανάγκες σας διπλασιάστε ή τριπλασιάστε  τις ποσότητες των υλικών

 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 2 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Με το καλό να τους δεχτείς και καλά να περάσετε!

  1. Απάντηση

    Καλώς να τους δεχθείς Ξανθή μου!
    Ψωμί από τα χεράκια της μανούλας και σπιτικές μαρμελάδες, δεν μπορώ να φανταστώ πιο νόστιμο πρωινό!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

  2. Απάντηση

    Με το καλό να τους δεχθείς Χανθή μου!!! Να τους χορτάσεις, να τους χαρείς με την ψυχή σου!!! Καλά να περάσετε!!

    • Εφη
    • 2 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή μου καλώς να τους δεχτείς!!! Φιλιά! Καλή εβδομάδα!

  3. Απάντηση

    Ωραιότατο το ψωμί σου Ξανθή. Καλά να περάσετε δίπλα στη θάλασσα και με το καλό η επάνωδος!

  4. Απάντηση

    Με το καλό να τους δεχτείς και να τους χορτάσεις – όσο γίνεται -τις λίγες ημέρες-γιατί πάντα λίγες είναι- που θα τους έχεις κοντά σου.
    Φιλιά.

    • Marina
    • 2 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Με το καλό!!! Άντε να χαμογελάσει η ψυχούλα σου με την παρουσία των ξενιτεμένων σου παιδιών!!!

    • painter
    • 2 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Mε το καλό να τους δεχτείς Ξανθούλα μου, καλά να περάσετε!
    Καλή εβδομάδα να έχετε, καλό μήνα και… καλώς σε βρίσκω και πάλι!
    Πολλά φιλιά

  5. Απάντηση

    Πολύ ωραίο!
    Με το καλό να τα δεχτείς τα παιδάκια σου Ξανθή μου, να περάσετε τέλεια:)

    • Conna
    • 3 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Καλώς να τους δεχθείς Ξανθή. Θα γεμίσει το σπιτικό σας.

    Καλα να περάσετε.

    Φιλιά

  6. Απάντηση

    Καλό δέξιμο με αγκαλιές και ψωμάκι από τα χεράκια της μανούλας!
    Από σήμερα σκέπτομαι τι να φτιάξω στη δική μας επάνοδο την Πέμπτη!
    Να περάσετε καλά!

    • Helen Gr
    • 3 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Καλημέρα, Ξανθή μου!
    Καλώς να τους δεχθείς, να τους χαρείς και να περάσετε όμορφα!
    με τέτοιο ιδιαίτερο ψωμί από τα χεράκια σου και τις υπέροχες μαρμελάδες σου, θα έχετε το πιο νόστιμο πρωινό!
    Καλή βδομάδα!

    • Penelope
    • 3 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Καλημέρα καλή μου. Καλή εβδομάδα εύχομαι και νομίζω πως τώρα πια θα τους έχεις δεχθεί και θα είσαι πραγματικά χαρούμενη.

    Εύχομαι οι οικογενειακές στιγμές δίπλα στην θάλασσα να σε “αποζημιώσουν” για όλες τις αλλαγές που έγιναν στον καλοκαιρινό προγραμματισμό σας.

    Το ζωμάκι εξαιρετικό και μόλις βρεθώ με πετιμέζι θα το δοκιμάσω κι’ εγώ.

  7. Απάντηση

    Με το καλό να τους δεχτείς Ξανθή και μάλιστα θα τους υποδεχτείς με το υπέροχο ψωμί σου και τις μαρμελάδες σου!

  8. Απάντηση

    Με το καλό! Και με τέτοια καλούδια! Σούπερ

  9. Απάντηση

    Καλώς τα δέχτηκες Ξανθή!!!!
    Φοβερό το ψωμάκι σου 🙂

  10. Απάντηση

    Καλώς να τους δεχθείς Ξανθή μου!Να περάσετε καλά!!!
    Το ψωμάκι σου φαίνεται καταπληκτικό!
    Φιλιά πολλά!

    • nadia
    • 5 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Τα ταξιδεμένα σας παιδιά μάλλον έχουν έρθει και περνάτε τέλεια.Να είστε καλά σας ευχαριστούμε για τις ωραίες σας συνταγές.Το ψωμάκι υπέροχο!!

  11. Απάντηση

    Καλώς τους δέχτηκες Ξανθή.
    Να περάσετε υπέροχα, να χορτάσει ο ένας τον άλλον!

    Όμορφο το ψωμί και το πετιμέζι θα του δίνει ήπια γλυκύτητα!
    Ζ.

    • Λίλα
    • 6 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Το να φτιάχνεις με τα χεράκια σου πράγματα για να δεχτείς αυτούς που έρχονται είναι η πεμπτουσία της φιλοξενίας και της αγάπης! Μυρωδάτες στιγμές γεμάτες θαλπωρή!

    • Martha
    • 8 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου Ξανθή μου και καλώς να ορίσουν τα παιδιά!!!

    • Anonymous
    • 13 Σεπτεμβρίου 2012
    Απάντηση

    ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΣΕ ΓΡ. ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1/4 ΤΗΣ ΔΟΣΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΚΟΥΠΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕ ΔΙΑΘΕΤΩ ΤΕΤΟΙΑ;

  12. Απάντηση

    Η δοσομετρική κούπα είναι 240 ml όταν μιλάμε για υγρά.
    Για τα στερεά μπορείς να δεις τον πίνακα στα δεξιά της σελίδας μας ανάλογα με το στερεό αναγράφονται τα γραμμάρια.
    Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode