Το Clafoutis είναι ένα γλύκισμα που φτιάχνεται με φρέσκα φρούτα και επικάλυψη από ένα κουρκούτι.
Παλιότερα είχα φτιάξει αυτό με κεράσια και μπύρα και αυτό με αχλάδια χωρίς αλεύρι, και τώρα δοκιμάστηκε μια άλλη εκδοχή, με βερίκοκα μιας και στο ψυγείο υπήρχαν κάποια.
Μπορείτε να το φτιάξετε και με ροδάκινα ή νεκταρίνια που τώρα είναι της εποχής.
Προσφέρθηκε σε φίλη και της άρεσε πολύ. Δεν είναι πολύ γλυκό και συνοδεύεται άριστα με μια μπάλα παγωτού.
Clafoutis με βερίκοκα
1 ταψί με διάμετρο 22 εκατ.
Συστατικά
- 10 βερίκοκα
- 2 αυγά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο και λίγο για το ταψί
- 80 γρ ζάχαρη
- 100 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- 120 ml γάλα
- 1 λεμόνι μικρό το ξύσμα του μόνο
- ζαχαρη άχνη προαιρετικό
Οδηγίες
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 22 εκατοστά
- Πλένουμε τα βερίκοκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Στρώνουμε σε κύκλους τα βερίκοκα στο ταψί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα και μόλις πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι και το άρωμα βανίλιας, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Τέλος προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τα βερίκοκα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Αν θέλουμε ξεφορμάρουμε σε πιατέλα ή κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη ή μια μπάλα παγωτού.