Ένα περιοδικό που μου έφερε ο γιος με έκανε να μπω σε νέους πειραματιστώ με νέες ιδέες προσαρμοσμένες πάντα με προϊόντα που θα βρω εύκολα τώρα.
Το δικό μας ρυζόγαλο οι ξένοι το λένε pudding και συνήθως το φτιάχνουν στο φούρνο.
Εγώ το έφτιαξα σε μικρά μπολάκια που μπορούν να μπουν στο φούρνο, μπορεί όμως να μπει σε πυρίμαχο μικρό σκεύος όλο μαζί.
Μεγάλη σημασία έχει η επιλογή του ρυζιού, εγώ χρησιμοποίησα καρολίνα, διάβασα ότι και το Arborio είναι κατάλληλο.
Όσο για τον αρωματισμό του επέλεξα το καρδάμωμο αλλά η βανίλια θα του ταιριάζει πολύ καλά.
Τα σαγκουίνια ήταν μια επιπλέον επιλογή για τον αρωματισμό του.
Ρυζόγαλο φούρνου αρωματισμένο με καρδάμωμο και σαγκουίνια
4 μπολάκια
Συστατικά
- 500 ml γάλα
- 5-6 λοβούς καρδάμωμου
- 30 γρ ζάχαρη
- 70 γρ ρύζι καρολίνα
- 2 πορτοκάλια σαγκουίνια
- 2 κουτ. γλυκού μέλι
Οδηγίες
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με τα σποράκια από τους λοβούς του καρδάμωμου και ζεσταίνουμε, χωρίς να βράσουμε. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να σταθεί μια ώρα να βγουν τα αρώματα του καρδάμωμου.
- Ανακατευθούμε το ρύζι με τη ζάχαρη, το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και μοιράζουμε στα μπολάκια. Σουρώνουμε το γάλα και το μοιράζουμε στα μπολάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για μία ώρα.
- Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκατοστού. Τις αραδιάζουμε σε ταψί και περιχύνουμε με το μέλι. Ψήνουμε μαζί με το ρυζόγαλο για 25 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γαρνίρουμε με τα κομμάτια πορτοκαλιού και το ζουμί που θα υπάρχει στο ταψί.
- Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
Σημειώσεις
Το γάλα μου ήταν κατσικίσιο ευγενική χορηγία των γειτόνων μου που επέστρεψαν από χωριό της Αρκαδίας και ήταν με αρκετά λιπαρά.
Μπορείτε να αφαιρέσετε 100 ml από το γάλα και να το αντικαταστήσετε με κρέμα γάλακτος.
Πολύ ωραίο ρυζόγαλο!!! Λατρεύω το καρδάμωμο και θα το δοκιμάσω σύντομα!!!