share

Πόσες μικροσυσκευές χωράνε σε μια κουζίνα

από
Μικροσυσκευές

Με αφορμή την μεγάλη προώθηση και χρήση αυτής της φριτέζας αέρος, ήδη υπάρχουν ομάδες με αναφορές αποκλειστικά σε αυτές και πλήθος συνταγών, διάφορες σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου.

Από μια μικρή έρευνα για την συγκεκριμένη συσκευή βρήκα αμφιλεγόμενες κριτικές τόσο για τα αποτελέσματα της χρήσης της (καλύτερο ψήσιμο) αλλά και για τον αν τελικά θα φάμε ένα πιο υγιεινό παρασκεύασμα μαγειρεύοντας σε φριτέζα αέρος. Δυστυχώς οι απόψεις δεν είναι τεκμηριωμένες.

Αλλά ας δούμε πόσες μικροσυσκευές χωράνε τελικά σε μια κουζίνα;; είναι κάτι που με προβλημάτισε, μιας και ο χώρος που συνήθως είναι διαθέσιμος δεν είναι άπειρος και τελικά τις θέλουμε όλες αυτές;;

Γύρισα το μυαλό πίσω προσπαθώντας να θυμηθώ πόσες συσκευές γενικώς χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές, οι οποίες μάλιστα μαγείρευαν για πολυπληθείς οικογένειες. Μα θα μου πείτε θα γυρίσουμε στο παρελθόν;; Όχι βέβαια θα κάνουμε τη ζωή μας εύκολη αλλά όχι πιο δύσκολη σκουντουφλώντας σε πληθώρα συσκευών που τελικά δεν χωράνε στις μικρές μας κουζίνες.

Στην οικογένεια μου λοιπόν η μητέρα μου δεν είχε μίξερ ούτε επεξεργαστή τροφίμων. Άλλωστε μέχρι τα εφηβικά μου χρόνια στο χωριό δεν υπήρχε ηλεκτρικό.

Θυμάμαι ένα χειροκίνητο αναδευτήρα για υγρά υλικά όπως βουτύρου, αυγών γάλακτος κλπ σαν αυτόν της φωτογραφίας μάλλον υπάρχει ακόμη στο πατρικό μου.

Φωτογραφία από τον ιστό

Ο πατέρας στο μαγαζί είχε αυτή τη χειροκίνητη μηχανή κιμά, η οποία είναι ακόμη στην κατοχή μου.

Βέβαια μιλάμε για πολλά χρόνια πριν, αλλά και τότε οι ανάγκες υπήρχαν και μπορώ να πω ότι μαγείρευαν πολύ περισσότερο από όσο σήμερα, μην ξεχνάμε ότι οι οικογένειες ήταν πολύ μεγαλύτερες σε άτομα λόγω και της συγκατοίκησης με τους γονείς – γιαγιάδες – παππούδες.

Κι ερχόμαστε στις μετέπειτα γενεές που με την βοήθεια της εξέλιξης της τεχνολογίας αρχίσαμε να γεμίζουμε τα σπίτια με μικροσυσκευές, μεταξύ αυτών κι εγώ.

Θα απαριθμήσω μερικές συσκευές , κάποιες πέρασαν και από το δικό μου σπίτι , κάποιες έμειναν αλλά και πολλές παροπλίστηκαν ή πήγαν στον κάλαθο (στην καλύτερη περίπτωση) της ανακύκλωσης

  1. Χύτρα ταχύτητας
  2. Μίξερ χειρός ή σταθερό
  3. Επεξεργαστής τροφίμων
  4. Μηχανές κιμά ή λαχανικών
  5. Μηχανή παρασκευής ζυμαρικών
  6. Ζυγαριά κουζίνας
  7. Βραστήρας
  8. Φρυγανιέρα
  9. Τοστιέρα – βαφλιέρα
  10. Καφετιέρα
  11. Αρτοπαρασκευαστής
  12. Φριτέζα λαδιού και τώρα φριτέζα αέρος
  13. Ρομπότ μαγειρέματος
  14. Ατμομάγειρας
  15. Thermomix
  16. Αποχυμωτής
  17. Στίφτης ροδιού ή εσπεριδοειδών
  18. Παρασκευαστής πίτσας
  19. Slow cooker
  20. Φούρνος μικροκυμάτων
  21. Διάφορες ψηστιέρες

Να επισημάνω ότι δεν είμαι κατά της τεχνολογίας ή της εξέλιξης, ο προβληματισμός μου είναι στο πόσες από αυτές τις συσκευές μας είναι απολύτως απαραίτητες, για πόσες έχουμε ενημερωθεί για την χρήση τους ή τις αγοράσαμε γιατί τώρα όλοι αγοράζουν και οι διαφημίσεις μας βομβαρδίζουν.

Και αλήθεια για πείτε μου, πόσες χωράνε πάνω σε ένα πάγκο κουζίνας ή στα ντουλάπια;; και δεν νομίζω ότι έχω κάνει πλήρη καταγραφή όσων υπήρχαν ή υπάρχουν τώρα στο εμπόριο, όπως δεν έχω συμπεριλάβει όλα τα άλλα απαραίτητα σκεύη και μικροεργαλεία.

Αυτές τις μέρες φίλος που επέστρεψε στο σπίτι του μετά από απουσία κάποιων χρόνων δεν ξέρει που να βολέψει κάποιες συσκευές, αλλά και τι να κάνει κάποιες από αυτές που ίσως θα χρησιμοποιήσει μια φορά το χρόνο.

Τελικά μήπως έχουμε κάνει τη ζωή μας δυσκολότερη με όλες αυτές τις συσκευές που μπορεί να μη χρησιμοποιούμε αλλά αγοράζουμε και αποθηκεύουμε;;

Η δική μου φριτέζα παροπλισμένη εδώ και χρόνια σε ένα ντουλάπι κάποια στιγμή προσαρμόστηκε από τον σύντροφό μου για τις ανάγκες Sous Vide αλλά και πάλι στο ντουλάπι έμεινε.

Ευχαρίστως θα δεχτώ τη γνώμη σας και τις απόψεις ή τις εμπειρίες σας.

Καλή εβδομάδα

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode