Και οι δοκιμές συνεχίζονται μαζί με νέους πειραματισμούς και εορταστικά τραπέζια με φίλους.
Γιατί όταν τρως με παρέα είναι καλύτερα.
Βέβαια όσο δοκιμάζεις και τρως έχεις και πολλές πιθανότητες να αυξήσεις τα κιλά σου, αλλά να τώρα πλησιάζει η περίοδος της νηστείας και ελπίζω κάπου να μαζευτούμε.
Οι δοκιμές μου σήμερα βασίζονται σε υλικά που έχω προμηθευτεί τελευταία από το ROOT56 και προέρχονται από μικρούς παραγωγούς της Ελληνικής επαρχίας.
Διαπιστώνω ότι έχουμε εξαιρετικά τυριά Ελληνικά σε όλες τις κατηγορίες τυριών και διαβάζοντας συνταγές οι προτάσεις πολλές φορές είναι για τυριά εισαγόμενα.
Ίσως είναι η εύκολη λύση γιατί τα περισσότερα από τα προτεινόμενα τα βρίσκουμε σε ΣΜ,καλό είναι όμως να δούμε και στα μικρότερα καταστήματα που προωθούν μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας.
Πολύ λίγα λόγια για την πιπεριά jalapeno που είναι και η πρώτη ύλη στη μαρμελάδα των πειραμάτων μου.
Η πιπεριά χαλαπένιο (Jalapeno) είναι ίσως η πιο διάσημη καυτερή πιπεριά στον κόσμο λόγω του ότι παρέχει την απαραίτητη καυστικότητα ανάμεσα στις καυτερές πιπεριές ώστε να δημιουργεί πικάντικες συνταγές και φαγητά χωρίς να γίνονται απαγορευτικά για το ευρύ κοινό.
Η πιπεριά χαλαπένιο (Jalapeno) προέρχεται αρχικά από το Μεξικό και παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μεξικάνικου φαγητού και σε σάλτσες όπως το τσίλι (chili) και διάφορες πάστες καυτερές
Η σημερινή μου πρόταση είναι στα πλαίσια των πειραματισμών και συνέχεια της προηγούμενης γλυκιάς με τη μαρμελάδα Jalapeno, έγινε δε σε μια φόρμα σε σχήμα καρδιάς, λόγω εορταστικού κλίματος.
Η συνταγή βασίστηκε στην Αρμυρή τούρτα με τυριά και ψητά λαχανικά με λίγο διαφορετική τη σύνθεση των τυριών και διαφορετική επικάλυψη.
Σας προτείνω να το δοκιμάσετε.
- 75 γρ τριμμένο ψωμί
- 40 γρ βούτυρο
- 40 γρ τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο σε λεπτό τρίφτη
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 150 γρ γαλομυζήθρα Κρήτης
- 100 γρ τυρί κρέμα Ιωαννίνων
- 50 γρ πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 50 γρ γροθοτυράκι Σύρου
- 2 αυγά χτυπημένα
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. σούπας φύλλα λεμονοθύμαρου
- 1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1/2 λεμόνι το ξύσμα του
- 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κοτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξίδι
- 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα jalapeno
- Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι με διάμετρο 15 εκατ. (ή αν έχετε κάποιο σε σχήμα καρδιάς) Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα χαρτί ψησίματος το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε πάνω το τσέρκι.
- Σε δυνατό μούλτι τρίβουμε το ψωμί. (καλό είναι να είναι ψωμί χωριάτικο δυο ή τριών ημερών) Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα τρίμματα του ψωμιού το τριμμένο τυρί, το βούτυρο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το μεταφέρουμε σε τσέρκι. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
- Μόλις έχει ψηθεί η βάση βγάζουμε από το φούρνο και αδειάζουμε μέσα το μείγμα τυριών.
- Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα κι αφήνουμε να μας περιμένει.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο το τοποθετούμε στην εστία στο δυνατό και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για πέντε λεπτά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κάτω από το μισό (διαβάθμιση 1-9 στο 3). αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν ανακατεύοντας που και που για 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε για 5 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βαλσαμικό δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε δυο λεπτά ακόμη.
Αυτό το cheesecake μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό σε ένα εορταστικό μας τραπέζι ή ακόμη και σε καθημερινό μας. Εμείς συνοδεύσαμε τα rib eye που έψησε ο ψήστης του σπιτιού στο BBQ.
Βγάζοντας το από το φούρνο σκέφτηκα μια εναλλακτική πρόταση σερβιρίσματος, χωρίς τα κρεμμύδια ζεστό συνοδευμένο με τη μαρμελάδα Jalapenio ή κάποια άλλη καυτερή μαρμελάδα.
Ευχαριστώ το κατάστημα ROOT56 γιατί για μια ακόμη φορά μου εμπιστεύτηκε νέο προϊόν για δοκιμές.
Η μαρμελάδα είναι από το The chilli factor με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρκετά ακόμη προϊόντα με καυτερές και γλυκές πιπεριές και θα τα βρείτε μαζί με τα περισσότερα τυριά αυτής της συνταγής στο ROOT56 Περικλέους 56 στο Χολαργό.
ΥΓ: Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη συνταγή είναι αγορασμένα εκτός της μαρμελάδας που μου παραχωρήθηκε για δοκιμές. Τα συμπεράσματα είναι προσωπικά και της οικογένειας κατόπιν δοκιμών και δεν αποτελούν διαφήμιση.