Πριν λίγες μέρες έγινε ένα δείπνο αποχαιρετισμού με τα παιδιά μου, είχαν ζητήσει μεζεδάκια και δυο μέρες έγραφα κι έσβηνα λίστα με το τι θα κάνω.
Μερικά από τα πιάτα ήταν από παλιές συνταγές μου το μόνο νέο ήταν η φέτα με τα σύκα μια ιδέα που είδα σε περιοδικό που παρακολουθώ on line.
Στο τραπέζι μας είχαμε επιπλέον κολοκυθοανθούς γεμιστούς με γαρίδες, μανιτάρια γεμιστά με λαχανικά, μπρουσκέτα με γαρίδες και μικρόσπερμα φασόλια, τυριά, ελιές και αλλαντικά.
Με τα τελευταία, ίσως σύκα που βρήκα, το επανέλαβα για ένα ποτήρι κρασί, ένα δύσκολο βράδυ, σε ατομικές μερίδες ελλείψει άλλου μικρού σκεύους.
Ακόμη νομίζω θα βρείτε σύκα δοκιμάστε το.
Φέτα ψητή με σύκα
2 άτομα
Συστατικά
- 200 γρ τυρί φέτα
- 4 σύκα κομμένα στα δυο ή τέσσερα
- 1/2 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- λίγα κλωνάρια θυμάρι ή ρίγανης φρέσκα
- σουμάκ
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
Οδηγίες
- Σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι ή και ατομικά σκεύη που μπαίνουν στο φούρνο, βάζουμε τη φέτα και μοιράζουμε γύρω τα σύκα και τις φέτες των λεμονιών. Σκορπάμε παντού το θυμάρι ή τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και το σουμάκ. Ραντίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για δέκα λεπτά. προσθέτουμε το μέλι και ψήνουμε ακόμη πέντε λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.