Τάρτα με κυδωνόπαστο και μηλολωτούς

από
Τάρτα με κυδωνόπαστο και μηλολωτούς

Όταν έφτιαξα φέτος το κυδωνόπαστο άρχισα να σκέφτομαι τι θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει με αυτό εκτός του να συνοδεύσει κάποια τυριά.

Η αναζήτηση ήταν μεγάλη σε χώρες του κόσμου και από όλα όσα διάβασα – είδα κράτησα δυο ιδέες.

Η μια είναι αυτή η τάρτα και η άλλη μια πίτσα που θα πειραματιστώ προσεχώς.

Προσαρμογή από bbc food

Τάρτα με κυδωνόπαστο και μηλολωτούς

Συστατικά
  

  • 100 γρ κυδωνόπαστο
  • 75 γρ ζάχαρη καστανή
  • 75 γρ βούτυρο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλλας
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 αυγά
  • 2 μηλολωτούς μεγάλους

Οδηγίες
 

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το κυδωνόπαστο κομμένο σε κύβους μαζί με τα 50 γρ ζάχαρης και τα 50 γρ βούτυρο. Προσθέτουμε την κανέλα και το μισό μοσχοκάρυδο. Τοποθετούμε το τηγάνι στην εστία σε μέτρια ένταση και μόλις ζεσταθεί το μείγμα λιώνουμε με πιρούνι το κυδωνόπαστο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε μια επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος και απλώνουμε τη ζύμη σφολιάτας. Ανοίγουμε με μικρό πλάστη και κόβουμε ένα κομμάτι στρογγυλό με διάμετρο 28-30 εκατοστά.
  • Καθαρίζουμε τους μηλολωτούς και κόβουμε ροδέλες με πάχος περίπου 1 εκατοστό. Αφαιρούμε το κεντρικό σκληρό σημείο.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με το κυδωνόπαστο. (κρατάμε μια κουταλιά από τα αυγά) Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο σφολιάτας αφήνοντας 1-2 εκατοστά κενό γύρω γύρω.
  • Τοποθετούμε πάνω από το μείγμα τα κομμάτια μηλολωτού και γυρίζουμε προς τα μέσα τη ζύμη που αφήσαμε κενή. Αλείφουμε τη ζύμη με το αυγό που είχαμε κρατήσει.
  • Μοιράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο από πάνω και μεταφέρουμε σε λαμαρίνα ψησίματος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια μπάλα παγωτού ή με κρέμα σαντιγί.

Σημειώσεις

Για όποιον δεν έχει κυδωνόπαστο προτείνω ένα ζελέ κυδωνιού ή μια μαρμελάδα κυδωνιού.
Αντί για σφολιάτα μπορούμε να φτιάξουμε μια ζύμη για τάρτες όπως αυτή που περιγράφετε σε αυτή τη συνταγή προσθέτοντας στη ζύμη 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode