Galette είναι ένα είδος τάρτας ανοιχτής η οποία δεν είναι απαραίτητο να ψηθεί σε ταρτιέρα, μπορούμε να την ψήσουμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
Η ζύμη της συνήθως είναι ίδια με αυτή της τάρτας γεμίζεται αφήνοντας ένα κενό γύρω γύρω το οποίο θα διπλωθεί προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αρμυρή.
Αυτή που σας παρουσιάζω έγινε με μια ζύμη όπως ακριβώς μου την έμαθε φίλος chef, τραγανή και μπισκοτένια.
- 220 γρ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 110 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
- 3-4 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
- 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι αρκετά μεγάλο ή δύο μικρότερα
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 300 γρ ντοματίνια
- 10-12 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
- 1 κουτ. γλυκού σουσάμι
- 1 κρόκο αυγού
- Ξεκινάμε με τη ζύμη, σε επεξεργαστή τροφίμων ή σε κάδο σταθερού μίξερ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το παγωμένο νερό συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να προκύψει μια ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας, δημιουργούμε μια μπάλα και την τυλίγουμε σε σελοφάν. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
- Στο διάστημα αυτό κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια τη ζάχαρη το αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Μεταφέρουμε με τη βοήθεια του φύλλου ψησίματος σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 35 λεπτά.
Πολύ ωραία! Εύκολη και νόστιμη.