Μουσταλευριά

από
Μουσταλευριά (4)

Για να είστε έτοιμοι όταν ο τρύγος θα αρχίσει και ο πρώτος μούστος θα κάνει την εμφάνιση του η συνταγή για μουσταλευριά.

Μουσταλευριά

6 μπολάκια

Συστατικά
  

  • 1 λίτρο μούστο κομμένο (δείτε στις σημειώσεις)
  • 100 γρ αλεύρι μαλακό
  • καρύδια τριμμένα
  • κανέλα σε σκόνη

Οδηγίες
 

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 3/4 του μούστου και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση.
  • Στον υπόλοιπο μούστο διαλύουμε καλά το αλεύρι με σύρμα κουζίνας, προσέχοντας να μην έχει σβόλους.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει ο μούστος προσθέτουμε το μείγμα μούστου αλευριού και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να πήξει καλά η μουσταλευριά μας.
  • Κριτήριο πηξίματος είναι αν βάλουμε λίγη σε ένα πιατάκι, μόλις κρυώσει, θα πρέπει να ξεκολλάει από το πιατάκι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε προσθέτουμε στο μείγμα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε σε μπολάκια ή πιάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.

Σημειώσεις

1.Για να  φτιάξετε δικό σας μούστο και να τον "κόψετε" ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται στο πετιμέζι
Το κόψιμο του μούστου:
Βάζουμε το μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα και τη φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτουμε μια φέτα μπαγιάτικου ψωμιού και βράζουμε για 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξαφρίζουμε ότι έχει μαζευτεί στην επιφάνεια. Αφαιρούμε το ψωμί με τρυπητή κουτάλα.
Στραγγίζουμε χρησιμοποιώντας πυκνό σουρωτήρι ή τουλπάνι.
2. Σε κάποια μέρη φτιάχνουν τη μουσταλευριά με νισιστέ και προσθέτουν αμύγδαλα κομμένα στη μέση και καβουρντισμένα.
3.Αν ο μούστος δεν είναι πολύ γλυκός μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές ζάχαρη στο λίτρο.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με νισεστέ.
Εδώ οι φωτογραφίες με νισεστέ και μούστο από μοσχάτο σταφύλι.

Κατηγορίες
  1. Απάντηση

    Και του χρόνου Ξανθή, καλοφάγωτη!!! Γεια στα χέρια σου 🙂

Γράψτε απάντηση στο gvarvakis Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode