Σε ένα λεκανάκι μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και μετά το στύβουμε.Η προσθήκη του κρασιού είναι προαιρετική μπορούμε να το μουλιάσουμε σε νερό. Σε μία άλλη λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το σκόρδο λιωμένο , το στυμμένο ψωμί, το αυγό, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Στην συνέχεια πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε, ελαφρά.
Βγάζουμε σε ένα ταψί και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σε μία κατσαρόλα απλωτή βάζουμε το ελαιόλαδο, την ντομάτα και τον πελτέ και μόλις πάρουν βράσει ρίχνουμε το κρασί, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για 5 λεπτά. Αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα να σκεπάζει τα σουτζουκάκια. Βράζουμε για 20 -30 λεπτά σε μέτρια ένταση.
Κλείνουμε την εστία και φροντίζουμε να έχει δέσει η σάλτσα.Σερβίρουμε με ρύζι ή με πατάτες τηγανητές ή με πουρέ πατάτας.
Δοκίμασε να βάλεις κάτω από τα σουτζουκάκια ροδέλες πράσου το φτιάχνω χρόνια κι έχω κάνει τους νέους να τρώνε και λαχανικά μαζί!!