Τα Πασχαλινά καλιτσούνια είναι ένα από τα έθιμα της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων. Οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν παλιά το Μ. Σάββατο, τώρα με την ύπαρξη της κατάψυξης τα φτιάχνουν και από την εβδομάδα πριν των Βαΐων και τα αποθηκεύουν στην κατάψυξη.
Πολλές φορές φίλες γειτόνισσες και συγγενείς μαζεύονται σε κάποιο σπίτι και όλες μαζί ασχολούνται με την παρασκευή τους. Η μια ανοίγει φύλλο η άλλη φτιάχνει τη γέμιση μια άλλη γεμίζει και κλείνει τα καλιτσουνάκια ανάμεσα σε συζητήσεις και αστεία. Συνήθως η παραγωγή είναι μεγάλη γιατί συνηθίζεται να τα μοιράζονται μεταξύ τους.
Εδώ έχουμε μια συνταγή που πέρασε από μάνα σε κόρη και με το πέρασμα του χρόνου μιας και η τεχνολογία βοηθά ένα μικρό βιντεάκι αποτύπωσε αυτά τα “μαγικά” χέρια που μας τα έμαθαν.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΣΗ (περίπου 50 καλιτσούνια)
1 κιλό μυζήθρα
400 γραμμ. μαλάκα
1 ματσάκι μεγάλο δυόσμο ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
5 φλυτζάνια νερό
ελάχιστο ελαιόλαδο
2 πρέζες αλάτι
1/2 σφηνάκι τσικουδιά ή ξύδι
1 1/2 πακέτο αλεύρι γ.ο.χ.
η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφικτή
2 Αυγά ολόκληρα για το άλειμμα
σουσάμι για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Δύο μέρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα καλιτσούνια βάζουμε την μυζήθρα και την μαλάκα σε τουλπάνια και την κρεμάμε σε σκιερό και κρύο μέρος ώστε να σουρώσουν πολύ καλά από τα υγρά τους.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και με το χέρι ή το μίξερ αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και να την πλάθουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι μας μαλακό και ελάχιστα ελαστικό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΥΡΙΩΝ
Σε μία άλλη λεκάνη παίρνουμε την μαλάκα και την ξύνουμε στον χοντρό τον τρίφτη. Στην συνέχεια βάζουμε και την μυζήθρα και με το χέρι αναμειγνύουμε πολύ καλά. Τέλος βάζουμε και τον δυόσμο ψιλοκομμένο και αναμειγνύουμε ξανά για να πάει παντού.
Ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε με την βοήθεια ενός πιάτου του τσαγιού φυλλαράκια, παίρνουμε λίγη γέμιση και την βάζουμε στο κέντρο του φύλλου ενώ τέλος το κλείνουμε σαν φάκελο
Εναλλακτικά κόβουμε λωρίδες του φύλλου και μετά κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και προχωράμε στο γέμισμα και κλείσιμο.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει πρώτα χαρτί ψησίματος τα αλείφουμε με αυγό από πάνω, ρίχνουμε σουσάμι και στην συνέχεια τα ψήνουμε ή τα βάζουμε στην κατάψυξη για την μέρα που τα θέλουμε να τα ψήσουμε.
Αν τα ψήσουμε άμεσα τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 -30 λεπτά ανάλογα το φούρνο μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Αν τα καταψύξουμε τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα αφήνουμε μισή ώρα. Τα βάζουμε μετά στο φούρνο που δεν έχουμε προθερμάνει και τον ανοίγουμε τότε στους 180 και αέρα. Φυσικά ο χρόνος εδώ θα είναι μεγαλύτερος.
Παρατηρήσεις
ΜΑΛΑΚΑ
Είναι η τυρόμαζα που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας.Βγαίνει βάζοντας στο γάλα πυτιά και χωρίς να βράσουμε το γάλα.Είναι ελαστική και ομοιογενής.
Χρησιμοποιείται για καλιτσούνια και πίτες.
Η χθεσινή μου “βόλτα” από το Greek Masa, με έφερε στην πόρτα σας! Τη βρήκα ανοιχτή και με κεράσματα πολλά. Βρήκα και φίλες (ΕΛΕΝΑ, kiki, elie) να σχολιάζουν!
Μου άρεσαν πολύ αυτά που είδα και διάβασα 🙂
Σας εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση
Εγώ αυτά τα καλτσουνάκια τα αγαπάω πολύ τα έχω δοκιμάσει κάποια φορά από χεράκια Κρητικά.
Τώρα διαπιστώνω ότι είναι κι εύκολα να γίνουν. Αχ να έβρισκα στην Αθήνα μαλάκα θα τα έφτιαχνα.
Λίνα μου και του χρόνου.
Καλή Ανάσταση να χαίρεσαι όσους αγαπάς!!!
ωραία τα σκαλτσουνάκια σας Λινα,
περιμένουμε και τα ψημένα !!
και του χρόνου να είσαστε καλά.
@gvarvakis συμμαθητή και συ εδώ??
πηγαινεις και απο το greek masa? ειμαι και εγω μέλος απο την αρχή που φτιάχτηκε το nick μου εκει είναι ΜΒ04. σε φιλώ πολύ-πολύ!
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας.Εμείς χθες φτιάξαμε την πρώτη δόση (200 καλτσούνια).Το Μ. Σάββατο που θα τα ψήσουμε θα δείτε και φωτογραφία πως είναι ψημένα.
Λυπάμαι μόνο που δεν μπορώ να σας κεράσω.
Καλό Πάσχα να έχουμε και Καλή Ανάσταση.
Φιλιά.
Ωχ! Τι μου κάνεις τώρα βραδιάτικα… Αυτά έχουν ιστορία για μένα. Μαζεύω τα σάλια μου και θα έρθω αύριο να σου πω την ιστορία γιατί είναι αργά…Σλλλλλλλλλλρρρρρρρρ
Κι εγώ στην Κρήτη τα πρωτοδοκίμασα και μου άρεσαν πολύ!!
Εύκολα γίνονται όπως τα περιγράφεις!!
Και του χρόνου!!
Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα εύχομαι:)
Κικί μου τι σου έκανα!!!Περιμένω να μου πεις την ιστορία τους.Έλενα και Ξανθή πράγματι είναι τόσο νόστιμα και τόσο εύκολα να τα φτιάξεις, αρκεί να βρεις τα κατάλληλα τυριά.Ίσως αν πάτε στα κρητικά προϊόντα να βρείτε.Αυτή την εποχή βγαίνουν τα καλύτερα τυριά.
Φιλιά.
gvarvakis η πόρτα θα είναι πάντα ανοιχτή από όλες τις φίλες μας.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Είχα πάει διακοπές στα Χανιά εδώ και 15 χρόνια. Η κυρία που μας νοίκιαζε δωμάτιο μας είπε ότι θα μας έφτιαχνε αυτή πρωινό. Φέρνει λοιπόν ένα πιάτο τέτοια καλιτσούνια και σκεφτήκαμε ότι ήταν αδύνατον να τα φάμε όλα! Σιγά μην δεν τα φάγαμε!!! Κάθε μέρα τρώγαμε τέτοια μέχρι που πήγαμε σε άλλο μέρος. Πηγαίνοντας αλλού ζητούσα τέτοια και με παραπέμπανε σε …ζαχαροπλαστεία. Έτσι έμαθα και για τα γλυκά καλιτσούνια! Τι θεϊκή γεύση έχουν και τα δύο! Να είσαι καλά που μου τα θύμησες!
Κικί έτσι την πατάνε όλοι.Όσοι έχουν πει μέχρι σήμερα ότι δεν τα τρώνε ή δεν μπορούν να φάνε πολλά….. μετά από το πρώτο δεν σταματάει κανείς.
Τα γλυκά καλιτσούνια είναι Ηρακλιώτικα και τα Χανιώτικα είναι με το τυρί. Και τα δύο εξίσου ωραία, η διαφορά στο μείγμα είναι ότι αντί για δυόσμο βάζεις ζάχαρη και κανέλα.Απλό και αυτό.
Pws borei kaneis na stamatisei ti masa otan ehei toso wraia mezedakia na ton kytazoun???Einai yperoha, eite almyra eite glyka…Efharistoume gia ti syntagi kai Kalo Pasha!
mia xara αυτό είναι ένα πρόβλημα. Και γι’ αυτό δεν σταματάμε ποτέ την μάσα. χαχα
Εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία.