Η καρπουζόπιτα είναι γλυκό που έχει τις ρίζες της στις Κυκλάδες κι ιδιαίτερα στην Μήλο και Φολέγανδρο.
Κι όσο αν φαίνεται εύκολο σαν γλυκό το μυστικό του είναι η πρώτη ύλη, όπως και σε όλα τα γλυκά. Θα έχετε βέβαια ακούσει ότι ζητάμε ένα καρπούζι καλό όχι για πίτα. Κι όμως αν δεν είναι καλό ούτε για πίτα δεν κάνει.
Η συνταγή μου προέρχεται από πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο αλλά και σε περιοδικά προσαρμοσμένη από μένα.
Υλικά
1 μέτριο καρπούζι περίπου 5- 6 κιλά
3 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές μέλι
3- 4 κουταλιές λάδι
4 κουταλιές αλεύρι
Αρκετό σουσάμι
Κανέλα τριμμένη
Διαδικασία
Κόβω το καρπούζι το καθαρίζω από τη φλούδα και τα κουκούτσια και το στύβω με τα χέρια μου μέσα σε ένα σουρωτήρι χωρίς να το διαλύσω εντελώς. Σε ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι μαζεύω το χυμό του. (Βάλτε τον στο ψυγείο και είναι ένα θαυμάσιο δροσιστικό.)Αφήνω το καρπούζι στο σουρωτήρι τουλάχιστον για μια ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το καρπούζι μια κουταλιά λάδι ,τη ζάχαρη, το μισό μέλι και το αλεύρι έτσι που να έχω ένα μείγμα όχι πολύ νερουλό αλλά όχι και πολύ πηχτό. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι.
Αλείφω ένα ταψί ( διαμέτρου 30 ) με λάδι και καλύπτω με σουσάμι όλο τον πάτο. Αδειάζω το μείγμα καρπουζιού στο ταψί και καλύπτω πάλι με σουσάμι.( Προσοχή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2- 2,5 εκατοστά πάχος).
Ρίχνω από πάνω μια κουταλιά λάδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.
Μόλις βγάλω από το φούρνο ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο μέλι κι όταν κρυώσει πασπαλίζω με κανέλα .
Κάτι είχα ακούσει αλλά τώρα το βλέπω και με τα μάτια μου!!! :)) Τον χυμό που περισσεύει μπορούμε να τον κάνουμε και γρανίτα!
Και εγώ δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Τώρα για το αν θα το φάνε δεν είμαι σίγουρη. Πάντως δείχνει πολύ νόστιμο.
Ένα πάντως είναι σίγουρο ότι ο μικρός θα πιεί όλο τον χυμό.Χαχα Και ίσως αφήσει και λίγο καρπούζι για την πίτα.
pandora και βέβαια γίνεται γρανίτα αρκεί να είναι καλό το καρπούζι επιμένω σ’ αυτό.
Λίνα είναι ωραίο σύμφωνα με ένα φίλο της κόρης μοιάζει με παστέλι λίγο,δοκίμασε το, αν βέβαια σου αφήσει καρπούζι ο Αντρίκος!!
Φιλάκια!!
την φτιάχνω και γώ, με συνταγή φίλης που έζησε χρόνια (με μετάθεση) στη Μήλο, μόνο που δεν πρέπει να είναι τόσο παχιά, αλλα λεπτή με πάχος 1 εκατοστό το πολύ 1,5
gasteroplix έχω δοκιμάσει και αυτή την εκδοχή της πιο λεπτής και δεν μας άρεσε, πιστεύω μέχρι 2 εκατοστά χρειάζεται γιατί στεγνώνει εντελώς με το ψήσιμο.
H καρπουζόπιτα που έχω δοκιμάσει ομολογώ δεν μου άρεσε και πολύ, κι έτσι δεν ζήτησα την συνταγή.
Δεν είχε σουσάμι πάντως.
Με το σουσάμι πάνω κάτω, σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερη γευστικά.
Στην φωτό φαίνεται λαχταριστή και πολύ νόστιμη!
Ομολογώ ότι είναι μια πίτα που δεν με εμπνέει πολύ. Νομίζω πως δεν θα μου πολυαρέσει. Δείχνει νοστιμη όμως με το σουσάμι!
Έλενα για πρώτη φορά την είδα στην τηλεόραση κι επειδή εγώ μόνο Μαμαλάκη έβλεπα μάλλον εκεί θα την είδα.Δε συγκράτησα τη συνταγή όμως.
Οι αναζητήσεις που έκανα πέρσι όλες έλεγαν για σουσάμι, υπήρχε παντού μια ασάφεια όμως για την ποσότητα καρπουζιού αλεύρι. Εγώ έκανα μια μείξη δικιά μου κι όσοι τη δοκίμασαν τους άρεσε και συνεχίζω με αυτή τη συνταγή.
Κική κι εγώ κάπως έτσι έλεγα αλλά επαναλαμβάνω ότι έχει μεγάλη σημασία το καρπούζι , εκ πείρας αυτό.
Την είχα δει σε μια εκπομπή και παραξενεύτηκα.Τώρα που έρχετε καλοκαιράκι θα την κάνω και εγώ να δοκιμάσω πως είναι.Είναι υπέροχες οι συνταγές σας και εύκολες με τον τρόπο που τις δείχνετε.Ευκαιρία να μάθουμε γιατί δεν είμαστε τέλειοι σ όλα
Νίτσα σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια,ούτε κι εγώ είμαι τέλεια,απλά προσπαθώ να είμαι όσο πιο πολύ αναλυτική μιας κι όπως λέω πάντα αυτοί που μας διαβάζουν δεν φταίνε σε τίποτα να παιδευτούν και να έχουν ένα αποτέλεσμα απογοητευτικό έχοντας κάνει και τα σχετικά έξοδα.
Πολύ θα χαρώ όταν κάνεις την καρπουζόπιτα να επανέλθεις με το σχόλιο σου και τις παρατηρήσεις σου γιατί όχι!!