Όταν αναφέρω γάστρα μην πάει το μυαλό σας σε αυτό το σκεύος που έχουμε στα αστικά σπίτια και το τοποθετούμε στην ηλεκτρική κουζίνα.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου η γάστρα είναι κωνικό σκέπασμα από λαμαρίνα, στα άκρα του οποίου υπάρχει ένα χείλος που συγκρατεί ένα στρώμα στάχτης για την αποθήκευση θερμότητας. Η γάστρα αυτή τοποθετείται πάνω από το ταψί και βοηθάει στο ψήσιμο των φαγητών με τη βοήθεια φωτιάς.
Παραλλαγή αυτού του σκεύους είναι η τσερέπα η οποία συναντάται στην Ιθάκη ή και στην Κεφαλλονιά.
Η ανάρτηση αυτή έχει καθαρά χαρακτήρα καταγραφής και αναβίωσης μνημών γεύσεων και εικόνων. Σήμερα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συναντήσουμε εύκολα, ακόμη και στα χωριά.
Τα υλικά μας
1 1/2 κιλό κατσικάκι ή και αρνάκι σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 ώριμες ντομάτες
2 -3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Αλάτι πιπέρι
Κανέλα σε ξυλάκι(προαιρετικό)
1 κουταλιά βούτυρο
1/2 κιλό μακαρόνια
Διαδικασία
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό κι αφού βράσει και μαραθεί προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και σοτάρουμε κι αυτά ελαφρά.
Μόλις το κρέας μας έχει πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε τις ντομάτες αφού τις έχουμε περάσει από το μούλτι ή το σουρωτήρι, το σκόρδο και την κανέλα κι αφήνουμε να βράσει.
Στο ενδιάμεσο προσθέτουμε βρασμένο νερό όσο χρειαστεί μέχρι το κρέας μας να είναι σχεδόν βρασμένο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και άλλο νερό τόσο όσο για να βράσουν και τα μακαρόνια.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη φωτιά και τη γάστρα.
Στα slide που ακολουθούν θα μπορέσετε να δείτε τα στάδια προετοιμασίας αλλά και ψησίματος.
Χρειαζόμαστε λεπτά ξύλα αλλά και μερικά πιο χοντρά. Ανάβουμε τα ξύλα και τοποθετούμε από πάνω από αυτά τη γάστρα. Μόλις έχουν καεί καλά τα ξύλα τα σκορπίζουμε και τοποθετούμε ένα τρίποδο προκειμένου να τοποθετήσουμε το ταψί
Αδειάζουμε το κρέας με το ζουμί του σε ταψί κατάλληλο να μπει σε φωτιά, και το βάζουμε πάνω στο τρίποδο. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε από πάνω τη γάστρα. Μετά από πέντε λεπτά σηκώνουμε τη γάστρα προσθέτουμε το βούτυρο, και τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε ξανά.
Ελέγχουμε άλλη μια φορά μην κολλήσουν τα μακαρόνια ή αν θέλει και άλλο νερό και σκεπάζουμε ξανά.
Μετά από 30 λεπτά συνολικό χρόνο ψησίματος το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Η νοστιμιά του δεν έχει σύγκριση με άλλο τρόπο ψησίματος παρά μόνο με ψήσιμο σε ξυλόφουρνο.
Ήταν το αγαπημένο φαγητό της μητέρας μου και όλων των συγγενών, μικρών και μεγάλων που έφταναν στο χωριό είτε για διακοπές είτε για να την επισκεφτούν.
Ευτυχώς, έχουμε μάθει και εμείς τα παιδιά της και κάποια από τα εγγόνια της τη διαδικασία. Το πρόβλημα θα είναι στην εύρεση της γάστρας αλλά και του κατάλληλου χώρου για την όλη διαδικασία.
Επειδή δύσκολα θα βρούμε αυτή τη γάστρα μπορούμε να το φτιάξουμε στη γάστρα που μπαίνει στον ηλεκτρικό φούρνο.
Φαντάζομαι τις μυρωδιές και τη γεύση αυτού τού φαγητού! Πρέπει να είναι καταπληκτικό!
μεράκια βλέπω!!!!
στη γάστρα όλα τα φαγητά γίνονται νοστιμότερα, ο ξυλόφουρνος μας έρχεται πιο εύκολος διότι μαζευόμαστε πάρα πολλά άτομα και η γάστρα δε μας προλαβαίνει, ενώ στο φούρνο ταυτόχρονα γίνονται και οι πίτες και το ψωμάκι
Πραγματικά με αυτόν τον τρόπο ψησίματος, το φαγάκι πρέπει να έχει άλλη νοστιμιά!!
Στο χωριό φτιάξαμε χτιστό φούρνο με ξύλα και δεν θα ξεχάσω την νοστιμιά που είχε ένα αρνάκι με κριθαράκι που μαγειρέψαμε εκεί!
Καλή σου βδομάδα!
Big mama, γαστεροπληξ και Έλενα, όπως έγραψα αυτή η ανάρτηση έχει γίνει για να θυμηθούμε οι παλιοί, να μάθουν οι νεότεροι, αλλά και να απολαύσουμε όλοι γεύσεις μυρωδιές και εικόνες χαμένες από την πόλη!!
Σας ευχαριστώ πολύ!!
Ξανθή, τι μου έκανες πρωί πρωί!!!!!
Τέλειο γιουβετσάκι. Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά. Το ζήλεψα τώρα…….
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.
Ξανθή το ταψί να είναι xάλκινο για διπλή νοστιμιά!Ας είναι καλά το χωριουδάκι μας και η θεία μου που σε έμαθε όλα αυτά τα πράγματα.
Λίνα καλή εβδομάδα! Να κάνουμε μια συμφωνία να έρθω εγώ στην Κρήτη να φάω Κρητικές νοστιμιές και μετά να έρθεις εσύ να πάμε στο χωριό να φτιάξουμε φαγητά στη γάστρα.
Που να φας γεμιστά ή πίτες στη γάστρα να δεις νοστιμιές!!
Ιωάννα ταψί υπάρχει αλλά υπάρχει και φόβος τώρα να το χρησιμοποιήσω μετά από χρόνια, κι άντε να βρεις γανωτζή!!
Πιστεύω ότι κι εσύ έχεις τη γνώση της γάστρας.
Φιλάκια
Εντυπωσιάστηκα με τη γάστρα!
Εντυπωσιακή η γάστρα, το δε φαγάκι μοσχοβολιστό! άμα είναι κανείς μερακλής…να φέρω το κρασάκι;;;
Κική και Μπέττυ δυστυχώς το χωριό μου είναι αρκετά μακρυά αλλά το κυριότερο χωρίς υποδομές, διαφορετικά θα σας καλούσα όλους για μια βόλτα με πολλές νοστιμιές κι ασφαλώς η Μπέττυ θα έφερνε το δικό της κρασί.
Σας ευχαριστώ πολύ!!!
καλά δεν το πιστεύω! σήμερα προσπαθούσα να εξηγήσω στον καλό μου τι είναι η γάστρα που είχαμε κάποτε στο χωριό και ουπς! να οι φωτογραφίες σου! να είσαι καλά! αχ, χωριάτικες πίτες σε τέτοια γάστρα…δεν υπάρχουν λόγια..!
Μάγια σε ευχαριστώ, είσαι από τις τυχερές που γνωρίζουν τη γάστρα, κι εμένα τα παιδιά μου επειδή πήγαιναν τα καλοκαίρια στο χωριό τη γνωρίζουν κι έχουν μάθει και τη χρήση της.
Μια πίτα τώρα θα ήταν το καλύτερο!!
Σήμερα ανεβήκαμε αργά απο το εργαστήρι και δεν είχαμε μαγειρέψει απο βραδύς , έτσι φάγαμε πρόχειρα ότι είχε το ψυγείο.Έτσι και το έβλεπε ΑΥΤΟ το πιάτο ο Δημήξτρης θα έτρεχε στο σπίτι σου με τα τέσσερ φίλη μου, πεθαίνει για κάτι τέτοιο.
Αχτίδα μου σε ευχαριστώ αλλά αυτές οι αποστάσεις μόνο με το διαδίκτυο μπορούν να μηδενιστούν.
Έλεγα και πιο πάνω τι ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε να μαζευτούμε όλοι οι φίλοι και να φάμε νοστιμιές.
Χαιρετισμούς στο Δημήτρη.
Είναι απόγευμα και πεινάω και βλέπω το κατσικάκι σου με μακαρόνια στη γάστρα και μου φεύγουν τα σάλια!
Τί πίτες έκανε η μάνα μου στη γάστρα!
Το ΦΑΓΗΤΌ ΣΤΗ ΓΆΣΤΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!!!
Δήμητρα οι πίτες στη γάστρα ανεπανάληπτες, αλλά εγώ θυμάμαι και κάτι γεμιστά που δεν έχω ξαναφάει τέτοια!!
ΩΩΩ Χριστέ μου !! (αναφώνησα και μετά λιποθύμησα)…
Απλά ΥΠΕΡΟΧΟ
Καλημέρα
Καλημέρα Γιώργο, σε κάποια μπλογκοσυζήτηση αν θυμάσαι το είχα υποσχεθεί,ήρθε λοιπόν η κατάλληλη ώρα κι υλοποιήθηκε!!
καλως σας βρηκα και καλο χειμωνα , πολυ μερακλου ειστε , φιλακια και καλο βραδυ !!!!
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ καλώς ήρθες και σε ευχαριστούμε πολύ!!!