Σήμερα Θα σας παρουσιάσω ένα γλυκό που όλοι το ξέρουμε, αλλά παραμένει πάντα στην καρδιά μας γιατί το έφτιαχνε η γιαγιά μας και η μαμάς μας. Τότε δεν υπήρχαν βέβαια και πολλά γλυκά όπως σήμερα, που τα παιδιά δεν ξέρουν πια τι να πρωτοφάνε. Γι ‘ αυτό ας ξαναθυμηθούμε και λίγο τα παλιά μας.
Στα παιδιά μου αρέσει πάρα πολύ, όπως άλλωστε άρεσε και σε εμένα στην ηλικία τους.
Πάμε τώρα να δούμε τα υλικά μας:
3/4 κούπας ρύζι νυχάκι
2 1/2 κούπες νερό
1/2 κούπα ζάχαρη ή λίγο παραπάνω αν το θέλετε πολύ γλυκό
1 λίτρο γάλα φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ βανίλια γεμάτη
Κανέλα
Ας το φτιάξουμε τώρα:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει, περίπου 10 λεπτά.
Στην συνέχεια και αφού έχει ψηθεί το ρύζι ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, κάτι που γίνεται αμέσως.
Σε λίγο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ. Στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και το κορν φλάουρ μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα γίνει πολύ πηχτό. Αυτό γίνεται μετά κατά την διάρκεια του κρυώματος.
Τέλος το σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
Ενημέρωση 28/2/2015
Σήμερα το ρυζόγαλο έγινε από την Ξανθή με φρέσκο κατσικίσιο γάλα.
Διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, δηλαδή: Αφού βράσουμε το ρύζι το προσθέτουμε στο γάλα που ήδη βράζει (90 βαθμούς μέτρηση με θερμόμετρο) αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και μετά το διαλυμένο κορν φλάουρ. Βράζουμε για 2 λεπτά ακόμη και σερβίρουμε σε μπολάκια.
Αν θέλουμε αρωματίζουμε επιπλέον με ξύσμα λεμονιού.
Στις φωτογραφίες βλέπετε ένα μπολάκι με κανέλα και ένα με ξύσμα λεμονιού και κομματάκια εσπεριδοειδών που έχουν κρατηθεί από πρόσφατη παρασκευή μαρμελάδας.
Αγαπημένο γλυκάκι, εμείς το χειμώνα το τρώμε και σαν πρωϊνό. Ευχαριστώ που μου το θύμισες!
Ενα γλυκάκι που κρύβει μέσα του παιδικές θύμησες!
Σερβιρισμένο με μπόλικη κανελίτσα, σε ποιον δεν αρέσει?
με μπόλικη κανέλα, βάλε γαβάθα!!!!
Και βέβαια είναι μέσα στη μνήμη μας από τα μικράτα μας.
Όταν ήμουν λοιπόν μικρή τα καλοκαίρια το έφτιαχνα μόνη μου με γάλα κατσικίσιο,πολύ τη θυμάμαι αυτή τη διαδικασία.
Λίλα, Έλενα, Γαστεροπληξ, Ξανθή, ευχαριστώ πολύ.
Χαίρομαι που σας αρέσει. Με μπόλικη κανελίτσα είναι πράγματι το κάτι άλλο.
μμμμμμμμ μοσχομύρισε χειμώνα και μανούλα… αχ….
Τι ωραία που μας το θύμισες. Αγαπημένο γλυκάκι απο τα παιδικά χρόνια! Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο γιος μου που γενικά είναι παμφάγο, αυτό, από μικρούλι δεν μπορούσε ούτε να το δει!
Aγαπημένο γλυκό και πολυ ευχάριστα τρώγεται από δω και πέρα
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Δεκαδες κιλα εχουν περασει απο τα παιδικα μας στοματα…οχι πως τωρα μας κομπιαζει να φαμε…
Ριζογαλάκι αγαπημένο!! με μπόλικη μοσχομυριστή κανελλίτσα από πάνω!!! Γειά στα χεράκια σου!!!
Πο-λυ-α-γα-πη-με-νο!!!
Νίκη, big mama, φύρδην-μίγδην,panoptis, έλεν και κικί
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Τελικά είναι αγαπημένο γλυκό όλων μας και ας είναι το ποιό απλό.
Το γάλα το ρύχνουμε ζεστό η σε θερμοκρασία δωματίου;
Σας ευχαριστώ πολύ,.
Νίκος
Νίκο καλημέρα.
Το γάλα δεν παίζει σημασία όπως και να το ρίξεις, έτσι και αλλιώς θα βράσει και θα ζεσταθεί.