Τα καλαμαράκια είναι αγαπημένο φαγητό των παιδιών μου εγώ όμως τηγανητά δεν τα κάνω κάποια φορά που προσπάθησα η κουζίνα έμοιαζε με βομβαρδισμένη.
Λέω λοιπόν γεμιστά θέλετε καλώς, τα αγάπησαν και τώρα τα φτιάχνουν και μόνα τους.
Μιας κι ακόμα είμαστε στη σαρακοστή ήταν μια καλή επιλογή για την προηγούμενη βδομάδα, βρήκα και καλά καλαμαράκια στην κεντρική αγορά.
Υλικά
4 μεγαλούτσικα καλαμαράκια (μαλακά)
1 κρεμμύδι κομμένο (όχι στον τρίφτη)
4 κουταλιές σούπας ρύζι
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές σούπας σταφίδες
½ κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι πιπέρι χυμό ενός λεμονιού
1/2 φλιτζάνι κρασί
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα τρίβουμε με αλάτι και το χυμό του λεμονιού.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.
και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τις σταφίδες τα μισά πλοκάμια και τις μισές ντομάτες.
Όταν η γέμιση μείνει χωρίς υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο γεμίζουμε τα καλαμάρια (όχι μέχρι πάνω γιατί θα φουσκώσει το ρύζι) και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Αν περισσέψει γέμιση την προσθέτουμε στη σάλτσα τους.
Στο ίδιο τηγάνι τοποθετούμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα καλαμαράκια κι από τις δυο πλευρές.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα ή πυρέξ.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τις υπόλοιπες ντομάτες και τα υπόλοιπα πλοκάμια βράζουμε λίγο σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και περιχύνουμε τα καλαμαράκια.
Πρέπει να είναι σχεδόν σκεπασμένα ,αν δεν φτάνει η σάλτσα μας προσθέτουμε λίγο νερό.
Βράζουμε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή ψήνουμε στους 180 βαθμούς κι αέρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για τον ίδιο χρόνο.
Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανητές.
Επίσης μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μια φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη.
σλουρπ !!!
αλλά, μην με μαλώσεις, εγώ μπορώ να αφαιρέσω τις σταφίδες;
Πολύ ωραία τα καλαμάρια σου !!!
Ξανθή μου φέτος στις διακοπές έκανα το ίδιο λάθος πολλές φορές,παράγγελνα στο φίλο μου διαφορετικά φαγητά να δοκιμάσει και τώρα τα λιγουρεύεται και μου πετάει που και που “τι ωραία που φάγαμε στην Τήνο!”.Ένα απ’αυτά είναι το σημερινό θεσπέσιο πιάτο σου!!!Αν δει τη φωτο θα πει “εμείς πότε θα το ξαναφάμε;”
αν βρω καλαμαράκια θα δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί μου αρέσουν κι εμένα.
καλό βράδυ από μια χιονισμένη επιτέλους Ιταλία!!!
Μπέττυ μου γιατί να σε μαλώσω αν δεν σου αρέσουν οι σταφίδες και βέβαια τις αφαιρείς.
Καλό βράδυ
Ιωάννα αν κεράσεις και λίγο κρασί!!!
Καλό βράδυ!!
Και λοιπόν;E allora? εύχομαι να βρεις καλαμαράκια, πιστεύω ότι υπάρχουν στην Ιταλία, εγώ στο Λονδίνο έχω δει, όπως επίσης κι ο γιος μου από ότι μου λέει βρίσκει και τα κάνει γιατί τους αρέσουν>
Καλό σου βράδυ εδώ σήμερα είχε λιακάδα!!
Αχ! το ζήλεψα Ξανθή μου το φαγάκι σου! Την επόμενη φορά που θα βρω καλαμαράκια θα το φτιάξω!
Πολύ μου αρέσουν! Αλλά εγώ δεν τα φτιάχνω κοκκινιστά, ωραία η ιδέα σου!
Ότι πρέπει ήταν η συνταγή σου γιατί ο παππούς μας ήθελε καλαμαράκια γεμιστά και δεν ήξερα πως να τα φτιάξω. Θα τα ετοιμάσω έτσι και είμαι σίγουρη θα τα ευχαριστηθεί.
Να είσαι καλά.
Λίλα και βέβαια να το φτιάξεις, και να είσαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείς.
big mama τα καλαμαράκια σε αυτή τη μορφή μπορούν να ψηθούν και στη σχάρα χωρίς ντομάτες.
Thalassenia πολύ θα χαρώ να ευχαριστήσετε τον παππού σας θα περιμένω τις εντυπώσεις!
νόστιμο ότι πρέπει για κρασάκι
μμμμμ.. με αυτή την εκδοχή γέμισης δεν τα έχω δοκιμάσει!! Παίρνω το πιρουνάκι μου, φέρνω και το τσιπουράκι μου και τσιμπάω!! Καλό και γλυκό ξημέρωμα, Ξανθή μου..:))
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ευχαριστώ σίγουρα ένα ποτηράκι χρειάζεται!!
Όλγα αχ τσιπουράκι είπες, πόσο θα ήθελα ένα τζάκι μικρούς μεζέδες λίγο τσιπουράκι και ξένοιαστη κουβεντούλα!!ξέρεις εσύ τι εννοώ.
Καλημέρα!!
Και μόνο που διάβασα τη γέμιση, μου αρέσουν!
Πολύ ωραία τα καλαμαράκια, αλλά και εγώ θα αφαιρέσω τις σταφίδες. Ξέρεις εσύ γιατί!!!!
Φιλάκια.
Κική νομίζω ότι έχεις κι εσύ μια ανάλογη συνταγή ή κάνω λάθος;;
Καλησπέρα
Καλώς την επιτέλους σας φτιάξαν τα τηλέφωνα!!
Φτιάξτα εσύ χωρίς σταφίδες, αλλά να ξέρεις χάνεις!!χαχαχαχα που θα πάει θα σε πείσω να φας και γλυκά φαγητά!!
A very exotic, Politico stuffing for the Kalamarakia! A good dish for Friday or Lent.