share

Κοτόπουλο με σταμναγκάθι

από
DSC00538

Το κοτόπουλο το έχω φτιάξει με διαφόρους τρόπους μέχρι σήμερα και από το πρωί το έβλεπα και με έβλεπε για αρκετή ώρα, ενώ έλεγα τι να το κάνω πάλι; Αλλά έπρεπε να φύγω κιόλας για ψώνια, καθώς απόκριες και αρχίσανε τα πάρτι, οπότε έπρεπε να ετοιμαστούμε κατάλληλα. Άφησα λοιπόν το κοτόπουλο στην ησυχία του και έφυγα τρέχοντας φυσικά. Αφού τελείωσα με τα ψώνια των παιδιών, έπεσα επάνω σε ένα μανάβικο πού είχε ένα σταμναγκάθι……καταπληκτικό. Επόμενο ήταν να μην το αφήσω να περάσει απαρατήρητο και αγόρασα αρκετό για σαλάτα. Αλλά στον δρόμο γυρίζοντας στο σπίτι, μου ήρθε η ιδέα να το παντρέψω με το κοτόπουλο και ότι βγει… σκέφτηκα τώρα εγώ!! Έλα σου όμως που βγήκε καταπληκτικό, που ούτε και εγώ δεν το περίμενα ότι θα ταίριαζε τόσο.
Πάμε όμως να δούμε την συνταγή γιατί μάλλον σας κούρασα με την πολυλογία μου.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 6 άτομα είναι τα εξής:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
ελαιόλαδο
1 1/5 κιλό σταμναγκάθι
αλάτι – πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
το χυμό από 1 λεμόνι

Και τώρα ας το φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σταμναγκάθι. Το βράζουμε μόνο για 3 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, ενώ γυρνάμε συνέχεια όχι σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει χρώμα το αφήνουμε να ψηθεί καλά. Κοιτάμε βέβαια που και που μήπως χρειάζεται νερό.
Στην συνέχεια μόλις το κοτόπουλο έχει πλέον ψηθεί, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το σταμναγκάθι, ενώ από πάνω ξαναβάζουμε το κοτόπουλο. Ρίχνουμε πιπέρι αρκετό και αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά περίπου.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι, το διαλύουμε καλά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό.
Συνοδεύεται με πατάτες τηγανιτές.

Το συγκεκριμένο φαγητό συνοδεύτηκε και με φρεσκοψημένο ψωμί ολικής άλεσης.

Καλή σας όρεξη.

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους.
Κατηγορίες
    • iwanna
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Καλημέρα και καλή τσικνοπέμπτη σε όλους!Πολύ ωραία η εκδοχή σου για το κοτόπουλο και να φανταστείς ότι χθες στη λαική της γειτονιάς μου είχε ένα ς μανάβης πολύ ωραίο σταμναγκάθιαλλά δεν ήξερα πως να το φτιάξω και παρότι το ζήλεψα δεν πήρα.Είχα φάει σε φιλικό κρητικό σπίτι σαλάτα και μου άρεσε πάρα πολύ.

  1. Απάντηση

    Καλημέρα φιλενάδα κι ότι έλεγα τι θα μας γράψεις;;;
    Για να δούμε πότε θα δοκιμάσω εγώ το σταμναγκάθι, για πες με φίλη Κρητικιά να μην το έχω δοκιμάσει ντροπή μου!!Το βάζω στα προσεχώς.
    Φιλάκια και καλή Τσικνοπέμπτη!!!

    • Maria B.
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Λινάκι μου το σταμναγκάθι είναι απο τα καλύτερα χόρτα οπότε καλά έκανες και το έβαλες με το κοτοπουλακι, έκανες δηλαδή ένα ψευτοφρικασέ. θα πρέπει να έγινε πεντανόστιμο!!!! πολύ καλή ιδέα μας έδωσες.

    Ξανθούλα, ακόμη δεν έχεις φάει σταμναγκάθι ???? α ! θα σε μαλώσω !!! χιχιχι

    καλή σας μερα κουκλίτσες !!!

    καλό τσικνισμα!!!!!!

    • dhmhtra
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Καλημέρα …δεν ξέρω πιό είναι το σταμναγκάθι!
    Με πιό άλλο χόρτο μπορώ να κάνω την συνταγή;

    • Asteri
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο φαγάκι, το λιγουρεύτηκα.
    Φιλιά & καλή τσικνοπέμπτη

    • eleni
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,το σταμναγκάθι είναι το τέλειο χορταρικό-αυτή η πικρίλα του μ΄αρέσει πολύ!
    Ούτε είχα σκεφτεί να το φτιάξω με κοτόπουλο,θα είναι νόστιμο.Μια γνωστή μου είπε ότι κάνει τη γαλοπούλα φρικασέ,γιατί όχι και κοτόπουλο.
    Πρωτότυπη ιδέα πέρα από τα συνηθισμένα.
    Καλή Τσικνοπέμπτη!

    • big mama
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Και φυσικά στη Κρήτη, σιγά μη δεν έκανες και το κοτόπουλο με σταμναγκάθι;-) Φαντάζομαι θα έγινε πεντανόστιμο! Καλά τσικνίσματα!

    • kiki
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Καλή Τσικνοπέμπτη Λίνα!

    • Λίνα
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ιωάννα άφησες το σταμναγκάθι να περάσει έτσι; Μέγα σφάλμα, την άλλη φορά ξέρεις τι να το κάνεις έτσι;
    Καλό τσίκνισμα.

    • Λίνα
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Εσένα φιλενάδα θα σε μαλώσω. Ακόμα δεν το έχεις δοκιμάσει και αυτή την εποχή είναι πολύ πολύ νόστιμο.
    Άντε να δω πότε θα το φτιάξεις.
    Καλό τσίκνισμα.

    • Λίνα
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Μαράκι μου αυτό το ψευτοφρικασέ ήταν το πιο νόστιμο και ελαφρύ φρικασέ που έχω φάει ποτέ. Ταίριαξε τέλεια.

    Καλό τσίκνισμα.

    • Λίνα
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Δήμητρα απορώ πως δεν ξέρεις το σταμναγκάθι. Μην στεναχωριέσαι όμως. Το συγκεκριμένο φαγητό γίνεται με τσιγαριαστά χόρτα ή βραστά διάφορα.
    Υπάρχουν δηλ. και άλλες λύσεις εξίσου νόστιμες.
    Καλό τσίκνισμα.

    • Λίνα
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Αστέρι χαίρομαι που σου άρεσε.
    Καλό τσίκνισμα.

    • Λίνα
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ελένη φτιάξτο με το κοτόπουλο και θα δεις νοστιμιά. Τελείως διαφορετικό από τα άλλα κρέατα.
    Καλό τσίκνισμα.

    • Λίνα
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Big mama σιγά μην μου ξέφευγε έχεις δίκιο. Το έχουμε εν αφθονία και θα το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο;
    Καλό τσίκνισμα.

    • Λίνα
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Κικί καλά να περάσετε.
    Καλό τσίκνισμα.

    • eleni
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Λίνα,πάλι δεν κοίταξα ποιος γράφει,είμαι αδιόρθωτη.

  2. Απάντηση

    καλά τσικνίσματα
    χχχχ

  3. Απάντηση

    Το αρνάκι φτιάχνω συνήθως με σταμναγκάθι, με κοτόπουλο δεν το δοκίμασα ακόμα…
    Βγαίνω από το blog σου όμως πάραυτα, γιατί έτσι και το δει ο καλός μου θα πρέπει να το φτιάξω αύριο κιόλας!!! σαν γνήσιος Κρητικός το σταμναγκάθι το τιμάει ιδιαιτέρως!
    Καλή τσικνοπέμπτη!

    • eleni
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή καταρχήν Καλή Τσικνοπέμπτη… κατά δέυτερον, το σταμναγκάθι είναι από τα αγαπημένα μας χόρτα. Πολύ καλή η επιλογή σου! Προσωπικά, το απολαμβάνω πολύ συχνά “τσιγαριά” με κομματάκια ντομάτας, σκόρδο και ελαιόλαδο…

    • Λίνα
    • 5 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ελένη τα ξαναείπαμε. Δεν κολλάμε σε λεπτομέρειες εμείς μην στεναχωριέσαι.
    καλή σου μέρα.

    • Λίνα
    • 5 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Και λοιπόν; E allora? Καλή σου μέρα.

    • Λίνα
    • 5 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Μπέτυ μου δοκίμασε το, είναι ελαφρύ και νόστιμο. Θα αρέσει σίγουρα στον άντρα σου. Αλλά όποτε έχεις όρεξη εσύ βέβαια, γιατί έχει και την διαδικασία του.
    Καλή σου μέρα.

    • Λίνα
    • 5 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ελένη θα πρέπει να μαλώσουμε την Ξανθή γιατί ακόμα δεν το έχει δοκιμάσει.
    Καλή σου μέρα.

  4. Απάντηση

    τέλειο το φαγάκι, ασυνήθιστος συνδυασμός αλλά επειδή έχει ουδέτερη γεύα ελαφρια το κοτόπουλο νομίζω πως ταιριασε μια χαρα με το πικρούτσικο σταμναγκάθι, μου άνοιξε η όρεξη και που να βρω τώρα εγώ σταμναγκάθι της προκοπής!!!

    • Λίνα
    • 6 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Καλημέρα Γαστερόπληξ.
    Πράγματι ασυνήθιστος συνδυασμός αλλά αφού γίνεται τέλειο με το σταμναγκάθι, τότε θα του ταιριάζουν και τα άλλα χόρτα.
    Οπότε μπορείς να το φτιάξεις και με χόρτα του βουνού, διάφορα δηλ.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  5. Δεν τοχω φτιαξει ποτε, το βρισκω καλη ιδεα , αρκει να βρω σταμναγκαθι.
    Θα ειναι υπεροχο!
    Μαρεσαν επισης οι φωτογραφιες σου!!
    Καλο Σαββατοκυριακο!!
    Φιλια!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode