Η κουκιά είναι ποώδες, ετήσιο φυτό της οικογένειας των Κυαμοειδών, του γένους Βίκος (Vicia) που καλλιεργείται για τους καρπούς του. Ο καρπός είναι κοντός, χοντρός, και άμισχος και περιέχει έως 10 μεγάλα ογκώδη σπόρια, τα γνωστά κουκιά. Η θρεπτική αξία των κουκιών είναι μεγάλη αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ , φωσφόρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, σίδηρο. Περιέχει επίσης λιπαρά οξέα ω6 152 mg/100γρ και ω3 12.0 mg/100γρ.
Τα κουκιά όμως μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση, που εκδηλώνεται ως αιμολυτική αναιμία και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν λόγω κληρονομικότητας έλλειψη του ενζύμου G6PD.
Γιαυτό λοιπόν αν δεν είστε σίγουροι αν έχετε ή όχι έλλειψη αυτού του ενζύμου μην διακινδυνεύετε να τα φάτε.Εγώ ανήκω στους τυχερούς που δεν δοκίμασαν πριν την γνώση. Έμαθα λοιπόν πριν 28 χρόνια ότι έχω την έλλειψη μετά τον πρώτο τοκετό που ελέγχθηκε το παιδί μου.
Για να το μάθετε είναι πολύ απλό κάνοντας μια εξέταση αίματος ειδική για την ποσοτική ανίχνευση του ενζύμου G6PD.Update
Μετά από συζητήσεις με την Ελένη στα σχόλια μπορείτε εκτός αυτών που γράφτηκαν στα σχόλια να διαβάσετε εδώ κι εδώ περισσότερα για τα κουκιά αλλά και για τις “βλαπτικές” τους ιδιότητες.
Στο σπίτι μας όμως υπάρχει κι ο φανατικός των κουκιών ο σύζυγος κι έτσι τα μαγειρεύω μόνο για εκείνον. Θα σας δώσω μερικές από τις συνταγές που συνήθως φτιάχνω:
Αγκινάρες με κουκιά
Υλικά ( οι ποσότητες δικές σας μιας κι εγώ φτιάχνω μόνο για έναν)
Φρέσκα κουκιά
Αγκινάρες
Μάραθο
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Λάδι Αλάτι πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κουκιά και παίρνουμε μόνο τα σπόρια τους
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα γνωστά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε τα κουκιά τις αγκινάρες και τον μάραθο ψιλοκομμένο ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.
Κουκιά λαδεράΥλικά
Φρέσκα κουκιά
Κρεμμυδάκια φρέσκα
Μάραθο
Λάδι
Αλάτι πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κουκιά από τις ίνες και από όσα είναι σκληρό το πράσινο μέρος τους παίρνουμε μόνο τα σπόρια. (δεν πρέπει να μείνουν πολύ ώρα πριν το μαγείρεμα γιατί μαυρίζουν).
Τηρούμε όλα τα παραπάνω στάδια (αφαιρώντας τις αγκινάρες.)
Κουκιά θριφτά
Αυτά γίνονται με ξερά κουκιά είναι συνταγή που διάβασα σε βιβλίο με Κρητικές συνταγές.
Υλικά
Κουκιά ξερά
Αλάτι.
Λάδι, ξύδι
Ρίγανη δυόσμο
Διαδικασία
Βάζουμε αποβραδίς τα κουκιά σε νερό να μουλιάσουν.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα βάζουμε να βράσουν.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό βραστό. Αλατίζουμε.
Όταν τα κουκιά βράσουν τα περνάμε από το μήλο και φτιάχνουμε ένα πουρέ.
Τα σερβίρουμε προσθέτοντας λάδι ξύδι ρίγανη δυόσμο.
Την τελευταία φορά που τα έφτιαξα τα συνόδευσα με αντράκλα τουρσί και λιαστές ντομάτες.
Αχ Ξανθή μου και εγώ τα λατρεύω τα κουκιά, αλλά επειδή η αδερφή μου κόντεψε να πάθει από αυτά, (είχε έλλειψη ενζύμου που όμως δεν είχε φανεί στην πρώτη εξέταση) τα έχω φοβηθεί και δεν τα βάζω στο σπίτι μου…
Χορταίνω βλέποντάς τα…
Καλό βράδυ!!!
Χρύσα θέλει προσοχή μόνο η εξέταση που είναι ποσοτική μπορεί να το δείξει και σε εργαστήριο μεγάλου Νοσοκομείου.
Καλό Βράδυ!!
Ξανθή καταρχήν χαίρομαι, από τις λίγες φορές μάλιστα, που κάποιος ανα΄φερεται σωστά στο τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση των κουκιών και όχι το γνωστό και λαθεμένο “κυάνωση” , ότι δήθεν πειρέχει υάνιο κλπ κλπ κλπ Περισσότερα μπορεί να βρεί κάποιος για την κυάμωση στην σελίδα wiki (με απλά λόγι) http://el.wikipedia.org/wiki/Κουκιά
Εμείς όμως είμαστε από τους τυχερούς που δεν μας λείπει το ένζυμο και τα απολαμβάνουμε χωρίς πρόβλημα…
Τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα τα φτιάχνω για τον καλό μου που είναι φανατικός!
Αλλά πως νομίζεις τα θέλει; … βραστά με λαδόξυδο !!!
εγώ δεν τρελαίνομαι αλλά περί ορέξεως… :))
Ξανθή,τρελαίνομαι!Ευτυχώς δεν έχουμε έλλειψη του ενζύμου και τα χαιρόμαστε ελεύθερα!
Κάθε χρόνο κρατάω στον καταψύκτη για το χειμώνα.
Δεν τα έχω φτιάξει με αγκινάρες,τις περισσότερες φορές τα κάνω κοκκινιστά.
Καλό βράδυ!
eleni το θέμα το κατέχω πολύ καλά και λόγω της πλήρους έλλειψης στο γιο μου αλλά και λόγω επαγγέλματος.
Δυστυχώς όμως παρόλο που εδώ και πολλά χρόνια γίνεται έλεγχος στα βρέφη ο κόσμος έχει μεσάνυχτα.
Μπέττυ να συνεννοηθούμε να φτιάχνει η μια την μια εβδομάδα κι η άλλη την επόμενη χαχαχα.
Εγώ και να μπορούσα να τα φάω δεν θα πάρω μέχρι η μυρωδιά τους στο μαγείρεμα μου είναι ενοχλητική, ίσως αυτό είναι προστασία.
eleni μου υπάρχουν πολλές συνταγές για το μαγείρεμα τους αλλά μιας και γίνεται μόνο για έναν έχω περιοριστεί σε λίγες, μόνο μην τις μάθει θα αρχίσει να τις ζητάει!!!
ολοι μου λενε οτι χανω και οτι ειναι τελεια αλλα δε μπορω να τα φαω λογω αλλεργιας!!!
Επίσης, για όποιον πάσχει από τη έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου, καλό είναι να διαβάσει και αυτό…
http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=4&id=380&st=2
καλό είνια να γνωρίζετε ότι υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικές “παραλλαγές” της έλλειψης που κυμαίνονται από την πιο σοβαρή έως την πιο ήπια μορφή, που φυσικά ο καθένας θα έχει διαφορετική ευαισθησία σε διαφορετικά τρόφιμα ή φάρμακα…
Για τις πιο σοβαρές καταστάσεις, οι άνθρωποι που πάσχουν από την έλλειψη του ενζύμου θα πρέπει όχι μόνο να αποφεύγουν τα κουκιά, αλλά και τα θειώδη (υπάρχουν στο κρασί), κάποια φάρμακα (βλέπε site που σας έδωσα) και παράγωγα της νάφθα, όπως η ναφθαλίνη…
ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΤΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΣΑΣ
Ξανθή συγγνώμη που χρησιμοποίησα τον χώρο σου..
ελένη
Pansofix τα περί αλλεργίας είναι μια άλλη υπόθεση, αρκεί βέβαια που το ξέρεις γιατί και οι αλλεργίες είναι εξίσου επικίνδυνες.
eleni δεν υπάρχει πρόβλημα γιαυτό υπάρχουν τα σχόλια για να μαθαίνουμε και κάτι παραπάνω.
Αν είδες έχω τονίσει την ποσοτική ανίχνευση γιατί μόνο έτσι μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς σου συμβαίνει.
Όπως βέβαια πρέπει να έχουν συνείδηση κι αυτοί που εκτελούν την εξέταση ώστε να μην αναλαμβάνουν αν δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό γιατί κι αυτό συμβαίνει αλλά ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει.
Για τους κάτω τουλάχιστον των 30 χρόνων έχει γίνει έλεγχος κατά τη γέννηση τους κι έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον αυτοί που έχουν πλήρη έλλειψη.
Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα των γονέων και φυσικά των παιδιάτρων να ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες.
Υπάρχουν πολλά φάρμακα αλλά και διάφορες άλλες ουσίες απαγορευτικές.
Ξανθουλα και εμεις τα λατρευομε τα κουκια.Εξεταση δεν εχουμε κανει αλλα αν ειχαμε ελλειψη τοσα χρονια που τα γευομαστε θα ειχαμε αποδειμησει φανταζομαι.
Aαα!!Αυτό το φαγητό με τα κουκιά και τις αγκινάρες το έφαγα πρώτη φορά προχθές που το έκανε μια φίλη μας και μου άρεσε παάρα πολύ τελικά!! Μόνο που εμείς εδώ στην Κρήτη συνήθως το κάνουμε και με χοχλιούς(σαλλιγγάρια καλέ!) αλλά εμένα δεν μου αρέσουν…
Kουκιά….το αγαπημένο φαγητό του άντρα μου!Τα προτιμάει λεμονάτα με ή χωρίς αγκινάρες.
@ Ματίνα μου είστε τυχεροί αλλά καλύτερα να ξέρουμε πια!!!
@ Magda με χοχλιούς δε θα το έκανα κι εγώ γιατί ο σύζυγος στην ιδέα τους και μόνο φεύγει.
@ Ιωάννα εσύ φυσικά θα έχεις και στον κήπο σου.Εσύ όμως ξέρεις αν έχεις πρόβλημα μήπως από το κληρονομικόν δέντρον!!!
χαχαχα λες να το γράψουμε και στο geni;;
Τι να σχολιασει κανεις απο μια τοσο υπερπληρη αναρτηση;
Τελεια ολα!!!! Θα τα δοκιμασω σε 20 μερες σε όλες τισ παραλαγες.Ευχαριστουμε πολυυυυυυυυυυ
Νικόλα εγώ ευχαριστώ πολύ!!!
Θες να πεις ότι σε 20 μέρες θα είστε Ελλάδα!!πολύ ωραίο αν βρεθείτε στα όρια της Αθήνας θα ήταν μια πολύ καλή περίπτωση να βρεθούμε μιας κι εμείς δεν νομίζω άμεσα να βρεθούμε στο Βερολίνο αν πολύ το θέλαμε αλλά οι γνωστοί λόγοι των Ελληνικών δεδομένων δεν….
Πολλά φιλιά
Ξανθή μου, αυτό το φαγητό έχω να το φάω από τότε που ήμουνα μικρή και έμενα με τη μανούλα μου! Τα φοβάμαι τα κουκιά!
big mama αν έχεις φάει πολλές φορές χωρίς να πάθεις κάτι τη γλίτωσες και προφανώς δεν έχεις πρόβλημα.
Βέβαια επειδή έχεις παιδιά αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα θα σε είχαν ειδοποιήσει με τη γέννηση τους, αν και υπάρχουν περιπτώσεις μερικής έλλειψης η οποία ίσως δεν γίνεται αντιληπτή και δεν υπάρχει και ειδοποίηση.
Και εγώ δεν είχα κάνει εξέταση για αυτό το ένζυμο και η μαμά μου δεν με άφηνε ποτέ να φάω. Μέχρι που κάποια στιγμή στα 12 μου χρόνια, η γειτόνισσα είχε ένα κήπο γεμάτο κουκιά και εγώ στην ζούλα πάντα και μην ξέροντας τι μπορεί να μου κάνουν έφαγα πολλά…..μα πάρα πολλά και για καλή μου τύχη την έβγαλα. Ενολίγης έκανα την εξέταση από μόνη μου και βγήκε αρνητική. Χαχαχα
Τυχερή ήμουν….ευτυχώς.
Τι καλά!!! Και έτσι μπορώ να φάω όσα θέλω.
Οι συνταγές σου βέβαια, τουλάχιστον οι δύο πρώτες είναι από τις αγαπημένες μου. Μου αρέσουν πάρα πολύ.
Μπράβο Ξανθή μου για την ωραία ανάρτηση.
Φιλιά.
Φιλενάδα ήσουν κι άτακτο παιδί!!!χαχα
Καλά που τη γλίτωσες!!!!
Φιλάκια!!!!
Η εποχή τους…
Τι μου θύμησες με το ένζυμο G6PD.
Στον τρίτο μου γιο ύστερα από λίγες ημέρες έλαβα επιστολή πως πρέπει να του κάνουμε εξετάσεις για πιθανή έλλειψη του ενζύμου.
Χρονοβόρα διαδικασία που όμως είχε αρνητικά αποτελέσματα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
τρελλαινομαι κα Ξανθη για κουκια , απο μια σταλια παιδι τα τρωω , τα πιο νοστιμα τα εφτιαχνε η αδελφη της γιαγιας μου , σπουδαια μαγειρισσα, απο τοτε που εφυγε , λίγες φορες εχω φτιαξει, αλλα θα τα τιμησω με τη δικη σας συνταγη, γιατι με αγγιναρες δεν τα εχω φαει ποτε, η θεια μου τα εκανε κοκκινιστα, αχ ολο γευστικες αναμνησεις απο αγαπημενα προσωπα που θυμιζετε …
ΦΥΡΔΗΝ ΜΙΓΔΗΝ Χρόνια Πολλά!!
Η διαδικασία σε εκείνη τη φάση όντως είναι κουραστική και αγχωτική αλλά το αποτέλεσμα μετράει.
Πάντως ο επανέλεγχος σε μεγαλύτερη ηλικία είναι μάλλον απαραίτητος αυτό το λέω από επαγγελματική εμπειρία.
Καλημέρα!!!
Άσπα οι αναμνήσεις μας, γευστικές ή όχι, από αγαπητά πρόσωπα είναι οι καλύτερες.
Εγώ βέβαια δεν έχω ιδέα της γεύσης τους μιας και δεν πρέπει να τα φάω, αλλά έχω την καλή και αυστηρή κριτική του συζύγου!!