share

Λαχανικά ογκρατέν

από
CE-A3-CE-BF-CF-85-CF-86-CE-BB-CE-AD-CE-BB-CE-B1-CF-87-CE-B1-CE-BD-CE-B9-CE-BA-CF-8E-CE-BD-8

Η ζέστη καλά κρατεί το ψυγείο μου πνέει τα λοίσθια κι αυτό από τον καύσωνα και δεν πρέπει να το βαρυφορτώνουμε μέχρι να αντικατασταθεί.
Έτσι κάθε μέρα εκμεταλλευόμαστε ότι υπάρχει αρκεί να είναι ελαφρύ γιατί ο καύσωνας δεν σηκώνει φαγητά βαριά.
Θέλοντας ένα ελαφρύ γεύμα εκμεταλλεύτηκα κάτι λίγα λαχανικά που υπήρχαν στο ψυγείο με αποτέλεσμα μπορώ να πω πέρα από αυτό που περίμενα.
Τι έκανα λοιπόν
Είχα 2 μελιτζάνες 3-4 μικρά κολοκυθάκια έβαλα και δύο μέτριες πατάτες τα καθάρισα τα έπλυνα και τα έκοψα σε ροδέλες περίπου ανάλογα με το μέγεθος.

Τα έβαλα στο καλάθι του ατμού για 2 λεπτά τις μελιτζάνες και 5 τα υπόλοιπα και τα άφησα
μετά να κρυώσουν και να σουρώσουν λίγο τα υγρά τους.

Σε ένα μικρό βουτυρωμένο πυρέξ έστρωσα πρώτα τις πατάτες τις αλατοπιπέρωσα και έριξα από πάνω λίγο ρεγκάτο τριμμένο. Συνέχισα την ίδια διαδικασία με τις μελιτζάνες και μετά με τα κολοκυθάκια. Από πάνω έβαλα πολύ λίγα κομματάκια βουτύρου.
Είχα φτιάξει μια σχεδόν αραιή μπεσαμέλ, που θα βρήτε εδώ την τεχνική της, έβαλα τη μισή από πάνω από τα λαχανικά και κούνησα το πυρέξ καλά ώστε να πάει όσο ήταν δυνατόν ανάμεσα στα λαχανικά.

Πρόσθεσα και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με χρήση αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά έκλεισα το φούρνο (να κάνουμε κι οικονομία) κι άφησα ακόμη 20 λεπτά.
Και να το αποτέλεσμα.

Με μια χωριάτικη σαλάτα φάγαμε και σήμερα χωρίς να χρειαστεί άλλο συμπλήρωμα όπως είχα φανταστεί στην αρχή.
Οι φωτογραφίες μου δεν είναι και πολύ καλές αλλά σήμερα η τεχνολογία δεν με θέλει, λέτε ο καύσωνας να επηρέασε κι αυτό το θέμα;;;
Καλό σας Σαββατοκύριακο!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Όπου υπάρχουν λαχανικά, το αποτέλεσμα είναι σούπερ!
    Σήμερα είπα να φτιάξω μουσακά, η ανάρτηση λίγο αργότερα…

    Καλό Σαββατοκύριακο!

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου το φαγάκι σου είναι υπέροχο.
    Μου αρέσε που τα έβαλες πρώτα στο καλάθι ατμού.
    Πάρα πολύ ωραίο. Ενα υπέροχο κυρίως πιάτο με φρέσκα λαχανικά
    Μπράβο για τη συνταγή.

    Καλό σκ

  3. Απάντηση

    Μπέττυ το καλοκαίρι έχει αφθονία λαχανικών κι έτσι μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε και να τα απολαμβάνουμε.
    Η κόρη μου ζήτησε παπουτσάκια με κοτόπουλο για την επόμενη εβδομάδα.
    καλό Σαββατοκύριακο!!!

  4. Απάντηση

    Marion με τον ατμό έγινε πιο γρήγορα αλλά και πολύ ελαφρύ το καλοκαίρι δεν χρειάζεται βαριά φαγητά.
    Εγώ τα περισσότερα λαχανικά τα βάζω στον ατμό για λίγο και έτσι κάνουμε υπέροχες σαλάτες.
    Σε ευχαριστώ πολύ!!!

    • Asteri
    • 19 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Καμια μεριδούλα έχει περισσέψει;
    Φιλάκιααααααααααααα

    • eva
    • 19 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου καλησπέρα!!!
    Πολύ ωραία συνταγή,,όπως παντα άλλωστε!
    Μου άρεσε όμως πολύ και το τραπεζομάντηλο το κεντητό!
    Καλό βραδάκι…μιας φυσάει μία “ιδέα” από αεράκι απόψε!
    Φιλιά πολλά!

  5. Απάντηση

    Asteri προλαβαίνεις μια αν έρθεις νωρίς.

  6. Απάντηση

    Εύα ευχαριστώ πολύ!!
    Ευτυχώς που φύσηξε λίγο γιατί εγώ είχα αρχίσει να μην αντέχω.
    Τώρα τη βγάζω στη βεράντα κι ας ελπίσουμε ότι θα κρατήσει λίγο.
    Φιλάκια πολλά και καλό σου βράδυ.

  7. Απάντηση

    Υπέροχο το φαγάκι σου Ξανθή μου. Με τόσα λαχανικά και στον ατμό θα είναι σπέσιαλ.
    Φιλάκια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode