Από τα άπειρα χαρτάκια, αποκόμματα και περιοδικά άρχισα να κρατώ μόνο ότι ενδιαφέρει πολύ.
Με αυτό το συμμάζεμα βρέθηκαν και μερικές σελίδες από περιοδικό μόδας της δεκαετίας του ΄90 με μαρμελάδες οι οποίες όμως έχουν και δυσεύρετα φρούτα μιας και το περιοδικό είναι Γερμανικής προέλευσης.
Σιγά που δεν θα έβρισκα όμως εγώ αυτό που μου μπήκε στο μυαλό.
Τι ήταν αυτό μα φυσικά τα φραγκοστάφυλα.
Το πιο “εύκολο” αλλά και πολύ ωραίο θα ήταν να πάω στην Πολωνία όπου στην αυλή του σπιτιού υπάρχουν αρκετά ( ένα δείγμα με μαύρα από πέρσι που είμαστε εκεί)
Αλλά μιας κι αυτό δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτό αρκέστηκα σε κατεψυγμένα εκ Πολωνίας.
Η κυρία που εξυπηρετεί στο κατάστημα με Πολωνικά προϊόντα μου συνέστησε τα κόκκινα κι όχι τα μαύρα επιπλέον μου έδωσε αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτά τα φρούτα.
Κάποια γνωστή μου είπε ότι το μεγάλο Σ/Μ με του πουλιού το γάλα έχει και φρέσκα αλλά η τιμή τους αποτρεπτική, δεν ξέρω όμως μιας και δεν είδα.
Ας πούμε όμως για τη μαρμελάδα.
Τα υλικά έβγαλαν 2 βαζάκια σαν της φωτογραφίας
1 κιλό βερίκοκα ώριμα τύπου Διαμαντοπούλου
450γρ. φραγκοστάφυλα κατεψυγμένα
700γρ. ζάχαρη
1 ξυλαράκι κανέλας
Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Αστεροειδή γλυκάνισο 1-2 κομματάκια (προαιρετικά)
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους και τα βάζουμε μαζί με τα φραγκοστάφυλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε να μας περιμένουν για 10 – 12 ώρες.
Μετά από αυτή την αναμονή προσθέτουμε την κανέλα και το γλυκάνισο αν θέλουμε, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και θέτουμε σε βρασμό.
Ξαφρίζουμε προσεκτικά κι αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.
Η μαρμελάδα αυτή δένει πιο εύκολα λόγω πηκτίνης που περιέχεται στα φραγκοστάφυλα.
Πέντε λεπτά πριν τη βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε
Αφαιρούμε την κανέλα και το γλυκάνισο και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό σας, να μπει πάνω από τάρτες αλλά να συνοδεύσει πατέ, ή άλλα κρέατα.
Πω πω τι έχω να φάω…………και μου αρέσουν πολύ τα φραγκοστάφυλα….τα βερίκοκα τα ξεφλουδίζεις;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ξανθή μου, φανταστική η μαρμελάδα σου!! Αυτή η γλυκόξινη γεύση με συναρπάζει. Θα μπορούσα να τη συνδυάσω με πάρα πολλά, με ντόνατς, με τηγανίτες, με ζεστό ψωμάκι για πρωϊνό!!
Καλό απόγευμα
Σε φιλώ
Πρέπει να μάθω να φτιάχνω μαρμελάδες….τα φρούτα όμως δεν είναι καλά σα τα δικά μας όμως ….
φιλιά
Ιωάννα,περνάς εσύ από τη γειτονιά και να δε χτυπάς κουδούνι, πως θα φας μετά μαρμελάδα!!
Τα βερίκοκα δεν τα ξεφλουδίζω στις μαρμελάδες μόνο στο γλυκό που παρεμπίπτοντος έφτιαξα σήμερα δυο κατσαρόλες και πάω για άλλες δυο αύριο!
Φιλάκια!
anthivolon σε ευχαριστώ πολύ!!να φανταστείς ότι ακόμα δεν έχω δοκιμάσει αλλά έχω τους κριτές του σπιτιού αυστηρούς πάντα.
Καλό βράδυ.
Και λοιπόν σου άφησα μήνυμα για λύσεις μαρμελάδας,για ότι άλλο εδώ είμαι!!
Καλή εβδομάδα.
Ξανθή και πάλι μπράβο!!!
Δέν έχω δοκιμάσει ποτέ μαρμελάδα φραγκοστάφυλο!
Θα ψάξω να βρώ φαντάζομαι θα είναι πολύ νόστιμη μαρμελάδα!
Καλή εβδομάδα!
Σε ευχαριστώ που μου έστειλες τις φωτογραφίες!!
Εύα αν θέλεις μπορείς να κάνεις και σκέτη φραγκοστάφυλο το μεγάλο μου κορίτσι δηλ η σύζυγος του γιου λόγω του ότι είναι από Πολωνία κι έχουν πολλά, τη χρησιμοποιεί συχνά σε τάρτες και φαγητά.
Μπορείς να βρεις σε καταστήματα με Πολωνικά προϊόντα πολύ καλά.
Όσο για τις φωτογραφίες υποχρέωση μου.
Φιλάκια και καλή εβδομάδα.
Θα μας τρελάνεις με τις μαρμελάδες και κυρίως με τα βαζάκια σου…
Η μία πιο ωραία και πρωτότυπη από την άλλη. Και τρελαίνομαι για φραγκοστάφυλλα και φρούτα του δάσους. Έχω πάντα στην κατάψυξη μου για τάρτες και γλυκά.
Καλή και γλυκειά εβδομάδα σου εύχομαι
Χρύσα δε θέλω να σας τρελάνω παρά μόνο να σας γλυκάνω.
Τα υπόλοιπα γίνονται μόνο για το αλάτι της ζωής να ξεχνάμε όπως σου έγραψα όλα όσα δε θέλουμε να θυμόμαστε!!
Καλή σου εβδομάδα!!
Ουάου!!!! τέλεια θα είναι!!!
Επιτέλους, μέρες τώρα την περιμένω!!
Αλήθεια όμως, δεν μας είπες: τι είπε ο δοκιμαστείς!!χαχα
Είμαι σίγουρη ότι θα δοκίμασε πάλι κανένα πιατάκι.χαχα
Θανάση και εγώ μαζί σου.
Φιλιά σε όλους.
Asteri είναι μαι άλλη γεύση!
Λίνα το πιατάκι της φωτογραφίας το μοιράστηκαν με την κόρη αλλά επειδή ήταν λίγο περιμένουν να ανοίξω το βάζο να εκφέρουν γνώμη!!χαχαχαχα
Φιλάκια
μολις μαζεψα βερικοκα απο το δεντρο….το μονο που μενει…να βρω….φραγκοσταφυλα….και τις κατσαρολες στη φωτια….νακανω και με το λεμονι….χι χι….με καταστρεψατε!!!!!!καλη εβδομαδα!!!
μολις μαζεψα βερικοκα απο το δεντρο….το μονο που μενει…να βρω….φραγκοσταφυλα….και τις κατσαρολες στη φωτια….νακανω και με το λεμονι….χι χι….με καταστρεψατε!!!!!!καλη εβδομαδα!!!
Ίριδα το ότι έχεις δικά σου βερίκοκα είναι εκπληκτικό, όχι σαν κι εμένα που κυνηγάω τις λαϊκές της Αθήνας για τα καλύτερα!!
Δεν ξέρω που κατοικείς, στην Αθήνα θα βρεις σίγουρα σε καταστήματα με Πολωνικά προϊόντα στην Υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν πληροφορίες ότι εκτός των φρέσκων σε πολύ μεγάλα Σ/Μ έχει και κατεψυγμένα.
Δοκίμασε και αυτή με το λεμόνι μόνο αν δεν σου αρέσει η έντονη παρουσία του βάλε λιγότερο ξύσμα.
Καλή επιτυχία!!
αυτή θα έγινε τέλεια!!!!!
καλή εβδομαδα
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ καλή εβδομάδα και σε σένα!!
χτες εφερα απο το χωριο τα τελευταια βερικοκα. η αληθεια ειναι οτι ειχε και φραγκοσταφυλα και δεν πηρα η χαζη!!!!!
μαλλον του χρονου θα την δοκιμασω.
εφερα και κατι τελεια δαμασκινα, αλλα αυτα θελουν ξεφλουδισμα και… βαριεμαι!!!!!!
καλε εγω μπηκα για να σου πω οτι εχει…. βραβειο!!!!!!
περνα να το παραλαβεις
Ελευθερία μου σε ευχαριστώ για το βραβείο ήδη το πήρα και το έβαλα στη σελίδα μας.
Αλλά ως “μαμά σου” θα σε μαλώσω!!είχε φραγκοστάφυλα και δεν πήρες κι εγώ ψάχνω τον τόπο όλο να βρω!!μέχρι την Πολωνία θα έφτανα!!
Τα δαμάσκηνα από τώρα που τα βρήκες καλέ;;ποια ποικιλία είναι αυτά;;
Πολλά φιλάκια!!
Τι πρωτότυπη! Θα πρέπει να είναι πολύ ωραία! Μπράβο Ξανθή. Εγώ το Σ/Κ έφτιαξα μαρμελάδα ροδάκινο με τη συνταγή σου και έγινε τέλεια!
Καλά δεν το συζητώ ότι τρελαίνομαι για όλες σας τις μαρμελάδες!!Και δεν το ήξερα ότι φραγκοστάφυλλα μπορούμε να βρούμε με Πολωνικά προιόντα? Πού βρίσκεται τέτοιο μαγαζί??Όντως θα μου άρεσαν πολύ σε τάρτες!Καμιά φορά έχει ο Βασιλόπουλος, αλλά το μικρό κουτάκι μπορείτε να φανταστείτε ότι είναι πανάκριβο!
Καλή εβδομάδα!Γλυκιά όπως οι μαρμελάδες!
big mama όντως είναι ωραία και ιδιαίτερη. Έφτιαξες ροδάκινο μπράβο!!
Εγώ λόγω και ποσοτήτων είμαι ακόμη στα βερίκοκα και τα κεράσια.
Καλημέρα.
Αθηνά μου σε ευχαριστώ πολύ!!Για τα δικά σου γλυκά τι να πούμε!!!
Σου έστειλα μήνυμα για το που θα βρεις Φραγκοστάφυλα.
Φιλάκια.
Xtes ekana ena glyko me fragosafyla kai muo vghke o patos mexrina ta kathariso apo ta kotsania tous! Einai omos pentanostima ta atima! O syndiasmo puo proteineis einai eksairetikos, toso sta frouta oso kai sta mpaxarika! Well done!!
Royal ευτυχώς αυτά που αγόρασα μπήκαν κατευθείαν στην κατσαρόλα για τα φρέσκα δεν έχω ιδέα μιας και πέρσι που τα είχα μπροστά μου ήραν ακόμη άγουρα και δεν δοκίμασα.
Σε ευχαριστώ!!
Υπέροχη η μαρμελάδα σου Ξανθή! Φραγκοστάφυλο μπορώ να βρω πολύ εύκολα εδώ, επομένως η μαρμελάδα σου μπαίνει στη λίστα για μαρμελάδες που θέλω να φτιάξω! Ελπίζω να βρω χρόνο να το κάνω σύντομα.
Μάγδα
Μάγδα πολύ θα χαρώ να έχω τη γνώμη σου!!
Πολλά φιλιά.