Σας είπε η Ξανθή ότι στην Ελένη έφαγαν πολύ ωραία πράγματα κι εκεί που τα συζητάμε της λέω καλέ αυτό το φαγητό το έχουμε!!είναι από τις πρώτες μου συνταγές!!
Είπαμε λοιπόν να την ξαναθυμηθούμε και να σας δώσουμε και την εκδοχή της Ελένης με τη διαδικασία στη γάστρα.
Κάτω από την υπάρχουσα ήδη διαδικασία θα μας γράψει η Ξανθή και τη διαδικασία για τη γάστρα κι ο καθένας σας ας επιλέξει ανάλογα.
Είπαμε λοιπόν να την ξαναθυμηθούμε και να σας δώσουμε και την εκδοχή της Ελένης με τη διαδικασία στη γάστρα.
Κάτω από την υπάρχουσα ήδη διαδικασία θα μας γράψει η Ξανθή και τη διαδικασία για τη γάστρα κι ο καθένας σας ας επιλέξει ανάλογα.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό (η Ελένη το κάνει με μοσχάρι)
250 γραμμ. ρεβίθια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι – κύμινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (α)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι – κύμινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (α)
Βάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς να φουσκώσουν και το πρωί τα βράζουμε.
Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε μόνο του το κρέας μέχρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε όλα μαζί για τρία λεπτά περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και γυρνάμε απαλά μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ρίχνουμε και την ντομάτα και το αφήνουμε να βράσει.
Τέλος αφού ψηθεί το κρέας ρίχνουμε τα ρεβίθια μέσα, αφού τα σουρώσουμε και συνεχίζουμε την βράση για δέκα λεπτά ακόμη.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ
Μην σουρώσετε τα ρεβίθια πριν τα προσθέσετε στο φαγητό γιατί θα σκληρύνουν.
Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε μόνο του το κρέας μέχρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε όλα μαζί για τρία λεπτά περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και γυρνάμε απαλά μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ρίχνουμε και την ντομάτα και το αφήνουμε να βράσει.
Τέλος αφού ψηθεί το κρέας ρίχνουμε τα ρεβίθια μέσα, αφού τα σουρώσουμε και συνεχίζουμε την βράση για δέκα λεπτά ακόμη.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ
Μην σουρώσετε τα ρεβίθια πριν τα προσθέσετε στο φαγητό γιατί θα σκληρύνουν.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (β)
Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το τοποθετούμε κάτω κάτω στη γάστρα.
Συνεχίζουμε με τα ρεβίθια το κρέας σε μικρά κομμάτια και τις ντομάτες κομμένες κι εκείνες σε ροδέλες.
Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και νερό μέχρι περίπου το ύψος περίπου των ρεβιθιών.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 20 λεπτά.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και το “ξεχνάμε” μέχρι το κρέας και τα ρεβίθια να είναι ψημένα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το τοποθετούμε κάτω κάτω στη γάστρα.
Συνεχίζουμε με τα ρεβίθια το κρέας σε μικρά κομμάτια και τις ντομάτες κομμένες κι εκείνες σε ροδέλες.
Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και νερό μέχρι περίπου το ύψος περίπου των ρεβιθιών.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 20 λεπτά.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και το “ξεχνάμε” μέχρι το κρέας και τα ρεβίθια να είναι ψημένα.
Κι ότι έλεγα να βάλω ρεβίθια στη γάστρα αύριο, πολύ ωραία η εκδοχή σου με το κρέας, θα την δοκιμάσω.
Kαι οι δυο εκδοχές υπέροχες!!
σούπερ φαγάκι!!!!!!!
Πραγματικά υπέροχες και οι 2 εκδοχές…μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω, απ΄την “Κική” και την “Κοκό” πια να διαλέξω :)))
Είμαι σίγουρος ότι όποια επιλογή και να κάνει κανείς, ζημιωμένος αποκλείεται να βγει!!!
Να είσαι καλά Λίνα μου
Φιλιά
Καλημέρα
@Ξανθή : πολύ χάρηκα που είδα την πρόσκληση πάνω πάνω 🙂
Μπραβο σου Λινάκι, πολύ ωραία συνταγή !!! !!!
καλημέρα και καλή βδομάδα
φιλια πολλά
Ωραία τα ρεβυθάκια αλλά με κρέας δεν τα είχα δοκιμάσει………
Έχω πεθυμήσει μια ρεβυθάδα! Με κρέας δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για να το προσπαθήσω. Θα προτιμήσω να το φτάξω στην γάστρα!
Μάγδα
Καταπληκτική συνταγή Λίνα μου, θα την δοκιμάσω σίγουρα.
Ακόμα δεν τρώω όσπρια, όταν βλέπω τέτοιες συνταγές με βάζετε σε πειρασμό!!! Μήπως ήρθε η στιγμή να τα δοκιμάσω;
Mα τί τέλειο χειμωνιάτικο φαγάκι!!!
Και όπως λεει και ο φίλος Γιώργος…ποιά να διαλέξωωω!
Φιλάκιαα!
ΤΕΛΕΙΑ ΙΔΕΑ!!ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΤΣ ΔΥΟ!..
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!
Ααααα, μη μας βάζετε σε τέτοια διλλήματα, διότι διαλέγουμε και τις δύο εκδοχές για να μην μείνει καμιά παραπονεμένη!!
Φιλιά Λινάκι, καλή βδομάδα!
Τα ρεβύθια τα τρώμε συχνά το χειμώνα, με κρέας όμως ποτέ!
θα δοκιμαστεί…
Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσαν οι δύο εκδοχές κι έχετε μπει σε δίλημμα ποια να μαγειρέψετε για τι το ίδιο σκέπτομαι κι εγώ.
Νομίζω όμως ότι αν υπάρχει μια μαντεμένια μικρή γάστρα θα δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Βέβαια αν είχα και το φούρνο της Λίνας θα έκανα τη δική της συνταγή σε παραλλαγή!!
Λίνα έρχομαι στην Κρήτη να τα δοκιμάσουμε!!
Από τα ωραία χειμωνιάτικα φαγάκια μας Λίνα…(Διαφέρουμε σε σημεία)
Πρωτότυπο μου ακούγεται με τα ρεβίθια!
Πρωτη φορα το ακουω και σιγουρα θα μου αρεσει, θα το δοκιμασουμε. Την καλημερα μας.
@ Μαρία Πιούκα
@ Λίλα
@ γαστεροπληξ
@ Γιώργο
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.
Φιλιά!!!
Καλή σας μέρα!!
@ Μαρία
@ Ιωάννα
@ My Little Expat Kitchen
@ Taste Advisor,
είναι πολύ ωραίος συνδυασμός το συγκεκριμένο φαγητό.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Φιλιά!!!
Καλή σας μέρα!!!
@ Μανουσίνα
@ Εύα
@ lourdi lourdaki
@ Έλενα
Σας βάλαμε σε δίλλημα βλέπω. Χαίρομαι, αλλά όπως και να το κάνετε θα μείνετε ικανοποιημένες κορίτσια.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Φιλιά!!!
Καλή σας μέρα!!!
@ Μπέτυ
@ Ξανθή
@ Vita
@ Κικί
@ Benicos Place
Το ακούτε πρώτη φορά γιατί είναι παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης. Απλά με τους καιρούς έχει μεταφερθεί και σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδος, σε παραλλαγή όμως όπως της Ξανθής.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Φιλιά!!!
Καλή σας μέρα!!!
Πες πως το εκανα κιολας!!!Εχω τα υλικα και ειμαι ετοιμη για δραση!!!!!!χαχαχα..θα κανω αυτο στη γαστρα….
misirlou περιμένουμε εντυπώσεις!!!
Καλό βράδυ!!!