share

Μπακλαβάς

από
25CE-259C-25CF-2580-25CE-25B1-25CE-25BA-25CE-25BB-25CE-25B1-25CE-25B2-25CE-25AC-25CF-2582-2B12

Ήρθε και ο μπακλαβάς!!! Σας τον είχα υποσχεθεί άλλωστε.
Αν και βρίσκομαι πάλι με ίωση, 2η φορά σε ένα μήνα, είπα να τον ανεβάσω επιτέλους γιατί σας τον έχω υποσχεθεί εδώ και πολύύύ καιρό.
Ο μπακλαβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι ξέρουμε ότι προέρχεται από την Τουρκία και στην Ελλάδα έφτασε από τους πρόσφυγες της Πόλης.
Πάντα στις μεγάλες γιορτές ήτανε το πρώτο γλυκό που σερβιριζόταν. Και το μόνο που εξαφανιζόταν πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί φυσικά!!!! Ποιο μπορεί άλλωστε να αντισταθεί σε ένα τόσο ωραίο γλυκό.
Πάμε όμως να δούμε πως τον έφτιαξα.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:

750γραμ. φύλλο κρούστας
600γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
βούτυρο φρέσκο και φυτίνη μαζί
γαρύφαλλα ολόκληρα

για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
ένα ξυλαράκι κανέλα
λίγο λεμόνι

Πάμε τώρα να το φτιάξουμε:

Παίρνουμε ένα ταψί 24 εκ. και στρώνουμε ένα φύλλο κάτω. Τα φύλλα μας πρέπει να βγαίνουν απ΄έξω από το ταψί. Βουτυρώνουμε καλά το φύλλο με την βοήθεια ενός πινέλου. Απλώνουμε άλλο φύλλο και ξανά βουτυρώνουμε και το ίδιο κάνουμε για τα επόμενα 2 φύλλα. Το τελευταίο το αφήνουμε χωρίς βούτυρο από πάνω.

Βάζουμε με το χέρι μας πάνω στο φύλλο και γύρω γύρω γέμιση από τα καρύδια.
Στρώνουμε ένα φύλλο από πάνω και βουτυρώνουμε καλά. Ξανά στρώνουμε άλλο φύλλο χωρίς να βάλουμε βούτυρο και ρίχνουμε πάλι την γέμιση του καρυδιού. Αυτό κάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας, ή η γέμιση.
Στην συνέχεια γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα ένα ένα βουτυρώνοντας καλά.
Τέλος βάζουμε 3 φύλλα από πάνω, ενώ τα κόβουμε με την βοήθεια ενός μαχαιριού στο μέγεθος του ταψιού τα οποία βουτυρώνουμε και αυτά πολύ καλά.
Κόβουμε σε κομμάτια αλλά όχι μέχρι κάτω τα τελευταία φύλλα. Έπειτα καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι μπακλαβά.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς αερόθερμο για περίπου 45 λεπτά. Το καταλαβαίνουμε κυρίως από το χρώμα και τα πλαϊνά αν έχουν ξεκολλήσει τα φύλλα.

Τώρα όσο αφορά το σιρόπι.
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, με την ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά.
Έπειτα το σωστό είναι να περιχύσετε το ζεστό σιρόπι, σε κρύο γλυκό, αλλά εγώ επειδή είμαι ανάποδη και μου πετυχαίνει πάντα έτσι με τον τρόπο που θα σας πω, εσείς κάντε ότι καταλαβαίνεται.
Εγώ περιχύνω το καυτό σιρόπι, σε καυτό γλυκό. Έπειτα το αφήνω και κρυώνει και είναι …….μούρλια. Μια φορά το έκανα με τον σωστό τρόπο και μου βγήκε χάλια, οπότε δεν ακούω κανένα πλέον. χαχα
Αναλυτικές φωτογραφίες δεν υπάρχουν γιατί είχα μεγάλο ζόρι να το φτιάξω και δεν είχα κανένα για βοήθεια. Μόλις όμως το ξαναφτιάξω θα τις προσθέσω.

Καλή γλυκιά σας μέρα!!!
Και καλή γλυκιά σας εβδομάδα!!!

Κατηγορίες
    • gwgoyla
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Πω πω πω…μωρε με λιγωσες πρωι πρωι..τελειος ειναι,με μπολικο σιροπακι..σλουρπ…μπραβο γεια στα χερια σου,και περαστικουλια σου ευχομαι…Αααα… το ξεχασα χρονια πολλα για την σημερινη μερα,καλη βδομαδα να εχεις,και να τα λεμε συχνα…καλη σου μερα φιλια!!!

    • Εφη
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ωραίος ο μπακλαβάς Ξανθή μου!!!
    Και από ότι βλέπω το καρυδάκι του το “ακούς” στο δόντι, όπως ακριβώς μου αρέσει!
    Μπράβο!
    Καλημέρα, καλή εβδομάδα και περαστικά σου!

  1. Απάντηση

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα από ηλιόλουστο σήμερα Λονδίνο!!
    Ο μπακλαβάς ήταν από τα πιο αγαπημάν γλυκά της μαμάς, δεν υπήρχε γιορτή να μη φτιαχτεί.
    Μάλιστα στα μέρη μας τον τυλίγαν κομμάτι κομμάτι κι επειδή οι επισκέπτες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι σ όλους τους εορτάζοντες και δεν ήταν δυνατόν να τρώνε όλα τα γλυκά, έπερναν το κομμάτι τους μαζί τους.
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

  2. Απάντηση

    Kalimera!
    Perastikoulia, teleios o baklavas!

    • Maria B.
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Περαστικούλια σου Λινάκι, εύχομαι να ήταν η τελευταία ίωση που σε ταλαιπώρησε. Παίρνω με μεγαααλη χαρά το κερασμά σου γιατί λατρεύω τον μπακλαβά. Οσο για το σιροπιασμά του και εγω κάνω αυτό που μου ταιριάζει !!!

    καλημέρα και καλή βδομάδα !!!

  3. Απάντηση

    To glyko ton glykon. O aytokratoras ton glykon!!!! TO APOLYTO GLYKO! Opos katalabaineis o mpaklabas einai i adinamia kai tou Donkey!

    • Asteri
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Πωπωωωωωωωωωω ΤΟ γλυκό!!!
    Περαστικά σου 🙂
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    • iwanna
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Καλημέρα Λίνα,καλή εβδομάδα και περαστικά σου!
    Τον μπακλαβά τον έφτιαχνε η μαμά μου σε όλες τις μεγάλες γιορτές με φύλλα που άνοιγε η ίδια και με μια διαφορά από σένα:δεν άλειφε ένα -ένα τα φύλλα αλλά αφού έστρωνε το γλυκό όπως περιέγραψες έβραζε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και ζεμάτιζε το γλυκό,μετά το έψηνε και τέλος σιρόπιαζε.Παίρνω ένα κομμάτι να δοκιμάσω γιατί το βλέπω και λιγώνω……………

    • dhmhtra
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή καλημέρα…είσαι καλά;
    Μακάρι να μπορούσα και γω σήμερα να είμαι κοντά στα παιδιά μου!
    Ο μπακλαβάς τέλειος…φιλιά πολλά

  4. Απάντηση

    Πολύ λαχταριστός ο μπακλαβάς σου Λίνα! να είχα ένα κομματάκι!!
    Καλή εβδομάδα και περαστικούλια:)

    • painter
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Καλημέρα Λίνα μου, περαστικά σου!!!
    Τέλειος ο μπακλαβάς σου, λαχταριστός…

    Να έχεις μια καλή και γλυκιά εβδομάδα

  5. Απάντηση

    Αγάπημένο γλυκό! Και τι όμορφο που δείχνει!! Αίσθάνομαι μια λιγούρα!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    • Katerina
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    λατρεμένο γλυκό!!

    καλημέρα και περαστικά σου !!

    • Peter M
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Afto to Baklava lei “BAM”…bravo…kai tora eimai etoimos gia ena kommati…mono ena!

    • Vasiliki
    • 14 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    kalimera!!
    sto glikaki auto pote den leo oxi!!to latreuo!!kai ton exeis ftiaxi spesial!!!perno kerasma kai sou eixome perastika!!kai kali eudomada!!

  6. Απάντηση

    λιγουρεύομαι και ένα και δυο και περισσότερα κομμάτια, ωραίος έγινε!!
    περαστικά!

  7. Απάντηση

    Καλή σου εβδομάδα και περαστικά. Δεν νομίζω ότι θα αντισταθεί κανείς σε ένα κομμάτι μπακλαβά, όσο χορτάτος και αν είναι.

  8. Απάντηση

    Απίθανος σου έγινε, είμαι σίγουρη!! Φαίνεται από τη φωτογραφία!!!

  9. Απάντηση

    Ποτέ δεν έχω φτιάξει ίσως φοβάμαι ότι δεν θα μπορώ να αντισταθώ… Περαστικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode