share

Πορτοκαλόπιτα

από
25CE-25A0-25CE-25BF-25CF-2581-25CF-2584-25CE-25BF-25CE-25BA-25CE-25B1-25CE-25BB-25CF-258C-25CF-2580-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B1-2B-25CE-25B2

Την Ιωάννα σας την έχω συστήσει κι άλλες φορές, είναι μια από τις αγαπημένες μου εξαδέλφες και τους θερινούς μήνες μπορεί να σας περιποιηθεί στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που διατηρεί στη Νάξο.
Ανταλλάσσουμε συνταγές κι απόψεις για φαγητά και γλυκά. Τελευταία της κόλλησα το μικρόβιο της μαρμελάδας!!!χαχαχα
Προχτές είχε έρθει σπίτι μου φέρνοντας και δείγματα από τα τελευταία της βαζάκια, πήρε όμως κι από εδώ τα ανάλογα.
Τις ώρες που κάθισε μαζί μου δεν “κουτσομπολεύαμε” μόνο αλλά μου έφτιαξε και μια πορτοκαλόπιτα με συνταγή που έχει μάθει από φίλη της.
Και για να μην ξεφεύγουμε από τις αρχές μας τη συνταγή της η Ιωάννα την έχει αναρτήσει παλαιότερα στο greek masa, μου παραχώρησε το δικαίωμα ανάρτησης, με μικρές βελτιώσεις που έχει προσθέσει και με τη ματιά τη δική μου ως προς την ανάρτηση.
Ας κεραστούμε λοιπόν από την Ιωάννα για την επέτειο γάμου που έχει σήμερα!!!

Τα υλικά μας
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά( 1/2 κιλό)
200ml ηλιέλαιο
Το ξύσμα από 4 μεγάλα πορτοκάλια
250γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
2 καψουλάκια βανίλιας
1 γιαούρτι
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ

Για το σιρόπι
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
1 και 1/2 ποτήρια ζάχαρη

Διαδικασία
Πλένουμε τα πορτοκάλια τα οποία πρέπει να είναι ακέρωτα και τα σκουπίζουμε.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε καλά μαζί με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ηλιέλαιο συνεχίζοντας το ανακάτεμα για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε με τη σειρά μπέικιν πάουντερ – βανίλια – γιαούρτι – τα αυγά ελαφρά χτυπημένα – και το λικέρ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Ανοίγουμε το πακέτο των φύλλων και με τα χέρια μας τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα οποία προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας πάντα έτσι ώστε να απορροφούν από το υγρό του μείγματος.


Όταν τελειώσει το φύλλο μετά από καλό ανακάτεμα αδειάζουμε σε ένα πυρέξ (33χ23)
Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το χυμό των πορτοκαλιών με τη ζάχαρη για 5 λεπτά από την αρχή του βρασμού (προσοχή μπορεί να φουσκώσει είμαστε εκεί και το παρακολουθούμε)
Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια της αρεσκείας μας και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Θα πρέπει να είναι κρύο το γλυκό και ζεστό το σιρόπι ή αντίστροφα.
Καλή σας απόλαυση!!

Παρατηρήσεις
Μπορείτε να στεγνώσετε τα φύλλα κρούστας αφήνοντας τα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο για μερικές ώρες ή να τα βάλετε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 30 λεπτά.
Η διαδικασία αυτή βοηθάει στο να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι και να μη λασπώνει η πορτοκαλόπιτα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 12 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ Ξανθή για τα καλά σου λόγια και για την ωραία ανάρτηση.Κεραστείτε και θα φτιάξουμε κι άλλα γλυκά και νοστιμιές…….
    ΥΓ.Ελπίζω να είμαι αντάξια της δασκάλας μου………………χαχαχαχα

  1. Απάντηση

    Είναι καταπληκτικό αυτό το γλυκό!! Το έχω δοκιμάσει και μου άρεσε πάρα πολύ.
    Αυτές οι συναντήσεις γυναικών πάντα κάτι καλό θα έχουν σαν αποτέλεσμα…..και η δική σας είχε το καλύτερο!!

  2. Απάντηση

    Πάρα πολύ ωραίο γλυκό, τα φτιάχνει και η αδελφή μου και μου αρέσει πολύ. Όμως θα κεραστώ ένα κομμάτι από το υπέροχο της Ιωάννας! Μπράβο, περιμένουμε κι άλλες συνταγές.

  3. Απάντηση

    Ξεμυαλίστρεςςςςςςςςςςςςς!!!

  4. Απάντηση

    Μπράβο και στις δυο σας κορίτσια για την πολύ “γλυκιά” συνεργασία!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!

  5. Απάντηση

    Einai apo ta agapimena mou glyka…efkolo kai nostimo!

  6. Απάντηση

    Θραύση κάνει η πορτοκαλόπιτα!
    Δυό ταψιά πήγα προχτές στο γραφείο και τα τσακίσαμε!
    Μόνη διαφορά, ότι εγώ ψήνω αρχικά λίγα φύλλα πασπαλισμένα με κανέλλα και ζάχαρη στον πάτο του ταψιού και μετά ρίχνω την κρέμα από πάνω.
    Όπως και να ‘ναι είναι σούπερ!
    καλό σ/κ!

  7. Απάντηση

    Ξανθή καλημέρα.
    Είχα στην κατάψυξη ένα πακέτο φύλλο και δεν ήξερα τι να το κάνω.Το απόγευμα θα φτιάξω την πορτοκαλόπιτα σου.
    Καλό Σ.Κ.φιλιά

  8. Απάντηση

    απότα πιό ωραία γλυκάκια Ξανθούλα…
    ευχαριστούμε για την ιδέα…-:))

    • eleni
    • 12 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,την έχω φτιάξει την πορτοκαλόπιτα και τη βρίσκω γευστικότατη.Σε κανέναν άλλο δεν άρεσε και την έφαγα μόνη,εκτός από μερικά κεράσματα.
    Φιλιά-καλό Σ/Κ!

    • Marina
    • 12 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Να τα εκατοστήσει με υγεία το ζευγαράκι!!!
    Το γλυκό αυτό το ξέρω και εγώ μόνο που όταν το έφτιαξα χτύπησα στο μίξερ και έκανα χυλό ολοκληρα τα πορτοκάλια. Αυτό έκανε το γλυκό μου με έντονη γεύση πορτοκαλιού και λίγο ξινό αλλά εμένα μου αρέσουν τα ξινά…Περί ορέξεως…πορτοκαλόπιτα!!!!

  9. Απάντηση

    Σας ευχαριστώ όλους για την επίσκεψη και τα σχόλια σας, δεν θα απαντήσω ξεχωριστά στον καθένα μήπως και σώσω το χέρι που με ενοχλεί από χτες!! Καλό Σαββατοκύριακο!!

  10. Ξανθή μεχρι εδώ μύρισε η πορτοκαλόπιτα!! Κριμα να μη μπορώ να φάω γλυκάκι τώρα!! Αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα τη δοκιμάσω! Ένα θα σου πω… ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που καταχώρησα ήδη τη συνταγή στο συνταγολόγιο! Καλό σου βράδυ!

  11. Απάντηση

    Μοσχομύρισε Ξανθή μου, περαστικά το χεράκι!
    Σμουτς

    • Marina
    • 13 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Περαστικά Ξανθούλα!!!!!

    • RIRI
    • 13 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Υπέροχο γλυκό!!!Οταν θέλω να ευχαριστήσω κάποιον πολύ, την πορτοκαλόπιτα του φτιάχνω!!!Εγω την εμαθα απο την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου πρίν μερικά χρόνια, και εκτοτε κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο βιβλίο μου!!!
    Καλή σου μέρα Ξανθή μου!!!!

  12. Απάντηση

    Αυτό το γλυκό έχει ένα ελάττωμα…..αν δεν τελειώσει δεν σταματάω! Να έχουμε μια υπέροχη εβδομάδα!!!

  13. Απάντηση

    Τέλειο κι εγώ όταν το φτιάχνω το τσακίζω. Γειά στα χεράκια σας.
    Καλή βδομάδα

    • Εφη
    • 13 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Υπέροχο γλυκάκι! Συγχαρητήρια στην Ιωάννα!
    Το χέρι καλύτερα??
    Καλή εβδομάδα Ξανθή μου!

    • Vita
    • 13 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Aπό τα ωαριότερα γλυκάκια Ξανθή! Πάντα το απολαμβάνουμε!

  14. Απάντηση

    Δε λέω ποτέ όχι σε πορτοκαλόπιτα, της έχω μεγάλη αδυναμία!!!

    Καλό απόγευμα Ξανθή μου και καλή εβδομάδα

    • Matina
    • 13 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Να ευχηθω στη μικρη μας Ιωαννα να ειναι καλα με την οικογενεια της ευτυχισμενη και χαρουμενη και περιμενω να με κερασει λογω της ημερας.Πολλα φιλακιαα και στις δυο σας

  15. Απάντηση

    Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας, το χέρι είναι υπό μερικό περιορισμό εργασιών και θα δείξει!!
    Ματίνα που χάθηκες;;;;πολλά φιλιά κι ευχαριστούμε πολύ ρωτούσα την Ιωάννα προχτές για σένα!!
    Πάω να φάω το τελευταίο κομμάτι πορτοκαλόπιτας!!!

  16. Απάντηση

    Φαίνεται υπέροχη και μυρίζει ..πορτοκάλι ως εδώ!

    Φιλιά πορτοκαλένια

  17. Απάντηση

    Έχω φτιάξει πιο παλιά πορτοκαλόπιτα αλλά δε τη θυμάμαι με τόσο ξύσμα! Θα πρέπει να είναι πολύ μοσχομυρωδάτη!
    Καλή εβδομάδα από αύριο:)

  18. Απάντηση

    Χρόνια πολλά στην Ιωάννα και περαστικά για το χέρι σου Ξανθή μου.

  19. Απάντηση

    Απο τις πιο μυρωδάτες συνταγές σπιτικού γλυκού! Όσες φορές την έχω φτιάξει με παρόμοιο τρόπο ή κάποια παραλλαγή καταναλώνεται πολύ γρήγορα.

    Περαστικά Ξανθή, ελπίζω σύντομα περαστικά και να μην είναι απολύτως τίποτε.
    Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode