Η πρώτη υπόσχεση που σας έδωσα για τα σαρακοστιανά ήρθε.
Πριν χρόνια κάποιο μεσημέρι χτύπησε το κουδούνι κι ένας ευγενέστατος κύριος από γραφείο ταχυαποστολής μου παρέδωσε ένα δεματάκι που εγώ δεν ήξερα κι ακόμα δεν ξέρω πως έφτασε σε εμένα. Ήταν ένα βιβλίο με προτάσεις μαγειρικής από οκτώ διάσημους σεφ.
Ίσως κάποια φορά να είχα λάβει μέρος σε κάποια κλήρωση του περιοδικού Vita αλλά εγώ το είχα ξεχάσει. Χρήσιμο όμως δωράκι κι ας με περίμενε τόσο καιρό.
Αυτές τις μέρες η διάθεση για δουλειές έχει εκλείψει κι εγώ ξεφυλλίζω περιοδικά, βιβλία και κοινώς χαζεύω.
Μέσα σε αυτό το χάζεμα ξεφύλλισα κι αυτό το βιβλίο και τώρα είναι γεμάτο σελιδοδείκτες με το τι θα φτιάξω. Σας πληροφορώ όλα είναι απλά αλλά ιδιαίτερα.
Μιας και δεν πρόκειται να πάω σε κανένα από τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται όλοι αυτοί οι σεφ ας τα μαγειρέψω.
Πολλά είπα ας φτιάξουμε το χταπόδι.
Πρόταση από τον Βασίλη Μήλιο
Τα υλικά για 3 άτομα
1 χταπόδι 800γρ. φρέσκο
1/2 κιλό μικρές πατάτες
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
1 πράσο μόνο το άσπρο
2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Ξύδι βαλσάμικο 80 ml
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα (χωρίς νερό το χταπόδι βγάζει όσο χρειάζεται) να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε σε μικρό πυρέξ μαζί με το μισό ελαιόλαδο λίγο αλάτι και τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.
Κόβουμε το πράσο σε πολύ λεπτές ροδέλες και το βάζουμε σε τηγάνι μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια και τα κλαράκια του δενδρολίβανου.
Μόλις τα πράσα μας μαλακώσουν καλά νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε το βαλσάμικο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι.
Σερβίρουμε το χταπόδι με τις πατάτες και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Παρατηρήσεις.
Στη συνταγή προτείνεται οι πατάτες να μπουν με τη φλούδα, οι πατάτες που βρήκα δεν μου άρεσαν να μείνουν με τη φλούδα, καμία σχέση με αυτές που φάγαμε στην Αγγλία.
Όταν βράζεται το βαλσάμικο ΠΡΟΣΟΧΗ !! να είναι χαμηλή η φωτιά και υπό την επίβλεψή σας, μπορεί να αρχίσει να εκσφενδονίζονται σταγόνες στο περιβάλλοντα χώρο.
Υπάρχει και συνέχεια για τα νηστίσιμα!!!
αγαπημένα υλικά κι η όρεξη δε μας λείπει!!
Καλε αυτό είναι νόστιμο…! Καλέ αυτό θα το μαγειρέψω….!
Καλό μήνα και καλές απόκριες σε όλους-λίγο καθυστερημένα-όσο για το χταπόδι είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά και θα το φτιάξω σύντομα!
Ξανθή,πραγματικά ιδιαίτερη η συνταγή σου!Θα την έχω στα υπ΄όψη μου,αφού τα υλικά πάντα υπάρχουν στο σπίτι-ευτυχώς δεν είναι κάτι “σπάνιο” για μας.
Φιλιά!
Ωραία συνταγή! Εδώ δεν έχουν, δεν τρων χταπόδι… Μόνο ξυδάτο σε βαζάκια βλέπω σε Ελληνικά Σ/Μ…
Προγραμματίζεται για αργότερα!
Ξανθή καλημέρα!
Για τις μέρες που θα έρθουν το φαγητό σου καταπληκτικό.
Καλή Αποκριά!
Πολύ καλή πρόταση Ξανθή, το φαγάκι φαίνεται πολύ πολύ νόστιμο!
Ξανθή πολύ νόστιμη η πρόταση για το χταπόδι και ξεφεύγει απο τα τετριμμένα.
Φιλιά πολλά
Τέλειο το χταπόδι σου Ξανθή μου, περιμένω τη συνέχεια!
Ξανθή το φρέσκο χταπόδι δεν θέλει χτύπημα για να μαλακώσει; Το φαγητό φαίνεται πεντανόστιμο και θα ήθελα να μας πεις αν είναι αρκετά μαλακό ή κάνεις κάποια προεργασία
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σου εύχομαι να είσαι καλά και να έχεις πάντα όρεξη, δεν μας έμεινε και τίποτα άλλο.
@ Μαρίνα περιμένω εντυπώσεις!!
@ Ιωάννα μήπως φτιάχνεις το χταπόδι και δεν σε βρίσκω;;Είπαμε να το φτιάξεις όχι να πας να το πιάσεις!!
@ Ελένη ελπίζω να βρεις χταπόδι και να το ευχαριστηθείς.
@ Αγγελική είσαι και μακριά και δεν είναι από τα πράγματα που μπορούν να σταλούν, οπότε υπομονή με την επιστροφή!
@ ΕΛΕΝΑ εμείς το ευχαριστηθήκαμε πολύ.
@ Μαρία προσπαθούμε να ομορφύνουμε τα τραπέζια μας όσο μπορούμε.
@ Κατερίνα έχω πάρει φόρα μαγειρεύω συνέχεια νηστίσιμα και δεν κάνω τίποτα άλλο.
Αύριο η συνέχεια.
@ Vita το χταπόδι που αγοράζουμε είναι ήδη χτυπημένο, τώρα με ποιο τρόπο;;αυτό είναι ένα ερώτημα.
Φρέσκο που μου έχει δώσει ο γαμπρός μου χωρίς χτύπημα δεν τρώγεται αμέσως με τίποτα και δεν ξέρω να το χτυπάω!!χαχαχα
Το βάζω όμως στην κατάψυξη και μετά λίγες μέρες είναι έτοιμο.
Αυτό που εγώ μαγείρεψα έγινε πολύ μαλακό και το έβρασα όπως λέω σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα.
Δεν μου έχει τύχει ποτέ να είναι σκληρό όταν αγοράζω από ψαράδικο.
Πολύ ωραία πρόταση και με αυτά τα υλικά φαντάζομαι χυλωμένο λουκουμάκι!
Πω!πω!παναγια μου! μου ανοιξες την ορεξη τωρα και αντε να τρεχω βραδυατικα να βρω χταποδι!
Υπέροχο, μοσχομυριστό φαγητό!
Πολύ ωραίο το φαγητό σου! Λαχταριστό!
Καλή Αποκριά!
@ Πόπη θα επαναληφθεί έλα να το δοκιμάσεις!
@ wabini δεν είχα την πρόθεση να σε ταλαιπωρήσω και είσαι έγκυος!!
Αν σου αρέσει το χταπόδι δοκίμασε το!
@ Asteri στην λιτότητα του οφείλει το ωραίο!
@ Μαρία Καλή Αποκριά και σε εσάς.
μμμμμ…Τέλειο!
Αν είναι και οι άλλες συνταγές τόσο καλές, θα σου ζητήσουμε ευγενικά να μας προδώσεις το βιβλίο! :)))))))