Οι αγκινάρες ακόμη στην εποχή τους κι εμείς τις αγαπάμε πολύ. Παρόλο που τις έχω μαγειρέψει με πολλούς τρόπους σε ανάρτηση υπάρχουν μόνο λίγες συνταγές.
Σήμερα είπα να αξιοποιήσω ένα κομμάτι καπνιστής πανσέτας που είχα αγοράσει πριν το Πάσχα στο σύντομο ταξίδι μου στην Πελοπόννησο, με αγκινάρες που ευτυχώς βρήκα στη λαϊκή αγορά μιας κι ελάχιστοι οι πωλητές λόγω εορτών.
Τα υλικά για μια ταρτιέρα 28 εκατοστών
Για τη ζύμη
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ. βούτυρο παγωμένο
1 αυγό
Μια πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Για τη γέμιση
5 αγκινάρες
200γρ. καπνιστή πανσέτα ( εναλλακτικά βάλτε μπέικον)
3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 – 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μάραθο
Αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά
100 ml γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Χυμό λεμονιού για τις αγκινάρες
Διαδικασία
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Ενσωματώνουμε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν άμμος. Προσθέτουμε το αυγό το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα γνωστά. Τις βάζουμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά και στραγγίζουμε καλά. Τις κόβουμε σε κομμάτια.
Σε τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια και την πανσέτα κομμένη σε κύβους.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον μάραθο και νοστιμίζουμε με αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Απλώνουμε με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη ή με τα χέρια μας τη ζύμη στην ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα της ταρτιέρας, την τρυπάμε με ένα πιρούνι και αδειάζουμε το μείγμα αγκινάρες πανσέτα.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε, πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι της κουζίνας μας για 30 λεπτά.
Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι κρασί και σαλάτα της αρεσκείας μας.
Εμείς τη συνοδεύσαμε με ντάκο Κρητικό ντομάτα και Ρουμελιώτικη φέτα.
Χριστός Ανέστη!
Χρόνια Πολλά!!
Καταπληκτική η τάρτα σου!!!!!
Με αγκινάρες σίγουρα πολύ νόστιμη θα έγινε η τάρτα σου!
Καλό βράδυ!
Φέρατε και φέτα ρουμελιώτικη;
για αλεύρι ρώτησες;
Me gustan las alcachofas y el beicon, es una receta estupenda. I love your recipe. Good day from spain!
Χρόνια Πολλά Ξανθή!
Τι ωραία τάρτα. Ό,τι περιέχει αγκινάρες μου κάνει κλικ αμέσως…
Χριστός Ανέστη Ξανθή!!!!Η τάρτα φαίνεται υπέροχη!Την αγγινάρα δεν την εχω δοκιμάσει ποτέ σαν συστατικό σε πίτα,και χαίρομαι που την βλέπω σε αυτή την συνταγή!!
Καλημέρα Ξανθή μου, πολύ νόστιμη η τάρτα, φαντάζομαι, όλα τα καλά είχε μέσα. Γεια στα χέρια σου. Πού να μείνει κομματάκι!
Υπέροχη πρόταση η τάρτα με αγκινάρες.
Χρόνια πολλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
Υπέροχη η τάρτα θα δοκιμαστεί, αγαπάμε οικογενειακώς τις αγκινάρες!!!
Φιλάκια
@ Asteri Αληθώς Ανέστη και Χρόνια σου Πολλά!!Ευχαριστώ!!
@ ΕΛΕΝΑ μια διαφορετική τάρτα αλλά υπέροχη!
@ Ιωάννα θα ήταν απίθανο να υπήρχε αυτό το αλεύρι εκεί!!
@ Odile Thanks Have a nice day!!
@ Vita δοκίμασε την αξίζει! Καλημέρα
@ RIRI Αληθώς Ανέστη!! Αν οι αγκινάρες σου αρέσουν υπάρχουν κι άλλες συνταγές μου με πίτα ή μουσακά.
@ Ελένη καλημερα!!έμεινε ένα κομματάκι να στο στείλω!!
Ο μπαμπάς μου μας έλεγε πειραχτικά θα μας το στείλει με το σύρμα κι εννοούσε το τηλέφωνο.
Φιλιά!!
@ Σοφία καλημέρα κι ευχαριστώ!!
@ manousina Χρονια Πολλά και σε σας φιλάκια στη μικρή Χαρούλα!!
Περιμένω εντυπώσεις εκ της τάρτας.
Και μετά με “κατηγορείς” ότι σε ξελυγώνω μεσημεριάτικα!
Βγάλε την σκούφια σου και βάρα με κυρά μου :-)))
χρονια πολλά και καλά, αριστούργημα που θα δοκιμαστεί πάραυτα
@ Πηνελόπη άργησα να δω το σχόλιο σου θα σου έφερνα κομμάτι αλλά μπορώ να σου φέρω αύριο χορτόπιτα!!χαχαχαχα
@ Πόπη Χρόνια Πολλά!! Περιμένω να μου πεις!! Φιλάκια πολλά!!
Xριστός Ανέστη,Ξανθή μου!
Αγαπημένη γεύση οι αγκινάρες!
Αν αφαιρούσα την πανσέτα;Πρώτον δεν είναι δυνατό να υπάρχει εδώ και δεύτερον,δεν αντέχω άλλο κρέας.
Όμορφες οι φωτογραφίες,σα χριστουγεννιάτικες-είδες τι μας επεφύλαξε ο καιρός πασχαλιάτικα;Κι ακόμη δε λέει να βελτιωθεί.
Φιλιά!
Διαφορετική και ενδιαφέρουσα αυτή η πρόταση, Ξανθή.
Οι αγκινάρες μου αρέσουν, ακόμα και ωμές, οπότε γιατί όχι σε μια τάρτα εμπνευσμένη!
Χριστός Ανέστη!!!! Χρόνια πολλά με υγεία!!!
Φιλεναδίτσα μου ζήλεψα τρελά τις εικόνες σου στο χωριό!!! Ευτυχώς που ήσουν αδιάθετη και δεν έκανες τίποτα…χα…χα…χα…
Και εγώ ακριβώς το ίδιο θα έκανα!!! Τι χόρτα ήταν αυτά…τι ομορφιά η φύση…τι όμορφη η ανθοδέσμη σου…ακόμα και το σκάψιμο…μου ήρθε η μυρωδιά της γης…!
Τις αγγινάρες τις κάνει η μαμά μου και ομελέτα. Είναι βέβαια από το κτήμα μας και είναι πεντανόστιμες! Αχ τι μου θύμισες πάλι…Έχω κάνει κατάλογο τι θα φάω στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι! Βάζω τώρα και αυτό!!!
@ Ελένη Χρόνια Πολλά, ο καιρός συνεχίζει και στην Αθήνα τα παιχνίδια του.
Αν θέλεις να κάνεις την τάρτα μπορείς να βάλεις λίγο μπέικον κι αν δεν θες καθόλου πρόσθεσε λίγο αρακά βρασμένο.
@ Ζαμπία σε ευχαριστώ πολύ!!
@ Μαρίνα Χρόνια Πολλά που είσαι;;
Να σου στείλω αγκινάρες σε δέμα;;
Σιγά που δεν θα έκανα δουλειές καλέ αφού γιαυτό πήγα εκεί.
Πολλά φιλάκια.
Τι μου κάνεις, τι μου κάνεις…
Αχ αυτές οι τάρτες σου!!! Μου αρέσουν οι τάρτες, μου αρέσουν οι αγκινάρες και η πανσέτα, άρα…
Μου άνοιξες την όρεξη!!!
Πολλά φιλιά Ξανθή μου και Χρόνια Πολλά…
Ξανθή μου..οι αγκινάρες δεν μου αρέσουν..πάντως θα δοκίμαζα απο περιέργεια.
Mου αρέσουν πολύ οι αγγινάρες το ίδιο και η τάρτα σου!Χριστός Ανέστη να είσαι πάντα καλά
Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη.
Η γλύκα της αγκινάρας και η καπνιστή πανσέτα την κάνουν για σίγουρο αποτέλεσμα.
Μου αρέσει πολύ 🙂
Αχ αγκινάρα! Μιαμ!!!
Από τα καλύτερα λαχανικά οι αγκινάρες, με γεύση βαθιά μα και εκλεπτυσμένη, γι’ αυτό και οι πολλές συνταγές μ’ αυτές!
Πολύ νόστιμη θα είναι αυτή η τάρτα, τα υλικά της είναι όλα διαλεχτά!
Ξανθή μου Χριστός Ανέστη
Πάντα ενδιαφέρουσες οι συνταγές σου!
Μοσχομύρισε η τάρτα
Φιλιά
@ Χρύσα πολύ χαίρομαι που σου αρέσουν όλα!!
Χρόνια Πολλά!!
@ Αχτίδα να σου στείλω το τελευταίο κομμάτι για δοκιμή;;Καλησπέρα!
@ nadia Αληθώς Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!Ευχαριστώ!!
@ Marion είναι όντως πολύ ωραίος συνδυασμός!!
@ Κική σου αρέσουν;; Ωραία τρέξε να βρείς.
@ The Dark Chef η αλήθεια είναι ότι τα υλικά έδεσαν πολύ. Οι αγκινάρες παρότι παρεξηγημένες από πολλούς είναι από τα ωραιότερα λαχανικά.
@ Νίκη Αληθώς Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
Ευχαριστώ πολύ καλό απόγευμα!!