share

Κοτόπουλο με σπιτική βυσσινάδα

από
Κοτόπουλο με σπιτική βυσσινάδα

Διάλειμμα για φαγητό, ωραίες οι αναδρομές στο παρελθόν, τα γλυκά κι οι μαρμελάδες αλλά πρέπει να τρώμε κιόλας.
Στον καταψύκτη μας κατασκήνωσαν δυο μεγάλα κοτόπουλα!!
Κι επειδή με μιας δεν πρόκειται να φάμε ένα ολόκληρο κι αν το αποψύξεις πρέπει να μαγειρευτεί καταστρώνω διαφορετικές συνταγές γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να φαγωθεί.
Θυμήθηκα ότι σε παλιό τεύχος του Cook Βοοκ υπήρχε αφιέρωμα στο κοτόπουλο κι αφού το ξεφύλλισα αρκετές φορές αποφάσισα.
Το στήθος είχε γίνει παπουτσάκια μελιτζάνας και το υπόλοιπο έγινε ψητό αφού πρώτα μαριναρίστηκε σε μια μαρινάτα με σπιτική βυσσινάδα κι άλλα αρωματικά, μπαχαρικά κλπ.
Ας πάμε στη συνταγή
Τα υλικά
Μπουτάκια κοτόπουλου ή ένα μέτριο κοτόπουλο σε μερίδες (το δικό μου ήταν ένα κιλό)
1 ποτήρι κρασιού σπιτική βυσσινάδα
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μεγαλούτσικα κομμάτια
1 μέτριο καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 1/2 σφηνάκι ουίσκι
1 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δυο
1/2 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
Αλάτι
1 κουτ. γλυκού ολόκληρα πιπέρια
5 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό

Διαδικασία
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο το τεμαχίζουμε και το τοποθετούμε σε ένα μπόλ.
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με την πιπεριά. Σβήνουμε με το ουίσκι κι όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τα καρότα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το αλάτι τα πιπέρια το σκόρδο τη βυσσινάδα τη μουστάρδα το βαλσαμικό και το τζίτζερ.
Ανακατεύουμε καλά και με το μείγμα αυτό περιχύνουμε το κοτόπουλο.


Το σκεπάζουμε με σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ ανακινώντας 1 -2 φορές τα κομμάτια του κοτόπουλου. ( Εγώ το άφησα μόνο 3 ώρες δεν είχα περιθώριο χρόνου).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς κι αέρα.
Σε πυρέξ ή καλύτερα σε γάστρα που σκεπάζει τοποθετούμε το κοτόπουλο χωρίς κενά ανάμεσα και περιχύνουμε με τη μαρινάτα.


Ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι για 45 λεπτά γυρίζοντας μια φορά τα κομμάτια. Ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο (ξεσκέπαστο) για 15 λεπτά.


Εμείς το συνοδεύσαμε με ένα πιλάφι με κρόκο και πράσινη σαλάτα.


Ήπιαμε και ένα Γαλλικό κρασί που μας έφερε η κόρη από το Παρίσι.

Καλή σας όρεξη για όποιον το δοκιμάσει.

Ενημέρωση 4/7/2013
Το φαγητό μαγειρεύτηκε ξανά με φρέσκια βυσσινάδα  σβήστηκε με βότκα λόγω έλλειψης ουίσκι και με λαχανικά που υπήρχαν στο σπίτι. Και πάλι υπέροχη γεύση!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Asteri
    • 27 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Μμμμμμ πολύ ενδιαφέρον φαγητό!!!!
    Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψω κοτόπουλο
    Καλό βράδυ

  1. Απάντηση

    Φανταυομαι την γευση του με όλα αυτα τα υπέροχα υλικά! Λατρευω τις φρουτλωδεις γευσεις και μου αρέσει που ε΄σαι τολμηρή…. εδύ φυσικά δεν έχουμε σπιτική βυσινάδα αλλά και με αγοραστή φαντάζομαι θα γίνει σχεδόν το ίδιο καλό… ευχομαι δηλαδή!
    σε φιλώ πολύ!

    • Εφη
    • 27 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Με βάζεις σε πειρασμό να χρησιμοποιήσω την πολύτιμη βυσσιναδούλα μου!!! Πρέπει να είναι πολύ ωραίο και θα μπει στα προσεχώς. Είμαι περίεργη να ακούσω τα σχόλιά τους (αν το καταλάβουν..χιχιχι!)

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου εδώ και αρκετές μέρες δεν με άφηνε ο blogger να μπω στα σχόλιά σου, όπως και σε 2-3 άλλα blogs.
    Σήμερα επιτέλους τα κατάφερα, οπότε δικαιούμαι διπλή μερίδα;-)
    Καλό βράδυ!

    • Penelope
    • 28 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Άμα είχα σπιτική βυσσινάδα, δεν ξέρω αν θα του την “χαλάλιζα” του πουλερικού φιλενάδα!
    Τέλειο όμως και αρωματικό το βρίσκω.

    • Helen Gr
    • 28 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Καλημέρα σου, Ξανθή. Ας δοκιμάσω λίγο από το δικό σου που μου αρέσουν οι διαφορετικές γεύσεις, γιατί στο σπίτι δε θα με αφήσουν να το φτιάξω! Θέλουν μόνο τα γνωστά, κι ας δοκιμάζουν διάφορα στα τοπικά εστιατόρια.

    • Μarion,
    • 28 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραία ιδέα η βυσσινάδα.
    Είμαι σίγουρη ότι η γεύση του θα είναι υπέροχη. Θα το έχω στα υπόψη Ξανθή μου. Μου αρέσουν πολύ αυτές οι γεύσεις.
    Νασαι καλά

    • eleni
    • 28 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,προσπαθώ να σκεφτώ τη γεύση-μ΄αρέσουν πολύ τα υλικά και σίγουρα είναι κάτι ξεχωριστό!
    Φιλιά!

    • Λίλα
    • 28 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου το σίγουρο είναι οτι δεν μας αφήνεις να πλήξουμε. Από την παράδοση στη γκουρμεδια με ενδιάμεσο σταθμό τα βατόμουρα! Εκπληκτική, εκπληκτικό!!!

  3. Απάντηση

    @ Asteri περιμένω εντυπώσεις!!

    @ Βασιλική η γεύση ιδιαίτερη αλλά όχι ενοχλητική, μπορεί να φάει και κάποιος που δεν αρέσκεται στα περίεργα φαγητά.
    Αν δοκιμάσεις θα περιμένω την γνώμη σου, φιλάκια.

    @ Έφη φτιάξε το και μην πεις σε κανέναν τι έχει μέσα δεν θα καταλάβουν τι ακριβώς έχει μέσα.

  4. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ ευχαρίστως γιατί όχι!!

    @ Πηνελόπη ξέρεις την παροιμία “όποιος έχει πολύ αλάτι το βάζει και στα λάχανα” έτσι κι εγώ αν και φέτος δεν έφτιαξα καθόλου λόγω των γνωστών δυσκολιών αυτό το φαγητό μου έκανε κλικ ανάμεσα σε πολλά άλλα.
    Φιλιά

    @ Ελένη είδες τι γίνεται αλλού τα τρώνε αλλά στο σπίτι δεν…

  5. Απάντηση

    @ Marion όλα μαζί δένουν υπέροχα.
    Ευχαριστώ.

    @ Ελένη η γεύση είναι κάτι σαν γλυκόξινο σε ελαφριά μορφή όμως.
    Φιλιά

    @ Λίλα είδες σας φροντίζω!!
    Ευχαριστώ

  6. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, και για το προτείνεις εσύ Ξανθή μου σίγουρα θα αξίζει. Θα τη δοκιμάσω!!

  7. Απάντηση

    @
    μαγγιώρικο φαίνεται !
    γιατί όχι, βυσσινάδα ; !
    ταιριάζει η φρουτένια γλύκα με το κοτόπουλο.
    και με το χοιρινό.

    καλοφάγωτο 🙂

    Υ.Γ.
    η φετινή βυσσινάδα τελείωσε.
    και μιά στάλα βύσσινο έχουμε ακόμα.
    του χρόνου θα φροντίσω γιά πάρα πάνω…

    • Marina
    • 28 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ το ζήλεψα το φαγάκι σου! Μέχρι εδώ μύρισε….
    Μα πιό πολύ ζήλεψα τη βόλτα στο χωριό! Το αεράκι, τα φυτά και τους καρπούς, τους μεζέδες του….
    Να ξέρεις πως μου λείπουν οι συζητήσεις μας! Ελπίζω να τα ρυθμίσω σύντομα τα θέματά μου και να επιστρέψω στο χόμπυ μου και πάλι, με νέο κέφι!!!! Φιλιά πολλά!!

  8. Απάντηση

    Ενδιαφέρουσα συνταγή. Θα ήθελα να ρωτήσω, η βυσσινάδα είναι ένα ποτήρι του κρασιού αδιάλυτη ή αραιωμένη όπως όταν την πίνουμε;

  9. Απάντηση

    @ anthivolon πολύ θα χαρώ να έχω την εμπειρία σου.

    @ quartier libre είναι σε εκείνα που λέγαμε των πειραματισμών και των άλλων γεύσεων.Φιλιά

    @ Μαρίνα μου λείπεις πολύ!!περιμένω γρήγορα να τα πούμε!!

    @ para-kelsoscooks η βυσσινάδα είναι η αδιάλυτη, αν σε περίπτωση η δική σου είναι πολύ πυκνή κάλε το 1/4 της ποσότητας σε νερό.
    Ευχαριστώ.

    • kiki
    • 1 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ προχώ και ωραία!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode