share

Μια αλλιώτικη μαρμελάδα πεπονιού

από
25CE-259C-25CE-25B1-25CF-2581-25CE-25BC-25CE-25B5-25CE-25BB-25CE-25AC-25CE-25B4-25CE-25B1-2B-25CF-2580-25CE-25B5-25CF-2580-25CF-258C-25CE-25BD-25CE-25B9-2B-25CE-25BE-25CF-258D-25CE-25B4-25CE-25B9

Αυτή η συνταγή έφτασε σε μένα, γραμμένη από φίλη πάνω σε σακούλα φρούτων, ορμώμενη όμως εξ Ιταλίας.
Η φίλη μου η Δήμητρα επέμενε φτιάξε την. Αγόρασα λοιπόν ένα από τα πεπόνια της και την έφτιαξα χάριν πειραματισμού και δοκιμής.
Οι πληροφορίες λένε ότι ταιριάζει πολύ με τυριά.

Τα υλικά μου για 2 μικρά βαζάκια
750γρ. ώριμο Αργίτικο πεπόνι (καθαρό βάρος μετά το καθάρισμα)
200γρ. ζάχαρη
70ml λευκό ξύδι
1 καψουλίτσα βανίλιας

Διαδικασία
Κόβουμε το πεπόνι σε μικρά κομματάκια και το τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη.
Το αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο.


Την επομένη το μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και προσθέτουμε το ξύδι.
Με την κουτάλα του πουρέ αν θέλουμε λιώνουμε τα κομμάτια.
Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και προσθέτουμε τη βανίλια.

Πριν λίγο καιρό πειραματίστηκα με γλυκό πεπόνι, πρόταση πάλι άλλης φίλης, αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε καθόλου.
Αν κάποιος έχει υπόψιν του συνταγή πολύ θα ήθελα να τη μάθω.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλημέρα! Τι ιδιαίτερη μαρμελάδα μας σεβίρεις σήμερα; Πρώτη φορά ακούω για μαρμελάδα πεπονιού! Ερώτηση… επειδή δεν μπορώ με τίποτα το ξίδι, τι θα μπορούσα να προσθέσω εναλλακτικά; λεμόνι; Φιλιά

  2. Απάντηση

    Καλημέρα Ερμιόνη, αυτή η μαρμελάδα κατατάσσεται στα chutney που όλα έχουν ξύδι μέσα. Αν θέλεις όμως μπορείς να την κάνεις παραλείποντας το ξύδι. Μπορείς να την εμπλουτίσεις με αχλάδι υπάρχει συνταγή στις μαρμελάδες μου ή να ακολουθήσεις εκείνη τη συνταγή χωρίς αχλάδι και θα έχεις μια μαρμελάδα γλυκιά.
    Ελπίζω να βοήθησα.

  3. Απάντηση

    Πολύ ωραία ιδέα! Σαν τσάτνει, ακριβώς! Θα ταίριαζαν και κάποια μπαχαρικά μέσα μαζί με το ξίδι, συνήθως βλέπω τα τσάτνει να έχουν καυτερό πιπέρι/τσίλι ή τζίντζερ φρέσκο. Νομίζω πως το τελευταίο θα πήγαινε με το πεπόνι!
    Καλό Σ/Κ 🙂

  4. Απάντηση

    Ξεχωριστή πρόταση για το πεπόνι. η πρόταση της φωτογραφίας με δελεάζει. Καλό Σ/Κ.

    • cook
    • 21 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    μοιαζει με chutney,μονο που δεν εχει κρεμμυδι…εχω δοκιμασει μηλο να κανω έτσι,μα δε μου αρεσε …ισως εδω να ειναι καλυτερο?εχω φτιαξει ομως μαρμελαδα πεπονι μαζι με μπανανα και ταιριαζουν πολυ

  5. Απάντηση

    Είσαι η βασίλισσα της μαρμελάδας!!!!
    φιλάκια

  6. Απάντηση

    Δεν έχω φάει ποτέ. Και εγώ πρώτη φορά την ακούω μαρμελάδα πεπόνι!

  7. Απάντηση

    Μαρμελάδα πεπόνι έχω φτιάξει μα δίχως ξύδι.
    Δεν κατάλαβα όμως αν την χρησιμοποιείς σαν μαρμελάδα ή σαν chutney.
    Πάντως σίγουρα η γεύση της πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσα!

  8. Απάντηση

    Ενω τρελαινομαι για πεπονι, δεν αντεχω καθολου το ξυδι…
    Φανταζομαι βεβαια δεν το καταλαβαινεις στη γευση, αλλα αν τ παραλειψω θα χει μεγαλη διαφορα?

  9. Απάντηση

    @ The Dark Chef σίγουρα θα πήγαινε το τζίτζερ εγώ ακολούθησα τη συνταγή όπως μου την έδωσαν.

    @ Σοφία δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις ακόμη υπάρχουν λίγα πεπόνια.

    @ cook μια άλλη εκδοχή του chutney

    @ manousina ευχαριστώ, μ΄αρέσουν οι πειραματισμοί και με έχουν πάρει χαμπάρι και στη λαϊκή!!

  10. Απάντηση

    @ donkey and the carrot όπως είπα και στην Ερμιόνη έχω φτιάξει με αχλάδι μαζί, αυτή είναι μια άλλη πρόταση για τυριά.

    @ ΕΛΕΝΑ η πρόταση που μου ήρθε λέει για συνδυασμό με τυριά.

    @ Ελπινίκη δες ότι έγραψα στην Ερμιόνη.

    • Conna
    • 21 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Μαρμελάδα πεπόνι ε ?

    Πολύ ιδιαίτερη συνταγή.

    Ευχαριστούμε Ξανθή.

  11. Απάντηση

    Καλησπέρα, Ξανθή, πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη. Δεν την έχω φτιάξει ποτέ αλλά θα τη δοκίμαζα. Τώρα με τα τυριά μου αρέσουν τα φρέσκα φρούτα αλλά στην Ευρώπη συνηθίζεται και το chutney από άγουρα φρούτα.
    Καλό σου βράδυ.

    • eleni
    • 21 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου,πάλι κάτι ξεχωριστό μας ετοίμασες!
    Το καλοκαίρι έφτιαξα πεπόνι μαρμελάδα-δεν είχα κάποια συνταγή-την έκανα όπως όλες τις άλλες.Τη ζάχαρη την καθόρισα βάσει της γλυκύτητάς του,έβαλα λίγη,γιατί ήταν αρκετά γλυκό.Έχει θαυμάσιο άρωμα,λόγω της ποικιλίας,δεν την γνωρίζω,απλά ήταν από κήπο.
    Καλό Σ/Κ-φιλιά!

    • painter
    • 22 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Καλέ εσύ θα μας τρελάνεις τελείως!
    Πρώτη φορά βλέπω μαρμελάδα πεπόνι, πολύ πρωτότυπο…
    Αλήθεια Ξανθή μου, σου έχει ξεφύγει κανένα φρούτο από τη “μαρμελαδοποίηση”??? χαχα
    Χωρίς πλάκα πάντως, θα σε ανακυρήξουμε τη βασίλισσα της μαρμελάδας!

    Πολλά φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο

  12. Απάντηση

    Ιδιαίτερη η μαρμελάδα σου σήμερα Ξανθή μου! Καλή πρόταση για τα χειμερινά πεπόνια!
    Καλό Σ/Κ!

    • kiki
    • 22 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερη!!!

    • dhmhtra
    • 22 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή καλησπέρα.
    Που να μας περισέψει πεπόνι για να κάνουμε μαρμελάδα. Το τρώνε όλοι αυτό το φρούτο και ιδιαίτερα ο άνδρας μου.
    Να είσαι καλά.

    • Vita
    • 22 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Επειδή έχω τη λόξα της μαρμελάδας, είχα φτιάξει στο παρελθόν και πεπόνι. Κι εγώ δεν τρελάθηκα… Το προτιμώ γρανίτα 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode