Μια από τις κρύες μέρες που πέρασαν σκέφτηκα τι είχαμε καιρό να φάμε;; Γιουβαρλάκια!!
Μετά από “απαίτηση ” χαχαχα του αναγνωστικού κοινού η συνταγή γράφτηκε εν μέσω πολλών εργασιών και ιδού!!!
Στη σελίδα μας υπάρχουν γιουβαρλάκια σε μια έκδοση διαφορετική από τη Λίνα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά εδώ.
Τα δικά μου γιουβαρλάκια είναι σε σούπα με αυγολέμονο ή με λεμόνι σκέτα ανάλογα τις προτιμήσεις και τα γούστα.
Γιουβαρλάκια σούπα
20 γιουβαρλάκια
Συστατικά
Για τα γιουβαρλάκια
- 300 γρ κιμά
- 1 κρεμμύδι
- 1/2 ρίζα φινόκιου
- 5-6 κλωνάρια μαϊντανό
- 100 γρ ρύζι καρολίνα
- 1 αυγό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλεύρι μαλακό
- 1 καρότο
για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Οδηγίες
Για τα γιουβαράκια
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι το φινόκιο και το μαϊντανό και τα περνάμε από το μούλτι. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα μυριστικά το αυγό, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε το μείγμα για πέντε λεπτά κι αφήνουμε να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μεγαλούτσικη ( δεν θέλουμε να στριμωχτούν τα γιουβαρλάκια μας) 2 λίτρα νερό, το καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού και το βούτυρο. Πλάθουμε μπαλάκια μικρά και τα περνάμε από το αλεύρι.
- Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 45 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το αυγολέμονο
- Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια και προσθέτουμε μετά τους κρόκους. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα και λίγο από το ζεστό ζουμί του φαγητού.
Σερβίρισμα
- Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια μας ανακινούμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με τυρί φέτα με αγουρέλαιο και ρίγανη, ελιές σπιτικές, ζεστό ψωμί και κόκκινο κρασί!!
Σημειώσεις
Αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο μπορείτε να τα σερβίρεται μόνο με χυμό λεμονιού.
Μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά στο μείγμα του κιμά και άλλο μισό στο νερό που θα βράσουν.
Μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά στο μείγμα του κιμά και άλλο μισό στο νερό που θα βράσουν.
A, το καρότο είναι που φτιάχνει αυτή την ωραία εμφάνιση! (εκτός των άλλων!)
Τέλεια! Μόλις σχόλασα και πεινάω…
Α!! Α!! τέλεια είναι με το καρότο!!
αυτή την ώρα πεινάω σαν λύκος!!και τα λιμπίστικα.
φιλιά πολλά
Το πιστεύεις Ξανθούλα μου ότι τόσα χρόνια νοικοκυρά έπρεπε να φύγω από την Ελλάδα για να φτιάξω γιουβαρλάκια;;;
Εντυπωσιακή η συνταγή με το καρότο και το φινόκιο!!! Θα το δοκιμάσω και εγώ μια και πλέον αυτό το φαγητό έγινε ένα από τα αγαπημένα μας!!!
τα παιδάκια μου δεν έχουν ακώμα δοκιμάσει το αυγολέμονο. Πολλά δεν έχουν δοκιμάσει αποό το δικό μας φαγιτό, στην Κίνα τίποτα φάγανε…
Θα τα κάνω πριν με το λεμόνι να δω και αλλή μία μέρα με το αυγολέμονο.
Φιλιά πολλά.
Από τα πιο αγαπημένα μας χειμωνιάτικα φαγάκια, ωραία η παραλλαγή σου με το καρότο και το φινόκιο!
Καλό μεσημέρι!
Κάπως έτσι τα φτιάχνω και εγώ. Σε σούπα. Πλήν του καρότου και του φινόκιο. Είναι το αγαπημένο φαγητό του άνδρα μου, που μόλις τον γνώρισα έμαθα ότι στη Βόρειο Ελλάδα τα γιουβαρλάκια τα φτιάχνουν σε σούπα. Σε αντίθεση με εμάς τους Πελοποννήσιους που τα μαγειρεύουμε με ελάχιστο ζουμί, το οποίο ίσα ίσα φτάνει για να βουτήξουμε λίγο ψωμί.
Ωραία η συνταγή σου και για να είμαι ειληκρινής, το καρότο το πέρασα για ξύσμα πορτοκαλιού!!!!
Φιλια πολλά Ξανθή μου!
Ξανθή,ό,τι πρέπει γι΄αυτή την εποχή του κρύου!
Να σου πω τον πόνο μου,δεν τα καταφέρνω,όλο μου διαλύονται,ίσως δεν βάζω αλεύρι ή δεν τα αφήνω να σταθούν λίγο.
Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου.
Φιλιά!
Πολύ ωραιές οι συνταγες σας….. σημείωσα μερικες και θα τις δοκιμάσω!
Έτσι τα φτιάχνει και η μανούλα μου! Νοστιμότατα τα είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα!
Yum…apo ta agapiemena mou fagita…oraio me ton finochio me karato.
τα λατρευω!οπως επισης και την ιδεα του φινοκιου και καροτου!τυπωνω για την επομενη εβδομαδα που θα μπει στο μενου!
Πω πω τώρα που το λες και εμείς έχουμε πολύ καιρό να φάμε γιουβαρλάκια! Μ’ αρέσει η προσθήκη φινόκιο στο μίγμα του κιμά και η προσθήκη καρότου στη σάλτσα! Φιλιά πολλά!
Αγαπημενο χειμωνιατικο φαγακι! Τελεια φαινονται!
Εχω να τα φτιάξω πολύ καιρό και είναι απο τα αγαπημένα μου!!! Την επόμενη φορά, η οποία θα είναι μάλλον αύριο, θα βάλω φινόκιο!
Πρέπει να είναι ωραίαααα!
Είναι ένα από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά, μόνο που στη σούπα βάζω και χορταρικά. Η δική σου εκδοχή με το φινόκιο φαίνεται λίγο διαφορετική, θα τη δοκιμάσω!!
Αγαπημένα τα γιουβαρλάκια !!
Φιλιά
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή για τα γιουβαρλάκια κι εύχομαι όσοι τα φτιάξετε να τα απολάυστε!!Πάω να χωθώ ξανά στην κουζίνα!!!
Πολλά φιλιά
Υπέροχα τα γιουβαρλάκια σου φιλενάδα.
Και με το κρύο είναι… ότι πρέπει.
Με το καλό να δεχτείς τα παιδιά.
Φιλάκια σε όλους!!!
Ωραία πράγματα…
Αμα περίσσεψε (που δεν το βλέπω…) τίποτε το στέλνεις σε ταπεράκι!
Αχ τι ωραίο φαγητάκι,μαμαδίστικο,ΥΠΕΡΟΧΟ.Συγχαρητήρια!!!
Mμμμμ, θα τα κάνω έτσι όπως προτείνεις και μάλιστα σύντομα! Ταιριάζουν και με το κρύο αυτές τις μέρες!
@
Ξανθή,
τα γιουβαρλάκια είναι πολύ καλή τροφή!
2 φορές έχω δοκιμάσει να τα φτιάξω.
ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΦΟΡΕΣ μου διαλύθηκαν εντελώς, μα εντελώς…
δεν ξέρω τι κάνω λάθος…
ίσως δοκιμάσω ακόμα μιά φορά…
θαυμάσια τα γιουβερλάκια σου ,Ξανθή μου , και πολύ εντυπωσιακά με το καρότο. Αραγε μπορώ να βάλω μερικά στην κατάψυξη να τα πάρει ο γιος μου που σπουδάζει στην Πάτρα??φιλιά
Καλημέρα Αλεξάνδρα, και βέβαια μπορείς αν έχεις τις κατάλληλες συσκευασίες για κατάψυξη και τηρηθούν οι κανόνες συντήρησης.
Πιστεύω ότι τους γνωρίζεις μιας και θα στέλνεις κι άλλα φαγητά στο παιδί σου.
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη
Λατρεύω γιουβαρλάκια σούπα!! Μου άνοιξες την όρεξη…!