Η ανάρτηση της αγάπης “Καθαρόπιτα”

από
25CE-259A-25CE-25B1-25CE-25B8-25CE-25B1-25CF-2581-25CF-258C-25CF-2580-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B1-2B-25281-2529

Όπως γνωρίζετε αυτό το μήνα τα “Παιχνίδια Κουζίνας” έχουν ως θέμα την Αγάπη με την μεγάλη έννοια της.
Προκειμένου να συμμετάσχω κι εγώ , θα κάνω μια μικρή εισαγωγή.
Για μένα η μαγειρική είναι τρόπος ζωής και η φιλοσοφία μου είναι ότι μαγειρεύουμε όχι μόνο για να γεμίσουμε το πεινασμένο στομάχι μας και των οικείων μας αλλά να φάμε ένα πιάτο φαΐ γύρω από το τραπέζι μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα να ευχαριστηθούμε και να μη μοιάζει η όλη διαδικασία καταναγκασμός για τη μαγείρισσα και άντε φάγαμε και σήμερα για όλους.
Μια άλλη μου στάση απέναντι στο θέμα φαγητό είναι ότι “ουκ εν τω πολλώ το ευ αλλ’ εν τω ευ το πολύ”.
Το πιο ωραίο το άκουσα σε μικρό “μπακάλικο”. Αν τρώμε μόνο για να τρώμε είναι σαν να παίρνουμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ το αντιβιοτικό μας
Επειδή λοιπόν δεν θέλω το φαγητό μας να είναι σαν το αντιβιοτικό με αυτή τη φιλοσοφία όλα τα φαγητά ή γλυκά που φτιάχνω, δημοσιευμένα ή όχι είναι φαγητά της αγάπης.
Το σημαντικότερο βέβαια όλων είναι να έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ας μην κλείνουμε τα μάτια μας γύρω μας υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα
Και για να έρθουμε στο σημερινό μας θέμα θα σας δώσω μια πίτα της φτωχικής υπαίθρου με υλικά από το κελάρι της νοικοκυράς, εύκολη και νόστιμη που έθρεψε πολλές γενιές σε δύσκολες ή όχι εποχές.
Στέκομαι με σεβασμό κι αγάπη απέναντι στις νοικοκυρές που μου την έμαθαν ή τη μετέφεραν μέχρι και τις μέρες μας.

Τα υλικά της
100γρ. αλεύρι
250γρ. τυρί φέτα
250γρ. βουστίνα ( ξυνομυζήθρα)
150 ml γάλα
4 αυγά
1 κουτ. σούπας σόδα
Βούτυρο (για τις παλιές και δύσκολες εποχές γλίνα*)
Διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα σε ένα μπολ. Τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια μας και τη βουστίνα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα άλλο και τα προσθέτουμε στα τυριά. Προσθέτουμε το γάλα τα αυγά και τη σόδα με το αλεύρι αρκετό πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
Θα έχουμε πάρει ένα χυλό αρκετά πηχτό.
Παίρνουμε ένα ταψί κατά προτίμηση χαλκωματένιο ή σινί (διαμέτρου 30εκατ.) και το αλείφουμε με βούτυρο. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί ( δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.5 εκατοστά σε ύψος) μοιράζουμε μικρά κομματάκια βουτύρου παντού.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 30 λεπτά.

Παρατηρήσεις
*
Γλίνα είναι το λίπος που έβγαζαν από το χοιρινό βράζοντας το. Τη χρησιμοποιούσαν αντί βουτύρου ή και ελαιολάδου.
Στην πίτα πρόσθεταν όταν είχαν “τσιγαρίθρες” (μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος που απέμεναν όταν το έβραζαν για να βγάλουν τη γλίνα)
Πολλαπλασιάστε τα υλικά για μεγαλύτερο ταψί ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Εγώ σήμερα είχα τη μεγάλη τύχη να φτάσουν στο σπιτικό μου εξαιρετικά δωράκια από εκλεκτή φίλη εκ Κρήτης. Μέσα σε αυτά ήταν και παραδοσιακό Κρητικό απάκι.
Έτσι λοιπόν έκοψα ένα μικρό κομμάτι σε κύβους και το πρόσθεσα στην πίτα. Της έδωσε μια άλλη διάσταση!!!
Η πίτα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των εθίμων της Τυρινής εβδομάδας που ήδη διανύουμε.
Δοκιμάστε την!!! Και προπαντός δείξτε και προσφέρετε ΑΓΑΠΗ όπου μπορείτε!!!!

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 24 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,δίκιο έχεις κι αυτή η πιτούλα είναι η απόδειξη.Απλή με “δικά” μας υλικά κι όμως τόσο νόστιμη!
    Να περάσετε όμορφο τριήμερο!
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Έχεις δίκιο!! Νόστιμη πιτούλα και καλό τριήμερο!

  2. Απάντηση

    Συμφωνώ απόλυτα με την φιλοσοφία σου για το φαγητό και το οικογενειακό τραπέζι. Επιμένω μάλιστα να είμαστε, όσο μπορούμε, όλοι πιστοί σ΄αυτό.
    Η πίτα σου είναι μια καλή πρόταση για αυτές τις μέρες.
    Εύχομαι να περάσεις ένα όμορφο τριήμερο!!
    Φιλιά

  3. Απάντηση

    Πολύ όμορφη η σημερινή σου ανάρτηση. Η συνταγή απλή και εύκολη . Καλή επιτυχία να έχεις στον διαγωνισμό. Ο πρόλογος και ο επίλογος φανερώνουν την ευαισθησία σου.Καλά να περάσεις. Φιλιά.

    • Vita
    • 25 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Θα δοκιμαστεί πάραυτα! Μιας και στην παρέα μας έχουμε και πανωμερίτικα κορίτσια, θα τους το κάνουμε το χατήρι 🙂
    Φιλιά και καλό τριήμερο!

    • Marina
    • 25 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Aγαπημένη μου φίλη, υπέροχη η ανάρτησή σου και η πίτα σου! Έπομαι και εγώ για την ανάρτηση της αγάπης….
    Όμορφο τριήμερο και καλή σαρακοστή!!!

    • Marί
    • 25 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Πόσο δίκιο έχεις Ξανθή για όλα!!
    Η πιτούλα σου είναι απλή αλλά πεντανόστιμη!! και εύχομαι πάντα να την φτιάχνεις για τους αγαπημένους σου.
    Φιλιά, καλά κούλουμα, καλή Σαρακοστή.

    • Katerina
    • 25 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Στα πιο απλά πράγματα βρίσκεται συνήθως η ομορφιά! Να έχεις μια Καλή Σαρακοστή!

  4. Απάντηση

    @
    πολύ καλό φαίνεται 🙂
    θα το φτιάξω …

    “η ανάρτηση της αγάπης”
    μου θύμισε κάτι που είχα όλα τα χρόνια μπροστά στα μάτια μου :
    την “παιδαγωγική της αγάπης”…

    μπράβο, Ξανθούλα 🙂

  5. Απάντηση

    Dear Blonde, Beautiful pie. Looks very delicious. Blessings my friend, Catherine xo

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου,
    περιέργως πως,σήμερα έφτιαξα μια παρόμοια πίτα με τις εξής μικροπαραλλαγές: έφτιαξα ένα χοντρό φύλλο με αλεύρι-γάλα-ένα αυγό-λίγο λάδι= μαγιά φρέσκια και αλατάκι. Φούσκωσε και είχα φτιάξει ένα χυλό από ξινομυζήθρα Κρήτης- γραβιέρα Κρήτης- ένα αυγό-πιπέρι. Πάνω κάτω το χοντρό φύλλο και μέσα η γέμιση. Χαράκωσα και από πάνω γάλα φρέσκο. Μπήκε στο ψυγείο, ρούφηξε το γάλα και ψήθηκε. Θαύμα!! Ξέχασα ότι: ελάχιστα λάδωσα. Είχα ένα μεγάλο παχύ πρόβειο χωριάτικο γιαούρτι και αφαίρεσα όλη την παχιά πέτσα-ουσιαστικά γαλακτοβούτυρο- και το έβαλα πάνω από την πίτα πριν ψηθεί. Θεσπέσιο!!!!

    • Helen Gr
    • 27 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Καλημέρα, Ξανθή και καλή Σαρακοστή!
    Ψάχνω να βρω το σχόλιό μου αλλά δεν ενέβηκε! Δεν πειράζει.
    Έγραφα ότι φτιάχνουμε κι εμείς μια τέτοια πιτούλα και τη λέμε κουρτουτό, έχω κάνει και σχετική ανάρτηση ως ζυμαρόπιτα. Μου αρέσει πάρα πολύ, ειδικά το καλοκαίρι με τριμμένο κολοκυθάκι.
    Καλή αρχή στο παιχνίδι. Αν ζητήσω να πάρω μέρος σε άλλο μήνα, μπορώ;
    Φιλιά.

    • kiki
    • 27 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Μου θυμίζει ζυμαρόπιτα που υποθέτω υπάρχει γύρω από τα μέρη σας σε πολλές παραλλαγές!
    Αλίμονο κι αν δεν μαγειρεύουμε με αγάπη για τους αγαπημένους μας!
    Καλή Σαρακοστή!

    • Anonymous
    • 28 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ας είναι καλά όσες στην εμπιστεύτηκαν και γεια στα δικά σου χέρια που μας τη δίνεις.
    Νένα

  7. Απάντηση

    Ξανθή μου καλημέρα, καλή Σαρακοστή εύχομαι!
    Πολύ ουσιαστική ανάρτηση, σχεδόν ρούφηξα κάθε της λέξη και με τη σειρά μου στέκομαι με σεβασμό και αγάπη στις νοικοκυρές που μετέφεραν αυτή την τόσο ευεργετική πίτα αλλά και σε σένα που μας τη γνωστοποίησες…

    • Conna
    • 28 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Καλή Σαρακοστή Ξανθή μου.

    Τέλεια η πιτούλα. Γεμάτη αγάπη.

    Φιλιά πολλά

  8. Απάντηση

    Just Beautiful! Blondee.

    This is just delicious. I would love this dish.

    Food is an expression of love.
    Blessings my friend, Catherine xo

    • Όλγα
    • 29 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Λιτά και νόστιμα!!! Αρκεί νά’ναι με αγάπη.. 🙂 Καλή Σαρακοστή, Ξανθή μου!

  9. Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας, τις τελευταίες μέρες έχω επιφορτιστεί με δύσκολες αρμοδιότητες κι ο χρόνος ελάχιστος.
    Ελπίζω να μη μου θυμώσετε που δεν απαντώ μεμονωμένα στον καθένα σας.
    Η πίτα αυτή στη Ρούμελη τουλάχιστον που εγώ γνωρίζω κατά τόπους έχει μικρές παραλλαγές αλλά και διαφορετικά ονόματα.
    Ήταν το εύκολο φαγητό για τους τσοπάνηδες που κουβαλούσαν μαζί τους τη γάστρα και με τα υλικά από τα ζωντανά τους την έφτιαχναν στα γρήγορα.
    Καλή σαρακοστή σε όλους με ΑΓΑΠΗ!!

  10. Απάντηση

    Καλό μήνα και καλή Σαρακοστή Ξανθή μου! Υπέροχη η πίτα σου,τόσο γευστικά όσο και οπτικά! Φιλάκια!

  11. Απάντηση

    καλο μηναααααααααααααα!!!!

  12. Απάντηση

    αχ!πιτουλα ..!!!νοστιμη!!!!

  13. Απάντηση

    Καλό μήνα, φιλενάδα!!!
    Πολύ μου άρεσε την συνυαγή και αυτό που διάβασα για Κούπας – Γραμμάρια!!!! Ποποοο, πολύ καλό!

    Φιλάκια.

    • Eri
    • 1 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Μα πως μου ξέφυγε η ανάρτηση σου Ξανθή μου, υπέροχη και πόσο δίκιο έχεις! Η καθαρόπιτα σου υπέροχη!
    Καλό μήνα και πολλά φιλιά!

  14. Απάντηση

    αφού δεν μπορώ να αφήσω σχόλιο στην τελευταία σου ανάρτηση,αφήνω σε αυτή και κλέβω κι ένα κομμάτι από την υπέροχη πίτα σου…
    καλό μήνα Ξανθούλα μου και φιλί ανοιξιάτικο…-:))

  15. Απάντηση

    Σαν να βλέπουμε στο πιάτο μας! Σίγουρα θα το δοκιμάσουμε.

  16. Απάντηση

    Καλό Μάρτη Ξανθή μου!
    και Καλή Σαρακοστή!

    Τα φιλιά μου

Γράψτε απάντηση στο Ρεγγίνα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode