share

Αγκιναρούλες στο βάζο!!!

από
Αγκινάρες στο βάζο

Οι αγκινάρες που λατρεύω μπαίνουν στο βάζο για να συνοδεύσουμε τα βραδινά ουζάκια ή μπύρες ή και να προσθέσουμε στις σαλάτες μας.

Τις έχω φτιάξει πριν χρόνια με μικρές αγκινάρες που μου είχε χαρίσει παραγωγός φίλη όταν πλέον είχε τελειώσει η μεγάλη παραγωγή.  Τότε τις είχα κάνει με ένα διαφορετικό τρόπο, όχι πως δεν είχαν βγει καλές, συνέχεια έψαχνα το καλύτερο.

Πριν δυο μέρες φίλη μου έστειλε μήνυμα: στείλε κάποιον έχω άγριες αγκινάρες για σένα.

Έτρεξα λοιπόν τις παρέλαβα κι αμέσως συμβουλεύτηκα καλό φίλο, ο οποίος ήμουν σίγουρη ότι είχε τις καλύτερες συμβουλές για το πως θα τις αξιοποιήσω καλύτερα.

Προσάρμοσα τις ποσότητες των υλικών  στα μέτρα μου και σήμερα οι αγκινάρες μπήκαν στο βάζο.

Αγκιναρούλες στο βάζο!!!

Συστατικά
  

  • 30 τρυφερές φρέσκες αγκινάρες
  • 250 ml Χυμό λεμονιού
  • 500 ml ξύδι λευκό
  • 600 ml ηλιέλαιο
  • 50 ml γλυκό κρασί προαιρετικό
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 10 μπαχάρια
  • λεμόνια το χυμό για το καθάρισμα των αγκιναρών

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ με νερό και χυμό λεμονιού. Αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση, διαφορετικά τις αφήνουμε ολόκληρες.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χυμό λεμονιού, το ξύδι, το ηλιέλαιο, το κρασί, το αλάτι και τα μπαχάρια και τοποθετούμε στην εστία.
  • Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες και βράζουμε 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε 20 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τις αγκινάρες σε βάζα αποστειρωμένα και γεμίζουμε καλά με το υγρό που έβρασαν.
  • Κλείνουμε πολύ καλά τα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Ελέγχουμε το καπάκι να έχει βυθιστεί στο κέντρο, ένδειξη ότι έχουμε κλείσει σωστά το βάζο.
  • Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε το βάζο τοποθετούμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Οι ποσότητες είναι προσαρμοσμένες για 30 μικρές αγκινάρες, ίσως περισσέψει λίγο υγρό.
Αν δεν έχετε γλυκό κρασί παραλείψετε το.
Για το πως καθαρίζουμε τις αγκινάρες μπορείτε να δείτε εδώ.
Αν έχετε άγριες αγκινάρες θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στους χειρισμούς λόγω του ότι τα αγκάθια τους μπορεί να σας τραυματίσουν, γιαυτό καλό είναι να τις καθαρίσετε φορώντας χοντρά γάντια κουζίνας.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Αυτό τραβάει και πολύ ουζάκι λέμε!!
    Αν ψάχνεις παρέα για το ουζάκι, εδώ είμαι!!
    Καλό μήνα!

  2. φέρνω τσίπουρο, κρατήστε μου θέση

    • Asteri
    • 2 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Φέρνω ουζάκι και παίρνω μεζέ :)))
    Καλημέρααααα

  3. Απάντηση

    Τα κατάφερες τελικά!
    Μπράβο σου βρε Ξανθή.

  4. Απάντηση

    Καλημέρα.
    Ωραίο βαζάκι!!! Δηλαδή το περιεχόμενο του για να λέμε την αλήθεια. Εγώ σου κάνω παρέα πάντως, αλλά όχι με ουζάκι…. με μπυρίτσα.
    Φυσικά δεν παίζει ρόλο τι θα πιούμε, αλλά η καλή παρέα.
    Φιλιά.

    • eva
    • 2 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    M΄αρέσει πολύ!!
    Αλλά κανείς δεν τρώει αγκινάρες …τι κρίμα!
    τις απολαμβάνω μέσα από την δική σας συνταγή!
    Καλήμέρα κυρία Ξανθή!

  5. Απάντηση

    Αγκινάρες και μάλιστα …σε βάζο!
    Και γω θέλω!

    • eleni
    • 2 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,όπως και να τις φτιάξεις,νόστιμες θα είναι πάντα!
    Θα την στείλω στην ξαδέρφη μου,που ψάχνει συνταγή για να φτιάξει.Είχαμε βρει λίγο καιρό πριν-ξέρει στο google-αλλά δυστυχώς δεν κράτησαν πολύ,κάτι δεν πήγε καλά.
    Φιλιά!

  6. Απάντηση

    Τέλειο Ξανθή!! οτι ακριβως ψαχναμε, ευχαριστουμε πολυ!!

      • Εφη
      • 6 Ιουνίου 2021
      Απάντηση

      Αν θέλετε την επόμενη φορά που θα έχετε αγκινάρες να τις φτιάξετε με έναν παρόμοιο τρόπο δηλαδή: Σε μικρη κατσαρόλα βάζουμε δύο ποτήρια νερό και μισό ποτήρι λευκό ξύδι και όταν κοχλάζει ρίχνουμε τις αγκινάρες τεμαχισμεννες στα τέσσερα για 4-5 λεπτά περίπου. Τις βγάζουμε όσο είναι ακόμη τραγανές και αφού
      στεγνώσουν τις βάζουμε σε βάζο και συμπληρώνουμε ελαιόλαδο να τις καλύπτει με λίγο ηλιέλαιο για να μην πήξει στο ψυγείο. Υπέροχος μεζές και στην σαλάτα.

        • Ξανθή
        • 6 Ιουνίου 2021
        Απάντηση

        Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση.

  7. Απάντηση

    Τι γίνεται καλέ δεν πρόλαβα να πω για ούζο κι ήρθατε!!ΕΛΕΝΑ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ Asteri ελάτε γιατί όχι!!!

  8. Απάντηση

    Πηνελόπη αμαρτία να μέναν ήρθαν με πολύ αγάπη από το Ναύπλιο!!!

  9. Απάντηση

    Λίνα εσύ μόνο μπύρα κανόνισε όμως καμμιά τσικουδιά και για μένα!!!

  10. Απάντηση

    eva όπως βλέπεις υπάρχει παρέα!!!!

  11. Απάντηση

    Δήμητρα τις ανταλλάσσω όλες με πολύ λίγα μανιτάρια από το καλαθάκι σου!!!χαχαχαχα

  12. Απάντηση

    Ελένη εγώ μέσα στο ψυγείο με αυτό τον τρόπο τις έχω κρατήσει κι ένα χρόνο!!Μάλιστα με ελαιόλαδο κρατάνε ακόμη πιο πολύ μόνο που το ελαιόλαδο παγώνει και είναι δύσκολο να βγάλεις μια δύο.
    Φιλιά!!

  13. Απάντηση

    Νικόλα έχει εκεί αγκινάρες;;;
    για πες μας.
    Καλό απόγευμα!!

  14. Απάντηση

    Καλέ τι έγινε ??? δεν πρόλαβε να μπεί το καλοκαίρι και αρχίσανε οι τσούπρες να τα τσούζουνε ???

    χαχαχαχααα!!

    εγώ Ξανθούλα μου όπως ξέρεις δεν τα πάω καλά με τα τουρσιά, αλλά θα παρω την μεριδούλα μου για τον αντρούλη μου που τα λατρεύει !!!!

    καλό μεσημέρι !!

  15. Απάντηση

    αααχ…και να σκεφτείς πως μια φιλενάδα μου με παρακάλαγε να κατέβω στο κτήμα της για να μου δώσει αγκινάρες..
    καλά να πάθω..
    ας ψάξω τώρα να βρω εγώ για να φτιάξω το μεζεδάκι σου,που το λατρεύουμε οικογενιακώς..

  16. Απάντηση

    SpIrToKoYto, αγαπητή μου τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται με τίποτα!!
    Κι εγώ θα ήθελα πολλές ακόμη για κάποιο σκοπό αλλά δεν βρέθηκαν.
    Αν όμως έχεις γνωστό κτήμα έχεις κάποιες πιθανότητες να βρεις αυτές που δεν τις μαζεύουν γιατί είναι πολύ μικρές οπότε τρέξε!!

  17. Απάντηση

    Καλά που ήμουνα εγώ και έχασα τέτοια συνταγή! Αχ, Ξανθή τον ξέρεις τον πόνο μου! Καλό μήνα είπαμε;

    • elen
    • 3 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Ωραίο μεζεδάκι για το ουζάκι!!!Καλό μήνα αν και καθυστερημένα:)

  18. Απάντηση

    Αααα! Βλέπω ξεκινήσατε τα ουζάκια και τα τσιπουράκια χωρίς εμένα..!!! Θα θυμώσω!!!

    Ξανθή μου πέρασα να σου ευχηθώ καλό μήνα και καλό καλοκαίρι! Πολλά φιλάκια *

  19. Απάντηση

    drosostalitsa, όχι καλέ σε περιμένουμε έχει ακόμη πολλές αγκιναρούλες τι θα μας φέρεις εσύ από τα μέρη σου;;
    Καλό μήνα!!!και καλό καλοκαίρι!!

    • Danae G.
    • 13 Ιουνίου 2019
    Απάντηση

    Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή. Εγώ παίρνω και αρκετές ιδέες από το https://www.maggicooking.gr/sintages με συνταγές για κάθε περίσταση.

    • Argyro Protopapa
    • 10 Μαΐου 2021
    Απάντηση

    Μπορώ να χρησιμοποιήσω τις αγκινάρες αυτές στο φαγητό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode