share

Μάζεμα ρίγανης και επεξεργασία

από
Ρίγανη (6)

Με αφορμή ερώτηση για τη ρίγανη σκέφτηκα να γράψω εδώ τις εμπειρικές μου γνώσεις σχετικά με το μάζεμα της ρίγανης και την επεξεργασία.

Έχω την τύχη από μικρό παιδί να βρίσκομαι σε τόπο όπου η άγρια ρίγανη βουνού είναι σε αφθονία. Από μικρή ακολουθούσα τους γονείς στο μάζεμα της.

Ο πατέρας μάζευε πολύ για τις ανάγκες  του μικρού μαγαζιού που διατηρούσε αλλά και για να προσφέρει σε φίλους και συγγενείς.

Αυτή τη συνήθεια την συνεχίζω εγώ κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια ακλουθώντας τις συμβουλές του.

Μάζεμα

Το μάζεμα γίνεται τις πρωινές δροσερές ώρες και κατά τους μήνες Ιούλιο ίσως και Αύγουστο ανάλογα το υψόμετρο

Η ρίγανη που θα μαζέψουμε θα πρέπει να είναι ανθισμένη.

Με τη βοήθεια ψαλιδιού ή και μαχαιριού κόβουμε το κλωνάρι της προσέχοντας πάντα να μην αφαιρεθεί η ρίζα της.

Δε μαζεύουμε ποτέ όλη την ποσότητα που βρίσκουμε αφήνουμε ένα μέρος για να συνεχιστεί η παραγωγή της και την επόμενη χρονιά.

Δημιουργούμε μικρά ματσάκια τα οποία δένουμε με σπάγκο.

Για τη μεταφορά της προσοχή δεν αποθηκεύουμε τη φρέσκια ρίγανη ποτέ σε πλαστική σακούλα, αλλά την τοποθετούμε προσεκτικά σε αεριζόμενο κουτί ή τελάρο.

Κρεμάμε τα ματσάκια σε σκιερό αεριζόμενο χώρο και αφήνουμε να ξεραθεί η ρίγανη.

Προσοχή αν στο χρονικό αυτό διάστημα υπάρξει βροχή ή υγρασία η ρίγανη θα πρέπει να μεταφερθεί σε κλειστό αεριζόμενο χώρο, διαφορετικά θα μαυρίσει.

Όταν έχει ξεραθεί καλά (περίπου σε μια εβδομάδα) αρχίζει η επεξεργασία τριψίματος.

Επεξεργασία

Για να τρίψουμε τη ρίγανη χρειαζόμαστε ένα κόσκινο, αν δεν το διαθέτουμε μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με ένα σουρωτήρι μεταλλικό ή πλαστικό με μεγάλες τρύπες.

Η διαδικασία είναι απλή.

Σε ένα τραπέζι στρώνουμε ένα τραπεζομάντηλο  και σε ένα τρίποδο τοποθετούμε το ειδικό κόσκινο.

Με τα χέρια μας (φορέστε γάντια καλύτερα) τρίβουμε ένα ένα ματσάκι το κομμάτι της ρίγανης που είχε τα άνθη, πάνω από το κόσκινο. Κάποιοι τρίβουνε και τα φύλλα, δεν το συνιστώ.

Με τα χέρια μας βοηθάμε την τριμμένη ρίγανη να περάσει από τις τρύπες του κόσκινου.

Αφού τελειώσουμε όλα τα ματσάκια μας αποθηκεύουμε σε σακουλάκια που κλείνουν καλά, σε γυάλινα βάζα ή αν διαθέτουμε μηχάνημα σε σακουλάκια κενού.

Η μυρωδιά της είναι έντονη και γιαυτό καλό είναι να την αποθηκεύουμε σε καλή συσκευασία και να μην την τοποθετούμε σε ντουλάπια που μπορεί η μυρωδιά να επηρεάσει άλλα τρόφιμα.

Επίσης να αναφέρω ότι η ποικιλία ρίγανης ποικίλει ανάλογα την γεωγραφικά περιοχή, στην Πελοπόννησο είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που σας παρουσίασα πιο πάνω.

Παραθέτω φωτογραφία Πελοποννήσου που βρίσκω στη λαϊκή μας και το αποτέλεσμα της επεξεργασίας είναι λίγο διαφορετικό.

Βασικός  κανόνας η προσεκτική συλλογή για να μπορούμε να βρούμε και την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αναφέρονται πολύ κακές συλλογές βοτάνων με ξερίζωμα χάριν ταχύτητας μαζέματος με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί από κάποιες περιοχές κάποια βότανα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Χρυσα
    • 16 Νοεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Σε ευχαριστούμε για τις όμορφες συμβουλές σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode