Πριν την εποχή του διαδικτύου και των πολλών τηλεμαγείρων οι ιδέες για φαγητά και γλυκά μας έφταναν μέσα από τα βιβλία μαγειρικής, τα περιοδικά της εποχής και μερικά ένθετα να τα πω δεν ξέρω πως να τα πω σε εφημερίδες ή μαζί με κάποιο προϊόν κάποιας εταιρείας.
Αυτά τα μικρά ένθετα, όσο κι αν προσπαθώ δεν το κατορθώνω να το θυμηθώ, πως έφτασαν μέχρι εμένα πριν πολλάάάάάά χρόνια ( πλησιάζουν και τα γενέθλια μου ας μη θυμόμαστε τώρα πόσα χρόνια).
Είναι βιβλιαράκια των 4-5 συνταγών διαφημίζοντας παράλληλα κάποιο προϊόν τύπου μαργαρίνης.
Τις τελευταίες δέκα ναι “10” μέρες είμαι χωρίς τηλέφωνο αλλά ευτυχώς με σύνδεση ίντερνετ, μη με ρωτήσετε πως γίνεται αυτό μόνο η ΔΕΗ που έκοψε το καλώδιο κι ο ΟΤΕ που δεν το αποκαθιστά μπορούν να σας απαντήσουν.
Έχω να διεκπεραιώσω πολλές δουλειές μέσω τηλεφώνου αλλά………………
Έτσι το έχω ρίξει στο πλέξιμο, διάβασμα – ξεφύλλισμα και τη μαγειρική ζαχαροπλαστική.
Σε ένα από αυτά τα βιβλιαράκια διαβάζω “Δανέζικα μπιφτέκια ” Εγώ ως Δανέζικα ήξερα κάποια άλλα χωρίς να τα ονοματίσω ποτέ λόγω έλλειψης της πληροφορίας του ονόματος.
Θα μου πείτε τι σημασία έχει;; καμιά, εγώ τα προσάρμοσα σύμφωνα με τα υλικά που είχα και τα γούστα μας και ιδού.
Τα υλικά μου για 7 μπιφτέκια
500γρ. μοσχαρίσιος κιμάς μια φορά περασμένος στη μηχανή
80γρ αμύγδαλα
1 μέτριο κρεμμύδι
1 ξινόμηλο
1 μικρό πράσο μόνο το άσπρο
1 αυγό
Αλάτι Πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
3 κουταλιές ξύδι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Στο μούλτι αλέθουμε πολύ καλά τα αμύγδαλα. Ψιλοκόβουμε το πράσο και τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι και το μήλο.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά βρέχοντας ελάχιστα τα χέρια μας.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια και τα τοποθετούμε σε ταψάκι.
Ψήνουμε στο μεσαίο γκρίλ για 15- 20 λεπτά γυρίζοντας τα μια δυο φορές.
Εμείς τα συνοδεύσαμε με μια σαλάτα από αγκινάρες και μικρές πατατούλες βραστές με Chimichurri ( πληροφορίες εδώ)
Ανάλογα τις προτιμήσεις προστέθηκε σάλτσα nandos ή sour cream με herbs.
Παρατηρήσεις:
Με τη δοκιμή του φαγητού έπεσαν πολλές μαντεψιές αλλά όλα τα υλικά δεν αναγνωρίστηκαν .
Άρεσε όμως η ιδέα μου!!
Η αρχική ιδέα λέει προσθήκη μαργαρίνης στο μείγμα και τηγάνισμα των μπιφτεκιών.
Επίσης προτείνει γαρνίρισμα με μια σάλτσα με κύβο κρέατος και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Όποιος θέλει μπορεί να την ακολουθήσει.
Και καλή σας όρεξη!!!
Πολλές φορές μπαίνω στον πειρασμό να δοκιμάσω συνταγές έξω από τις παραδοσιακές…Σπάνια όμως το κάνω γιατί δεν ξέρω πως θα αντιδράσει η υπόλοιπη οικογένεια…Πάντως από την εικόνα φαίνονται νόστιμα…Καλό απόγευμα…
Είμαι σίγουρη ότι τα έχω και εγώ αυτά τα βιβλιαράκια. Τα θυμάμαι αυτά τα μπιφτέκια. Τα έφτιαξες πολύ ζουμερά και αφράτα Ξανθή! Όσο για το τηλέφωνο τι να σου πω, σκέτη παράνοια!
Ξανθή μου γελάω, γιατί έχω ολόκληρες … σακούλες με βιβλιαράκια διαφημιστικά, ένθετα, παλιά περιοδικά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο!
Οτι συνταγή έπεφτε στα χέρια μου την μάζευα!
Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι δεν είχα μόνο εγώ αυτό το κουσούρι χα χα χαα!
Τα μπιφτεκάκια σου φαίνονται υπέροχα, διαφορετικά και νόστιμα!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Πολύ πρωτότυπα τα μπιφτεκάκια σου Ξανθή.
Εξάπτεις τους γευστικούς μου κάλυκες.
Φιλιά.
Δεν ξέρω αν ειναι Δανέζικα ή οχι πάντως φαίνονται τέλεια!!!
Ξανθή,πραγματικά για μένα σωτήριο το ίντερνετ,ένα πάτημα και βρίσκεις τη συνταγή που θέλεις.
Όσα μπιφτεκάκια έφτιαξα με δική σου συνταγή έγιναν νοστιμότατα,οπότε θα δοκιμαστούν κι αυτά και πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα!
Φιλιά!
@ Όστρια κι εγώ όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου δεν πολυτολμούσα αλλά τώρα τους έχω ταράξει στους πειραματισμούς και αρέσει αυτό πολύ!!
@ Κατερίνα αυτά τα βιβλιαράκια αλλά και πολλά αποκόμματα είναι η περιουσία μου. Σήμερα αποκτήσαμε και σύνδεση ΘΑΥΜΑ!!!
@ ΕΛΕΝΑ άσε τι γίνεται όχι σακούλες τσουβάλια και κατά καιρούς τα ανοίγω όλα και χαζεύω!!
Είναι ωραίο το κουσούρι μας!!
Καλό Σ/Κ
@ Στέλλα δοκίμασε!!Ευχαριστώ.
@ Eri τι σημασία έχουν τα ονόματα;; η νοστιμιά μετράει.
@ Ελένη σε ευχαριστώ για τις επιλογές σου, περιμένω τη γνώμη σου όταν δοκιμάσεις.
Καλό βράδυ.
Υπέροχα φαίνονται!!! Μελωμένα και λαχταριστά!!! Ά…ρε τι κάνει ο ΟΤΕ!!! Δίνει έμπνευση και μάλιστα….δωρεάν!!! Δεν ντρέπεσαι που έχεις και παράπονα!!! Φτιάξε ντε ένα πιατάκι να το πας στον διευθυντή του ΟΤΕ να δεις για πότε θα σου φτιάξει το τηλεφωνο!!! Αυτό θα είναι κυριολεκτικό….λάδωμα!!!….χα….χα…χα….
Καλημέρα Ξανθή μου! Μπορείς να μου πεις τι θα γίνει με την περίπτωσή σου;;; Από τη μια πρωτότυπη συνταγή στην άλλη μας πας!
Πολύ διαφορετικά μπιφτεκάκια και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ καν να υποψιαστώ τη γεύση τους!
Υπομονή με το τηλέφωνο, δυστυχώς είναι να μην μπλέξεις με τις συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες!
Καλό ΣΚ εύχομαι!
Πρωτότυπα τα μπιφτέκια σου και θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε! Γεια στα χέρια σου!
Πολυ ενδιαφερουσα η συνταγη σου… θα τα δοκιμασω οπωσδηποτε καποια στιγμη!
Χίλια δυο έχω βάλει κατά καιρούς στα μπιφτέκια φιλενάδα, αμύγδαλα όμως δεν έχει τύχει!! Ο συνδυασμός των υλικών μου αρέσει αν και το πράσο δεν το χρησιμοποιώ συχνά. Θα την κάνω την δοκιμή, χωρίς όμως να αναφέρω στον Π. το τι περιέχουν γιατί από την αναφορά και μόνον δεν θα τα φάει :-)))
Καλό ΣΚ εύχομαι.
@ Μαρίνα ούτε για αστείο δεν τους κερνάω!! Μετά από 10 μέρες λοιπόν το έφτιαξαν μάλλον, επιφυλάσσομαι για το τελικό αποτέλεσμα.
@ Ερμιόνη κι εσύ δεν πας πίσω!!
Έρχονται κι άλλα που να δεις!!
Δοκίμασε τα μπιφτέκια είναι μια άλλη γεύση αλλά ωραία.
@ Κική και Ελπινίκη περιμένω τη γνώμη σας!!
@ Πηνελόπη μου εγώ ποτέ δεν τους λέω τι έχω βάλει στο φαγητό και τους βάζω τεστ να βρούνε τι έχει μέσα. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν μου έχουν φέρει αντιρρήσεις απλά κάνουν κριτική αυστηρή βέβαια.
Φιλάκια
Όποιος διαβάζει το blog σου, δεν πρόκειται να πλήξει ποτέ Ξανθή μου… εγώ αυτό ξέρω να πω!
Πολύ πρωτότυπη συνταγή και πολύ ωραίες εικόνες… φαίνονται τόοοοσο ζουμερά τα μπιφτέκια σου!
Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις, πολλά φιλιά
θα δοκιμαστούν οπωσδήποτε!!!πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!!!
Dear Blondee, Beautiful, healthy and delicious burgers.
Thank you Blondee for your visits and kind comments. I always look forward to your visits.
Blessings my friend, Catherine xo
@ Χρύσα ευχαριστώ πολύ, απλά πειραματίζομαι!! Καλό Σ/Κ
@ peps καλώς ήρθες στην παρέα μας, περιμένω τις εντυπώσεις σου αν τα φτιάξεις.
@ Catherine thank you.
Blessings my friend!!
Φαίνονται πολύ αφράτα Ξανθή μου. Τέτοια βιβλιαράκια έχω πολλά πλείστα σ ένα ντουλάπι.. Τα μάζευα τόσα χρόνια και δεν τα μαγείρεψα..
Ξανθή μου φαίνονται εξαιρετικά!Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!!!Όσο για το τηλέφωνο τι να πω…υπομονή!!!
Καλημέρα Ξανθή.
Μου αρέσει που τολμάς και φτιάχνεις συνταγές με διάφορα υλικά που συνήθως δεν τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική
Φιλιά
Καλημέρα Ξανθή. Πέρνα από τα Κουζινομπερδέματα να παίξεις ένα παιχνιδάκι. Φιλιά πολλά.
@ Ρεγγίνα αμ εγώ να δεις πόσα έχω και σε ώρες που τίποτα άλλο δεν θέλω αν κάνω τα ξεφυλλίζω και μετά προσπαθώ να θυμηθώ που είδα τι!!
Καλημέρα.
@ ΕΛΕΝΗ έγινε το θαύμα έχουμε πια τηλέφωνο για πόσο όμως δεν ξέρω!!
@ Δήμητρα πειραματίζομαι συνέχεια μιας κι έχω τη δυνατότητα δοκιμαστών!! Καλημέρα!!
Πόσο μου αρέσει το παιχνίδι “βρες τι τρως!!!!” !!!
Θα τα δοκιμάσω και πιστεύω ότι ο καλός μου δεν θα κερδίσει αυτή την φορά, αν και έχει γίνει πολύ καλός παίχτης!!!
Φιλάκια και καλή βδομάδα
Εντυπωσιακή η προσθήκη μήλου και πράσσου. Θα γλυκαίνουν πολύ με αυτά τα δύο υλικά!
Προσωπικά τα αμύγδαλα δεν ξέρω αν θα τα έβαζα, αλλά πάλι η ποσότητά τους είναι μικρή.
Ωραία συνταγή και κοντά στα μεσογειακά πρότυπα!!
Φιλιά πολλά!
@ manousina τον έχεις εκπαιδεύσει καλά!! Για να δούμε λοιπόν!!
Καλή εβδομάδα.
@ Χρυσαυγή μια ιδέα είναι όλα, τα αμύγδαλα αν τα κάνεις σκόνη είναι σαν να βάζεις ψωμί.Άλλη γεύση βέβαια.
Καλή σου εβδομάδα.
Κυρία Ξανθή, γεια σας! Και συγχαρητήρια για το μπλογκ σας το οποίο παρακολουθώ αθόρυβα εδώ και καιρό…
Τέλεια η ιδέα σας και θέλω να την δοκιμάσω άμεσα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:
Ψωμί ή φρυγανιά ή κουάκερ (που βάζω στα “κανονικά” μπιφτέκια) να μη βάλω; Το αμύγδαλο το καλύπτει αυτό ή μπορώ να βάλω και λίγο; Επίσης, αν κάνω 1 κιλό κιμά να βάλω 2 αυγά ή δεν χρειάζεται;
Ευχαριστώ
Εύη
FriDay RiDer Καλώς ήρθες κι επίσημα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το ευγενικό σου σχόλιο.
Αν κάνεις ένα κιλό κιμά θα διπλασιάσεις όλα τα υλικά και δεν θα προσθέσεις τίποτα άλλο.
Πρόσεξε τα αμύγδαλα να είναι πολύ καλά τριμμένα, σαν χοντρό αλεύρι ας πούμε, και φρόντισε να μείνουν στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά.
Πλάσε οπωσδήποτε με χέρια λαδωμένα.
Αυτά και καλή επιτυχία, θα ήθελα την γνώμη σου αν σου είναι εύκολο μετά.
Καλό σου απόγευμα.