Μετά το Πάσχα έχω αποδιοργανωθεί πλήρως!!
Δεν έχω διάθεση για πολλά ή μάλλον για τίποτα.
Έχουν φτάσει περιοδικά εκ του εξωτερικού με πολλές ιδέες αλλά εγώ μόνο τα ξεφυλλίζω.
Όμως αυτό νομίζω ότι κράτησε πολύ και πρέπει να ξαναμπώ στους ρυθμούς μου μιας κι αυτό είναι θεραπευτικό αλλά και γιατί η οικογένεια άρχισε να διαμαρτύρεται, τους έχω καλομάθει φαίνεται.
Τάρτα λοιπόν για σήμερα με σπαράγγια κατίκι και τυρί brie.
Η ιδέα από περιοδικό εκ του εξωτερικού προσαρμοσμένη λίγο από μένα.
Τα υλικά για μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατοστών
Για τη ζύμη
200γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κοτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
125γρ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια
Για τη γέμιση
150γρ. σπαράγγια (βάρος καθαρισμένα)
150γρ. κατίκι
1 κούπα γάλα
3 αυγά
1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
100γρ. τυρί brie σε κομμάτια
1-2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Με τα χέρια μας ενώνουμε τα στερεά υλικά με το βούτυρο κι αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό. Δεν ζυμώνουμε απλά θέλουμε να ενωθούν όλα τα υλικά καλά σε μια μπάλα την οποία τοποθετούμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και την απλώνουμε σε ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα της. Τοποθετούμε και πάλι στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα.
Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη της τάρτας τη σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος τοποθετούμε πάνω μπίλιες ειδικές για το ψήσιμο ή φασόλια και την ψήνουμε στο μεσαίο ράφι της κουζίνας για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί με ότι περιέχει μέσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά ακόμη.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια:
Δανείζομαι κείμενο από το γαστρονόμο με οδηγίες καθαρίσματος.
“Κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στελέχους που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων ή των πατατών, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.”
Κόβουμε τα σπαράγγια σε δύο κομμάτια και τα τοποθετούμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και το κατίκι προσθέτοντας στο τέλος το θυμάρι.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και αραδιάζουμε από πάνω τα σπαράγγια.
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά.
Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να ηρεμήσει μερικά λεπτά και σερβίρουμε με μια πράσινη σαλάτα.
Οι αλλαγές που έκανα ήταν στο τυρί κατίκι και το γάλα. Η πρόταση ήταν για μασκαρπόνε και κρέμα γάλακτος. Οι επιλογές δικές σας
Η ζύμη άρεσε πολύ, έμοιαζε πολύ με μπισκοτένια με ιδιαίτερη γεύση λόγω του πιπεριού.
Υπέροχη! Μου αρέσουν πολύ οι τάρτες, γλυκές και αλμυρές και αυτή πρέπει ιδιαίτερα νόστιμη!
Καλό βράδυ!!!
Καλησπέρα Ξανθή μου!
Λοιπόν αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι μαγειρεύεις με την ίδια άνεση και ευκολία τόσο παραδοσιακά πιάτα, όσο και πιο φρέσκα και μοντέρνα!
Η τάρτα σου είνα υπέροχη και ανοιξιάτικη, ελαφριά και πολύ δελεαστική!
Εννοείται ότι μου αρέσει περισσότερο η εκδοχή με κατίκι και γάλα, είναι πιο …ελληνική!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Εξαιρετική η πρόταση,Ξανθή!
Έχω κρατήσει στον καταψύκτη άγρια σπαράγγια και μου βάζεις ιδέες.
Το τυρί brie δεν το ξέρω και δεν μπορώ να το βρω-ποιο μπορώ να βάλω;
Φιλιά!
@ eleni καλό βράδυ κι ευχαριστώ.Δοκίμασε όσο ακόμη υπάρχουν σπαράγγια.
@ Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ πολύ, προσπαθώ μόνο. Το αστείο είναι ότι τα Αγγλικά μου είναι φτωχά αλλά δεν το βάζω κάτω. 40 γλώσσες με μυρίσματα εδώ!!!Πολλά φιλιά.
@ Ελένη μπορείς να βάλεις ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί.Τέτοιο μπορείς να βρεις και προς τα μέρη σας για δες εδώ http://www.inahos.gr/
Μας εχει πιάσει όλους η άνοιξη μάλλον.
Η τάρτα σου καταπληκτική.
Φιλιά
οτι πρέπει τώρα που τα σπαράγγια είναι ολόφρεσκα…
νοστιμότατη φαίνεται…
μάλλον θα κάνω κατεβασιά στη Λίλα να της τα κλέψω…-:))
Πολύ ωραία!! θα βγω παγανιά μου φαίνεται να βρω άγρια σπαράγγια.
Φιλιά πολλά
Πωπωωωωω! Είναι τέλεια η τάρτα σου Ξανθή!! Μου άνοιξες την όρεξη για σπαράγγια!
Πολύ ωραία η τάρτα σου Ξανθή μου, μου αρέσει πάντα που κάνεις τις παρεμβάσεις σου τις βρίσκω εξαιρετικές πάντα!
Να πάρω ένα κομματάκι?
Φιλιά!
Πολύ ενδιαφέρουσα και στο ψυγείο περιμένουν μερικά σπαράγγια αλλά το κατίκι μπορώ να το αλλάξω με κάποιο άλλο τυρί και με ποιό;
ευχαριστώ………
Καλημέρα Ξανθή!
Ιδιαίτερη και νόστιμη φαίνεται η τάρτα. Το καλαμποκάλευρο στη ζύμη μου αρέσει πολύ, τα τυριά και τα σπαράγγια επίσης! Πιστεύω ότι το σύνολο θα είναι τέλειο!
Να βάλω μια “υποψηφιότητα” για την αμέσως επόμενη δοκιμή από συνταγή των περιοδικών εξωτερικού;
Μιας και αυτήν δεν βλέπω να την προλαβαίνω, ούτε για μπουκιά πλέον!
Έλα φιλενάδα και κάνε Δύναμη. Οι ανθρωποί μας, μας έχουν ανάγκη, γι’ αυτό και τους έχουμε καλομάθει.
Εγώ χθες βράδι, έφτιαξα φοκάτσιες ή λαγάνες, μουσακά, και κεϊκ λεμονιού μέσα σε 3 ώρες!!! Εκτόνωση ήταν 🙂
Ωραίες οι αλλαγές που έκανες στο τυρί Ξανθή και που πρόσθεσες γάλα αντί κρέμα γάλακτος.
Η βάση φαίνεται πεντανόστιμη με το καλαμποκάλευρο.
Ωραία τάρτα 🙂
Φιλιά
Πολυ ιδιαιτερη συνταγη,Ξανθη μου!!!!!Τα σπαραγγια του εμποριου δεν μας αρεσουν καθολου.Ισως εχουμε καλομαθει με τα αγρια που μου φερνει μια φιλη απο τον Κισσαβο.Αλλη γευση!!!!Πολυ καλη ιδεα το κατικι με το γαλα.Μολις μου φερουν τα αγρια σπαραγγια θα την κανω οπωσδηποτε.Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α και πολλα φιλια.Μπραβο σου,Ξανθουλα!!!!!!!!!!!!
Ξεχνάω το μπρι που δεν είναι ελληνικό, ψάχνω αυτό που συστήνεις στην Ελένη και πες μου αν έχεις κάποιο άλλο στο νου σου. Σε φιλώ.
Νένα
Λοιπόν την έφτιαξα μόνο που αντί για κατίκι έβαλα φέτα και έγινε πολύ ωραία,προλαβαίνεις να δοκιμάσεις……..
Γιατί Ξανθούλα, γιατί;;;;
Γιατί τέτοια ακεφιά με την άνοιξη σε όλο της το μεγαλείο;;;
Εμείς τι να πούμε που μέσα σε δύο μήνες είδαμε ήλιο ΜΟΝΟ μία μέρα;;;
Αλλά εγώ πλέκω και πλέκω….και πλέκω….
Φιλιά γλυκιά μου!!!!
Ξανθή μου εξαιρετική και πολύ δελεαστική!!!Μπράβο σου!!!
Φιλιά!
Γειά σου Ξανθή.
Εξεραιτική η τάρτα σου.
Φιλιά
@ Κωνσταντίνα λες να είναι η άνοιξη; μπα δεν νομίζω για μένα να φταίει αυτό.
@ Βιβή πάμε μαζί!!!
@ Μαρία είσαι τυχερή εσύ για΄τι εκεί στους αγρούς θα βρεις.
@ Κική τώρα όσο ακόμα είναι τρυφερά.
@ Έρη προσπαθώ να τα φέρω στα γούστα μας αλλά και σε προϊόντα Ελληνικά και εύκολο να τα βρεις.
@ Ιωάννα από ότι διαβάζω παρακάτω δεν σε πρόλαβα να για εναλλακτικές προτάσεις τις βρήκες μόνη σου.
Θα μπορούσες να βάλεις και κάποιο άλλο τυρί σε κρέμα κι όπως λέω στην Ελένη αντί για brie κάποιο κατσικίσιο τυρί μαλακό και εσύ βέβαια δεν χρειάζεσαι παρμεζάνα θα βάλεις αρσενικό!!
@ Χρυσαυγή πρώτη φορά έβαλα καλαμποκάλευρο και το αποτέλεσμα με εξέπληξε προς το καλό.
Ευχαριστώ.
@ Πηνελόπη ευχαρίστως δεν το συζητάμε αυτό. Σκέπτομαι να τα πούμε τώρα με τη νέα ψησταριά έχω πολλά να προσφέρω!!
Τα υπόλοιπα άστα εκεί που λέω πάει κι αυτό κάτι άλλο ξετρυπώνει.
@ Marion η ζύμη μας εξέπληξε κάτι διαφορετικό. Όσο για τα τυριά μπορεί νομίζω κανείς να αυτοσχεδιάσει τη δε κρέμα γάλακτος την έχω σχεδόν αντικαταστήσει σε πολλά με γάλα ή μείγμα γάλακτος γιαουρτιού.
@ Εύα να έρθω κι εγώ να πάμε Κίσσαβο για σπαράγγια;; Ευχαριστώ πολύ!!
@ Νένα αυτά που γράφω στην Ελένη μπορείς να τα βρεις εύκολα εκτός από τα πρατήρια τους και σε πολλά πλέον καταστήματα με τυριά αλλαντικά ή καταστήματα που έχουν προϊόντα από όλη την Ελλάδα.
Από τα Ελληνικά δεν ξέρω κάποιο άλλο αλλά πιστεύω ότι είναι μαλακό.
@ Μαρίνα οι ακεφιές στο μεγαλείο τους αλλά και οι υποχρεώσεις εξίσου πάρα πολλές. Έτσι προσπαθώ να ισορροπήσω θα δείξει.Φιλάκια.
@ Ελένη δοκίμασε!!
@ Καλησπέρα Δήμητρα!!!Πολλά φιλιά σε όλους σας!!
πρεπει να ειναι απιθανη και πολυ νοστιμη η ταρτα αυτη!!!φυσικα και σημειωνω αμεσως την συνταγη σου!!!1πολλα φιλια
Η τάρτα που λατρεύω!
Δεν έχω μαγειρέψει ποτέ σπαράγγια παρόλο που μου αρέσουν! Τέλεια δείχνει!
@ misirloumisirlou θα περιμένω εντυπώσεις!!
@ Πόπη που είσαι να τη φτιάξω πάλι κι έλα!!
@ Κική άγρια έχετε εκεί;; για΄τι είναι άλλο πράγμα!!Φιλιά
very good recipes and very green ,i love vegetable .and your salades recipes is very nice
lets share some recipes right here
http://www.flowmagazine.gr/article/view/kotopoulo_me_elies_kai_piperies_sto_fourno/category/quality_of_life
Καλημέρα Ξανθή και καλώς σε βρήκα!!!:)
Αγαπώ τα σπαράγγια και η συγκεκριμένη συνταγή δείχνει πολύ πολύ νόστιμη, θα την δοκιμάσω σίγουρα.