share

Τούρτα με βάση από φιστίκι και σοκαλάτα

από
CE-A4-CE-BF-CF-8D-CF-81-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-B5-CF-86-CE-B9-CF-83-CF-84-CE-AF-CE-BA-CE-B9-1

Πριν 35 χρόνια σαν σήμερα, απόγευμα συννεφιασμένου τότε Σαββάτου η Ξανθή κι ο σύντροφός της Θ. ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας ενώνοντας με τα δεσμά του γάμου τη ζωή τους, τις τύχες τους κι ότι θα προέκυπτε στο δρόμο.
Τα πιο ευχάριστα που προέκυψαν ήταν η κοινή πορεία μας μέχρι σήμερα με σεβασμό και τα  δυο παιδιά μας για τα οποία είμαστε περήφανοι  γιαυτό που είναι και για την πορεία που ακολουθούν.

Να σας κεράσω μέρα γιορτής που είναι λοιπόν με ένα γλυκό που διάβασα και δανείστηκα και τον τίτλο σε βιβλίο με τον τίτλο “Στέλιος Παρλιάρος” μαθήματα γλυκιάς αλχημείας, το οποίο ήρθε στα χέρια μου τυχαία πριν 5 χρόνια.
Τα προτεινόμενα* υλικά για τσέρκι 26 εκατ.
Για τη βάση
80γρ ξερά σύκα
60 ml  μπράντι
200γρ ψιλοκομμένη κουβερτούρα
400γρ σκόνη αμυγδάλου
150γρ φιστίκια Αιγίνης ελαφρώς καβουρντισμένο και χοντροκομμένο
2 κουτ. σούπας κορν φλάουερ
250γρ ζάχαρη κρυσταλλική
6 ασπράδια αυγού.
Για την επικάλυψη
350γρ κουβερτούρα
250γρ βούτυρο
6 κρόκοι αυγών
2 αυγά
75γρ ζάχαρη κρυσταλλική

* Εγώ λόγω του ότι το τσέρκι μου ήταν μικρότερο άλλαξα τις ποσότητες

Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ με το μπράντι για μια ώρα.
Ετοιμάζουμε τους ξηρούς καρπούς και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από τη  ζάχαρη και  τα ασπράδια.

Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη  σε μαρέγκα.
Προσεκτικά αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά με την μαρέγκα με ελαφρές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Σε τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο το οποίο πρέπει να έχει βάθος 6 εκατοστά (διαφορετικά υπερυψώνουμε με το χαρτί  ψησίματος)  στρώνουμε χαρτί ψησίματος μεταφέρουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε στους 150 και συνεχίζουμε για άλλα 30 λεπτά.
Σε μπεν μαρί λυώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο
Χτυπάμε τους κρόκους και τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν τα ενώνουμε καλά με το μείγμα της σοκολάτας  και τα προσθέτουμε πάνω από την ψημένη βάση.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και μετά ξεφορμάρουμε.

Εγώ λόγω έλλειψης χρόνου την έκοψα σχετικά γρήγορα και γιαυτό είχα πρόβλημα στο ξεφορμάρισμα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • nadia
    • 15 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Να ζήσετε να είστε ευτυχισμένοι πάντα,πολύ ωραία η τούρτα σας.Να είστε πάντα καλά!!!

    • Εφη
    • 15 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Να ζήσετε, να είστε αγαπημένοι, γεροί και χαρούμενοι, με υγεία και να καμαρώνετε πάντα τα παιδιά σας!

    Παίρνω ένα κομμάτι από τη φανταστική σου τούρτα και σου στέλνω φιλιά! :)))

  1. Απάντηση

    Ξανθή μου να ζήσετε, χρόνια σας πολλά και ευτυχισμένα, να είστε πάντα αγαπημένοι και να χαίρεστε τα παιδιά σας!
    Το γλυκό που ετοίμασες είναι καταπληκτικό!
    Φιλιά πολλά!

  2. Απάντηση

    Ξανθή, χρόνια πολλά για την επέτειό σας. Να είστε πάντα μαζί και ευτυχισμένοι, ως τα βαθιά, βαθιά γεράματα. Θα κεραστώ ένα κομμάτι από την όμορφη τούρτα σου, για να σας ευχηθώ!! Χιλιόχρονοι!!

    • Vita
    • 15 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή μου να ζήσετε και να απολαμβάνετε υγεία και ευτυχία και χαρές από την οικογένειά σας! Το κέρασμα σου αντάξιο της ευτυχισμένης επετείου σας! Πάντα χαρές!
    Πολλά φιλιά!

    • kiki
    • 15 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Να ζήσετε και να είστε μαζί καλά για πολλάααααα χρόνια ακόμα! Ωραίο δείχνει το γλυκάκι!

  3. Απάντηση

    Ξανθή μου σου αφήνω και εδώ ευχές! Να ζήσετε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, να καμαρώσετε τα παιδιά σας να προκόβουν και να χαίρονται την ζωή τους!

    Η τούρτα πρέπει να είναι υπέροχη! Η μαρέγκα με τους ξηρούς καρπούς γίνεται ένα όνειρο γεύσης και υφής! Και με την σοκολάτα παρεούλα θα γίνονται φοβερό ταίρι! Ευχαριστώ!
    Πολλά φιλιά από Ν Αφρική

  4. Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά!!!!!!! Πάντα αγαπημένοι.

    • Marina
    • 15 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθούλα μου να είναι πάντα γλυκιά η κοινή ζωή σας σαν το κέρασμά σου!!!
    Να’χετε υγεία και αγάπη, να σας χαιρόμαστε και εμείς που σας αγαπάμε!!!
    Τις ευχές μας και στον καλό σου!!!

    • Anonymous
    • 15 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Να ζήσετε Ξανθη΄μου,πάντα ευτυχισμένοι! Αυτό τον μήνα κι εγω κλείνω 35 χρόνια γάμου! Νάμαστε όλοι καλά και αγαπημένοι να καμαρώνουμε και τα παιδιά μας. Φανταστικές οι φωτογραφίες που βάζεις απο το χωριό μας! Με αγάπη Δέσποινα,Τοροντο!

  5. Απάντηση

    Κατ΄αρχίν να ζήσετε γεροί και ευτυχισμένοι άλλα 35 χρόνια…, και άλλα και άλλα!!

    Σκέψου ότι χθες την Κυριακή ο πεθερός μου με την πεθερά μου έκλεισαν 50 χρόνια γάμου!!! Τρελό νούμερο. Αλλά και το 35, τεράστιο φαντάζει!!

    Όπως και να έχει έφτιαξες το τέλειο γλυκό για την επέτειό σας. Το ζήλεψα το κομμάτι!

    Να είστε πάντα καλά μαζί για πάντα!

  6. Απάντηση

    Χρόνια σας Πολλά και Ευτυχισμένα!
    Z.

  7. Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά, Ξανθή μου, με υγεία και αγάπη! Να χαίρεστε και την οικογένειά σας.
    Πάιρνω και κομματάκι από αυτό το υπέροχο γλυκό!
    Φιλιά.

  8. Απάντηση

    Ωωωωω, Χρόνια σας πολλά!!!!!!!!
    Να είστε πάντα αγαπημένοι !!!
    Πολύ ιδιαίτερο το κέρασμα,
    Φιλιά

  9. Με συγκινούν οι γαμήλιοι επέτειοι και ιδιαίτερα οι πολύχρονοι!!
    Σας εύχομαι να χαρείτε και εγγονάκια πολλά, μαζί για πάντα και πάντα ευτυχισμένοι!
    Φιλιά πολλά Ξανθή μου.

  10. Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά Ξανθή μου, να ζήσετε ευτυχισμένοι και να καμαρώνετε την όμορφη οικογένειά σας!
    Καλή βδομάδα!

    • Anonymous
    • 15 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή μου, πολλές ευχές,
    να είστε μαζί πάντα,
    το γλυκό φαίνεται υπέροχο !

  11. Απάντηση

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  12. Απάντηση

    Για μια τέτοια μέρα αξίζει ακόμα και εσύ να φτιάξεις γλυκό! Και τι γλυκό, καταπληκτικό!
    Να ζήσετε Ξανθή μου να είστε πάντα ευτυχισμένοι και να χαιρόσαστε τα όμορφα παιδάκια σας:)

  13. Απάντηση

    Χαρούμενη επέτειο να έχετε,
    να είστε υγιείς πάντα και να χαίρεστε
    τα παιδιά σας.
    Η τούρτα καταπληκτική, κερνιέμαι…

    • mm_skg
    • 15 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Να ζησετε μαζι και ευτυχισμενοι δυο φορες ακομη απο 35 χρονια και να καμαρωνετε τα παιδια σας!
    Υπεροχη η τουρτα, ανταξια της περιστασης!

  14. Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά, Ξανθή μου! Να ζήσετε ευτυχυσμένοι και με υγεία έως τα βαθειά γεράματα !! Και να χαίρεστε τα παιδιά σας !
    Φιλιά και καλό ξημέρωμα !

  15. Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά Ξανθή, να είστε πάντα γεροί, αγαπημένοι κι ευτυχισμένοι. Να χαίρεστε τα παιδιά σας και να σας χαίρονται κι αυτά!
    Και του χρόνου με υγεία!
    Η τούρτα φαίνεται υπέροχη κι όσο για το ξεφορμάρισμα αυτό δεν μειώνει τη νοστιμιά της!

    • Eri
    • 16 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Να ζήσετε Ξανθή μου, πάντα μια αγκαλιά και ευτυχισμένοι! Τι φανταστικό γλυκό είναι αυτο που έφτιαξες μόνο που το είδα και διάβασα τα υλικά το ερωτεύτηκα!
    Υπέροχο πραγματικά θα την κάνω οπωσδήποτε την απόπειρα!

    • Martha
    • 16 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Να’στε πάντα χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, με σεβασμό πρώτα ο καθένας στον εαυτό του, κι ύστερα στον άλλο και στο “μαζί”.

  16. Απάντηση

    Ξανθή μου πρώτα να σου ευχηθώ να ζήσετε μαζί με υγεία κι ευτυχία άλλα τόσα χρόνια, να συμπορεύεστε αγκαλιασμένοι!
    Παίρνω και το κομματάκι από το γλυκό το υπέροχο!

    • painter
    • 16 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Να ζήσετε Ξανθή μου και να είσαστε πάντα υγιείς κι ευτυχισμένοι!!!
    Το γλυκάκι σου, ΤΕΛΕΙΟ…
    Έμεινε τίποτα???

    Πολλά φιλιά, την καλημέρα μου

  17. Απάντηση

    kalimera sas!!
    XRONIA POLLA KAI EYTIXISMENA!!
    na exete ygia kai oti epithimite me tin oikogenia sas!!!
    to kerasma kali mou exeretiko!!!
    polla filia!!!

  18. Απάντηση

    kalimera sas!!
    XRONIA POLLA KAI EYTIXISMENA!!
    na exete ygia kai oti epithimite me tin oikogenia sas!!!
    to kerasma kali mou exeretiko!!!
    polla filia!!!

  19. Απάντηση

    με σκοτώνεις με σκοτώννειιις να ζήσετε με όλα τα καλά!

  20. Απάντηση

    35!!! Μιλάμε για νούμερα που μόνον από “παλιά” πλέον ζευγάρια ακούς :-)))
    Να ζήσετε Ξανθή μου και στα επόμενα 35 να μας κεράσεις κάτι αντίστοιχα γλυκό και νόστιμο!
    Καλημέρες πολλές.

  21. Απάντηση

    Καλημέρα σε όλους!!
    με τόσες εγκάρδιες ευχές ελπίζω να αντέξω για πολλά χρόνια ακόμη έγγαμου βίου.
    Ο γιος μου είχε πει στον παππού του, πριν πολλά χρόνια, στην επέτειο των 60 χρόνων “Και πως αντέχετε τόσα πολλά χρόνια;;”
    Ίσως η συνταγή είναι σε αυτό που λέει η Πηνελόπη;; ή στο σεβασμό που λέει η Μάγδα;;
    Όλα μαζί θα πω εγώ.
    Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας!!

  22. Απάντηση

    35 χρόνια!!
    Οχι μόνο ευχές αλλά και συγχαρητήρια Ξανθή μου
    Να είσαστε καλά κι αγαπημένοι με πολλές επετείους στη ζωή σας.
    Να χαίρεστε τα παιδιά σας κι αυτά εσάς.

    Πολλά φιλιά 🙂

  23. Απάντηση

    Ενδιαφέρουσα συνταγή! Η βάση είναι δηλαδή κάτι σαν σουφλέ σύκων, ξηρών καρπών & σοκολάτας αν κατάλαβα καλά.
    Και η επικάλυψη πολύ ωραία. Κατάλληλο για γιορτινές περιπτώσεις πράγματι.
    Πολλές ευχές για ό,τι καλύτερο στην οικογενειακή σας ζωή. Να είστε πάντα αγαπημένοι με τον σύντροφο, είναι πολύ μεγάλη τύχη να έχει βρει κάποιος τον κατάλληλο άνθρωπο – συνοδοιπόρο!

    • Conna
    • 16 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά Ξανθή μου … να είστε πάντα ευτυχισμένοι και να χαίρεστε την όμορφη οικογένειά σας.

    Φιλιά

  24. Απάντηση

    Ξανθή μου, χρόνια σας πολλά!
    Υπέροχος ο πρόλογός σου, σύντομος μεν, πολύ περιεκτικός δε!
    Η τούρτα σου πολύ ξεχωριστή, κυρίως λόγω αυτής της απίθανης βάσης!
    Εύχομαι να είναι τόσο όμορφα και τα υπόλοιπα 35 χρόνια!
    Φιλιά πολλά!

    • Magda
    • 16 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή μου να ζήσετε και να είσαστε πάντα ευτυχισμένοι κι αγαπημένοι. Ό,τι καλύτερο σας εύχομαι!
    Φιλιά!

    • dhmhtra
    • 16 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή μου…να είστε πάντα ευτυχισμένοι!
    Το γλυκό σου …πειρασμός!

  25. Απάντηση

    Ξανθή μου να ζήσετε γαι Χρόνια Πολλά και η ζωή που μοιράζεστε να είναι πιο γλυκιά από την καραμελωμένη φυστικάτη τούρτα και πιο ενδιαφέρουσα απο τα μεθυσμένα στο μπράντυ σύκα.

    Χρόνια Πολλά και σ όλα αυτά να είσαστε πιασμένοι απ το χέρι..

  26. Απάντηση

    Να είστε πάντα έτσι μαζί και αγαπημένοι για 135 χρόνια ακόμα!
    Τέλειο το γλυκάκι! Μακάρι να μπορούσα να τραταριστώ ένα κομματάκι:)
    Φιλιά πολλά..!

  27. Απάντηση

    Να ζήσετε Ξανθή μου και πάντα να συντροφεύετε ο ένας τον άλλο!

  28. Απάντηση

    Να είσαστε πάντα καλά, αγαπημένοι και ευτυχισμένοι !!!! θερμα συγχαρητήρια !!!

    φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

  29. Απάντηση

    Να ευχαριστήσω για μια φορά ακόμη για τις τόσο γλυκές ευχές σας!!
    Ανταποδίδω σε όλους ευχές από την καρδιά μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode