Κριθαράκι με σάλτσα από φακές

από
CE-9A-CF-81-CE-B9-CE-B8-CE-B1-CF-81-CE-AC-CE-BA-CE-B9-CE-BC-CE-B5-CF-86-CE-B1-CE-BA-CE-AD-CF-82-285-29

Κάνοντας ζάπιν στην τηλεόραση έπεσα πάνω στην εκπομπή σεφ στον αέρα με την κ. Κοφινά να μαγειρεύει φακές με κριθαράκι ,όλο όμως  δεν το είδα, ούτε μπόρεσα να το βρω στο site  της εκπομπής.
Δίπλα μου όταν έβλεπα  τηλεόραση καθόταν ο Θ. ο οποίος ενθουσιάστηκε από τη σάλτσα αυτή και λέει δεν το φτιάχνεις;;
Το ίδιο βράδυ σε ενημέρωση που λαμβάνω από το  foodbuzz  διάβασα πάλι κάποια ανάλογη σάλτσα που συνόδευε κολοκυθάκια εν είδη ζυμαρικού.
Κι επειδή όταν ρωτάω το πρωί τι θα φάμε σήμερα (λες και το τηρώ εγώ αυτό που μου λένε χαχαχα) παίρνω συνήθως την απάντηση “πάστα” είπα να μην του χαλάσω το χατήρι, αυτοσχεδίασα παίρνοντας ιδέες και από τα δύο κι έφτιαξα κριθαράκι με σάλτσα από φακές.

Τα υλικά μου για δυο άτομα
2 φλιτζανάκια το Ελληνικού καφέ φακές
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 κουτί κονσέρβας  ψιλοκομμένες ντομάτες
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας τσάτνευ παντζάρι (προαιρετικό)
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιαντρο
200γρ κριθαράκι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν.
Θέλουμε να βράσουν όχι να χυλώσουν αυτό είναι το σημαντικότερο. Μόλις είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε κι αφήνουμε να μας περιμένουν.

Σε μια  κατσαρόλα  βάζουμε τα κρεμμύδια με νερό να τα σκεπάζει και τα βάζουμε να βράσουν.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και τα αφήνουμε  μέχρι να μαλακώσουν περίπου 20 λεπτά.

Στο διάστημα αυτό βράζουμε σε αλατισμένο νερό το κριθαράκι μας κι όταν είναι έτοιμο το στραγγίζουμε.
Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι το 1/3 των κρεμμυδιών και προσθέτουμε στα υπόλοιπα το μισό ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και στη συνέχεια προσθέτουμε  το σκόρδο  τις ντομάτες  τις φακές και το τσάτνευ κι αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και κόλιαντρο.
Στο τηγάνι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το βρασμένο κριθαράκι ανακατεύοντας για 1 -2 λεπτά.

Σερβίρουμε το κριθαράκι με τη σάλτσα από τις φακές και συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα.


Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανή μου…πρέπει να σου έγινε καταπληκτικό το πιάτο… ο συνδυασμός είναι αγαπημένος!!!

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου αν και μου έκανε εντύπωση το όλο πιάτο πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω φαίνεται πολυ καλό.
    Καλή σου μέρα!!!

    • eleni
    • 13 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή πολύ πρωτότυπη συνταγή,αυτό το συνδυασμό δεν τον έχω ξαναδεί!

    Μάλλον έχασα την εκπομπή,γιατί είμαι φαν-η διεύθυνση είναι:

    http://www.chefonair.gr

    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Το κριθαράκι το αγαπώ πολύ και πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω με τις φακές!
    Φιλιά!

  4. Απάντηση

    Μετά το φακόρυζο δηλαδή, αυτό είναι κάτι σαν εξέλιξη αυτού που θα ήταν φακοκρίθαρο! 🙂
    Πάντως είναι ωραία ιδέα και πολύ θρεπτική για μεσημεριανό γεύμα! Μου αρέσουν όλα τα φαγητά με όσπρια.
    Καλό μεσημέρι!

  5. Απάντηση

    Το blog σου είναι σκέτος θησαυρός!
    Όσο για το πιάτο αυτό δεν έχω ξανά δει παρόμοια συνταγή αλλά είναι ότι πρέπει γι αυτούς που δε τρελένονται στα όσπρια!Καλώς σε βρήκα!

  6. Απάντηση

    Καλησπέρα, Ξανθή μου! Νόστιμο το πιάτο που μας προτείνεις, έβαλες και κόλιανδρο που μου αρέσει. Σε όλο τον Αραβικό κόσμο “παντρεύουν” τις φακές με ζυμαρικό. Τις έχω δοκιμάσει έτσι και μου αρέσουν. Και το δικό σου πιάτο φαίνεται πολύ ευπαρουσίαστο.
    Καλό βράδυ.

  7. Απάντηση

    Ο συνδιασμός όσπριου και δημητριακού ή ρυζιού είναι απ΄τις πιο υγιεινές επιλογές που θα μπορούσες να κάνεις και φυσικά απ’τις πιο νόστιμες!
    Εύγε Ξανθή μου!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, έχω περιέργεια όσον αφορά τη γεύση αυτού του πιάτου, φαίνεται πολύ καλό!
    Φιλιά!

  9. Απάντηση

    Ξανθή, καλημέρα !
    Με ξενίζει λίγο ο συνδυασμός,
    ωστόσο θα το δοκιμάσω επειδή
    σε εμπιστεύομαι !
    Φιλιά

  10. Απάντηση

    Καλημέρα φίλη μου, υπέροχο μου φαίνεται και θα το κάνω.Από Δευτέρα λέω να τους κάνω νηστεία, σήμερα μάλιστα έκανε ο Δημήτρης σπανακόρυζο.

  11. Απάντηση

    Τι κριθαράκι δένει μια χαρά με τα ζαρζαβατικά, γιατί όχι και με τις φακές Ξανθή μου;
    Άλλωστε το φακό”ρυζο” είναι ένα εξαιρετικό πιάτο!
    Εδώ αντι για ρύζι έχεις κριθαράκι…
    Μια χαρά όλα λοιπόν.
    Καλό μεσημέρι εύχομαι.

  12. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπη η ιδέα Ξανθή μου και αλλάζει και λίγο από τους παραδοσιακούς τρόπους! Χρειαζόμαστε αλλαγές πότε πότε!

  13. Απάντηση

    Καλησπέρα σας, ο συνδυασμός αυτός άρεσε και σε μας πολύ σε αντίθεση με την προσθήκη ρυζιού ή μακαρονιού που βάζουν στη Ρόδο.
    Δοκιμάστε το έτσι είναι ένα ωραίο και νηστίσιμο γεύμα.

    @ Χρυσούλα καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ πολύ!!
    Καλό Σ/Κ σε όλους

  14. Απάντηση

    Ιδέα! Έχω ακούσει για το φακόρυζο Ξανθή μου, που είναι και πολύτιμος συνδυασμός από συστατικά για τον οργανισμό όπως διάβασα, αλλά και τούτη η σάλτσα από φακές πάνω από το κριθαράκι είναι πολύ ενδιαφέρουσα ειδικά για μέρες νηστείας. Θα σκεφτόμουν να τηγανίσω τα κρεμμύδια ως παραλλαγή, χοντροκομμένα έτσι να γυαλίσουν και να τα έσβηνα λες με μαυροδάφνη και μετά τα υπόλοιπα συστατικά. Πως σου φαίνεται;

    • Magda
    • 17 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Oi fakes einai adynamia mou, tis trwme polyyyy syxna alla etsi den eixa skeftei na tis dokimasw pote. Poly wraia idea Ksanthi mou!
    Filia!

  15. Απάντηση

    πρωτότυπη συνταγή

    Αλλά θα το τιμούσα χωρίς δεύτερη σκέψη!
    καλή εβδομάδα!

  16. Απάντηση

    ✿¸.•♪
    Receita saborosa, tudo de bom!

    º° ✿✿¸.•♪
    “O segredo do Natal está dentro da gente, reflita e viva-o intensamente.”

    (⁀‵⁀,) ✫✫✫
    .`⋎´✫✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
    ✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫✫
    .•°*”˜˜”*°•.✫✫✫ MERRY CHRISTMAS!

    Boa sexta-feira!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    ¸.•°♡⊱╮╮

  17. Απάντηση

    Mου αρέσει πολύ αυτός ο συνδυασμός. Η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει όσπρια με κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι ή ρύζι, μάλιστα συνήθως χρησιμοποιούσε το περίσσευμα των οσπρίων της προηγούμενης.

    • Magda
    • 23 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Πέρασα να σου ευχηθώ καλές γιορτές Ξανθή μου! Καλά Χριστούγεννα να έχετε με υγεία και να περάσετε όμορφα!
    Φιλιά πολλά σε όλη την οικογένεια!!

    • Eri
    • 23 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ωραία ιδέα Ξανθή μου, όπως πάντα εξάλλου! Καλά Χριστουγεννα να έχετε, να είστε πάντα καλά, φιλιά πολλά!

    • Eleanna
    • 23 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπο! Νόστιμο επίσης, θρεπτικό, τέλειο! Θα το δοκιμάσω γιατί αγαπάμε τις φακές και είμαι σίγουρη ότι θα είναι ωραία αλλαγή! Φιλιά!

  18. Απάντηση

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΞΑΝΘΗ ΜΟΥ!!!!ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

  19. Απάντηση

    ΚΑΛΕς ΓΙΟΡΤΕς..ΚΑΛΗ ΜΟΥ….ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!

  20. Απάντηση

    ……/…………………*………*………*….*…….*…..
    …../..……./………….*…………*…..*………*…….
    …./….…../..……*………….*………*……..*…….*.
    …/_…_…/….…….*….*………*……….*…….*….
    …./……./_…_…*…………..*………….*……*……
    …/……../…….….*…….*………*……..*.*…….*.
    ../_……_……… ……*…….*………*……..*…….*
    …/……..………_…*………*…….*………*……..*.
    ../……….………………*…….*………*……..*…..
    ./……………….._..*….*…__██__…..*……*…..
    /________…………..*…….( • • )…..*…….*…..
    ……|…|_________.*……..─(░•░)─….*…….*…
    ……|…|….|…|.*………..*…..(░ • ░)……**…….*
    =================================

    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ξανθούλα,νάναι καλά η Οικογένεια!

  21. Απάντηση

    Αγαπητη Ξανθη

    Ευχομαι σε σενα κ στην οικογενεια σου Χρονια Πολλα!
    Με πολυ υγεια κ παντα με ωραιες συνταγες.

    Το πιατο σου φαινεται κι θα ειναι νοστιμοτατο!

    φιλια πολλα

    Μπεττυ

Γράψτε απάντηση στο Betty Manousos Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode