share

Βελουτέ σούπα με κόκκινες φακές

από
CE-A3-CE-BF-CF-8D-CF-80-CE-B1-CE-BC-CE-B5-CE-BA-CF-8C-CE-BA-CE-BA-CE-B9-CE-BD-CE-B5-CF-82-CF-86-CE-B1-CE-BA-CE-AD-CF-82-286-29

Όπως έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση φεύγοντας από το Delipotia είχα μαζί μου ένα σακουλάκι κόκκινες φακές και την επομένη είχα και τη συνταγή της Γαλλικής σούπας στα Γαλλικά παρακαλώ. Επειδή τα Γαλλικά μου είναι ελάχιστα πήρα τη βοήθεια του Google  αλλά δεν αρκούσε οπότε  η βοήθεια της  της Σίσσυ (ιδιοκτήτριας του Delitopia)  ήταν πολύτιμη.
Ευχαριστώ και πάλι Σίσσυ για όλα.
Βέβαια εγώ έχω κάνει και ζαβολιές ως συνήθως αλλά μικρές.

 Βελουτέ σούπα με κόκκινες φακές 

Υλικά για 4 άτομα
250γρ κόκκινες φακές
2 κύβους λαχανικών ή κοτόπουλου
3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
2-3 κουτ. σούπας ντοματάκια ή 2 κουτ ντοματοπελτέ
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
Αλάτι και πιπέρι
1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι
Φύλλα φρέσκου δυόσμου για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Πλένουμε τι φακές και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε 1 1/2 λίτρο ζεστό νερό  έχουμε διαλύσει  τους κύβους.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τις φακές κι ανακατεύουμε λίγο προσθέτοντας την ντομάτα  και την πιπεριά.
Ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας και προσθέτουμε το ζωμό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι το θυμάρι και την πάπρικα και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά
Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ και σερβίρουμε με επιπλέον πάπρικα (αν θέλουμε) και φύλλα δυόσμου.
Εμείς επιπλέον της σούπας φάγαμε και μανιτάρια γεμιστά με κιμά, για αυτό θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.

Αν έχετε σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου αυτό θα είναι το καλύτερο για τη σούπα σας. Δοκιμάστε τη σούπα και θα με θυμηθείτε!!


Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    όπως πάντα μου τρέχουν τα σάλια όταν έρχομαι εδώ!

  2. Απάντηση

    Ξανθή υπέροχη σου έγινε η σουπίτσα!
    Και το χρώμα της ωραιότατο!
    Πήρα κι εγώ κόκκινες φακές, αλλά όταν μαγειρεύτηκαν, το χρώμα τους έγινε κίτρινο, σαν της φάβας.
    Εφταιγε άραγε η ποικιλία που πήρα???
    Φιλιά!

    • eleni
    • 5 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή,νόστιμη η σουπίτσα σου!
    Αύριο φακές λέω να φτιάξω,κόκκινες δεν έχω,αλλά και οι κλασσικές θα γίνονται-έτσι δεν είναι;
    Φιλιά!

  3. Και σούπα και μανιτάρια γεμιστά;
    Δεν έρχεσαι και σε μας,
    να μας κακομάθεις λίγο
    με υπέροχο πρώτο και δεύτερο πιάτο;;

    • Vita
    • 5 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Δύσκολο να βρω υλικά, αλλά μόλις κατεβώ στην πόλη θα τα προμηθευτώ και θα την δοκιμάσω. Δείχνει τέλεια!

  4. Απάντηση

    Πολύ ωραία σούπα Ξανθή μου αλλά εγώ εδώ δεν μπορώ να βρω τις κόκκινες φακές!!!

  5. Απάντηση

    Ακούγεται (και φαίνεται) πολύ καλή! Μου αρέσουν πολύ οι σούπες -όπως σε όλους τους Γάλλους, χαχαχα!.

    • Notoula
    • 6 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πρέπει να ξαναβρώ κόκκινες φακές.
    Moυ αρέσουν πολύ οι βελουτε σούπες.
    Φιλιά

  6. Απάντηση

    Πάντα έχω κόκκινες φακές στο ντουλάπι μου. Μου αρέσουν πολύ!
    Η σούπα σου έχει υπέροχο χρώμα και σίγουρα πολύ ωραία γεύση! Νομίζω ότι αξιοποίησες περίφημα το σακουλάκι που αγόρασες!

    • Penelope
    • 6 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Έφτιαχνες σούπα τις κόκκινες φακές, ταυτόχρονα έπλεκες και είχες βάλει και μια μαρμελάδα να γίνεται…,έτσι σου ξέφυγε η χορτόπιτα με ζύμη ψωμιού!!!

    Είδες που τελικά όλα έχουν την εξήγησή τους Ξανθή μας :-))

    • Conna
    • 6 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Εχω ακούσει τόσα πολλά για τις κόκκινες φακές .. πρέπει να τις δοκιμάσω !!

    Φιλιά

    • Μarion,
    • 6 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ωραία κι ιδιαίτερη η σούπα σου
    Δεν τις έχω δοκιμάσει τις κοκκινες φακές ακόμα..
    Φαίνεται ένα εξαιρετικό πιάτο.

    Φιλιά πολλά

  7. Απάντηση

    Ξανθή μου εξαιρετική σουπίτσα!!!Ψάχνω εδώ και καιρό κόκκινες φακές αλλά δυστυχώς δε βρήκα.Ελπίζω να βρω κάποια στιγμή, πρέπει να είναι πολύ νόστιμες!
    Φιλιά!

  8. Απάντηση

    Ξανθή, κατά τύχη έχω ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό στην κατάψυξη και σκεφτόμουν πως να τον αξιοποιήσω. Ευκαιρία να δοκιμάσω την βελουτέ σούπα με τις κόκκινες φακές. Εκτός από νόστιμη, πρέπει να είναι και εξαιρετικά θρεπτική. Ότι πρέπει για χειμωνιάτικο φαγάκι!
    Καλό βράδυ.

  9. Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα σχόλια σας, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω προσωπικά.
    Για τις απορίες
    ΕΛΕΝΑ μάλλον η ποικιλία ήταν.
    ΕΛΕΝΗ αν πηγαίνεις Θεσσαλονίκη μπορείς να βρεις.
    Καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνετε.

    • Anonymous
    • 23 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Ε οχι κυβο καλή μου… Ετσι ξερει κι ενα 10χρονο. Βαλε στη συνταγη τον σπιτικο ζωμο και στο τελος γραψε οτι εαν δεν εχετε σπιτικο τοτε χρησιμοποιηστε βιομηχανικο κυβο! Οι κυβοι χαλανε την αυθεντικη, σπιτικι, ξεχωριστη γευση του φαγητου! Εγω παντως θα τη δοκιμασω τη συνατγη με καποιες αλλαγουλες (δεν ειμαι σιγουρη για το σιμιγδαλι) και θα βαλω σπιτικο ζωμο βοδινου που εκανα προχτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode