share

Κέικ με ανθότυρο και λεμόνι

από
CE-9A-CE-AD-CE-B9-CE-BA-CE-BC-CE-B5-CE-B1-CE-BD-CE-B8-CF-8C-CF-84-CF-85-CF-81-CE-BF-281-29

Κάλιο αργά παρά ποτέ δε λέει η παροιμία;;
Η Νοτούλα μας είχε προτρέψει να φτιάχνουμε το κέικ της Δευτέρας. Εγώ βέβαια κέικ σπάνια φτιάχνω κι όταν κάτι μου κάνει κλικ.
Είχα φτιάξει το αρμυρό κέικ πριν λίγο καιρό κι από όσο γνωρίζω της άρεσε, τώρα ήρθε η ώρα ενός άλλου κέικ με ανθότυρο και λεμόνι.

Η ιδέα ήρθε από παλιό τεύχος του περιοδικού  Gourmet  από τα πολλά που μου χάρισε η φίλη μου η Νένα.
Ας το φτιάξουμε.
Τα υλικά
300γρ ανθότυρο
300γρ ζάχαρη
300γρ αλεύρι μαλακό
20γρ μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Ξύσμα από 2-3 λεμόνια
Κουκουνάρι για την επικάλυψη
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικό)

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε διαφορετικά μπολ Ετοιμάζουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 24 εκ βουτυρώνοντας την και αλευρώνοντας ή της στρώνουμε χαρτί  ψησίματος.
Με το μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ανθότυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια  κρέμα. Αν δεν είναι κρεμώδες προσθέτουμε 1-2 κουταλιές γιαούρτι.(εγώ δεν πρόσθεσα)
Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού.
Συνεχίζουμε με σύρμα κουζίνας προσθέτοντας το αλεύρι το αλάτι και το μπέικιν και ενσωματώνοντας σιγά σιγά.
Μόλις αυτό γίνει προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο τη μαρέγκα και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.

Ρίχνουμε από πάνω το κουκουνάρι και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Ελέγχουμε με μια λάμα μαχαιριού να βγαίνει στεγνή και τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • loulou
    • 25 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ο,τιδήποτε με λεμόνι είναι αδυναμία μου! Φαίνεται πολύ αφράτο και φουσκωτό το κεκάκι σου!
    καλημέρα!

  1. Απάντηση

    Πολύ ωραίο και αφράτο Ξανθή μου!!!Μου άρεσαν τα υλικά του!
    Καλή εβδομάδα!

    • Marina
    • 25 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία που σου φούσκωσε!!! Το ζήλεψα!!! Μέτα είδα στις παραπομπές και τους κοχλιούς με τα κολοκυθάκια και μου τρέξανε εκ νέου τα σάλια!
    Καλή βδομάδα!!!

  2. Απάντηση

    Καλημέρα,

    Αφράτο και έχει φουσκώσει πολύ ωραία το κεικ σου. Πρέπει να είναι και πολύ μυρωδάτο. Θα το δοκιμάσω σίγουρα.

    Ευχαριστούμε

    • Amelie
    • 25 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πω πω ένα φουσκωτό και αναμφίβολα νόστιμο κέικ! Τα υλικά του μου αρέσουν πολύ και άρα το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα του γούστου μου.

    • Notoula
    • 25 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Υποθέτω θα είναι υπέροχο Ξανθή μου!
    Θα μοσχομυρίζει!
    Θα το δοκιμάσω κι ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.

    • Helen Gr
    • 25 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Λαχταριστό το είδα χθες στο ΦΜ, Ξανθή μου, και δεν ήξερα τι ήταν!
    Βλέπω ότι σου έγινε αφράτο και λαχταριστό. Κρατώ τη συνταγή για να τη δοκιμάσω προσεχώς.
    Καλή εβδομάδα.

    • Penelope
    • 25 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Συγγνώμη καλή μου, αλλά κακώς δεν φτιάχνεις πιο συχνά κέϊς. Ας μην τα τρως εσύ…θα μοιραζόμαστε οι υπόλοιποι μεταξύ μας :-))
    Καλή εβδομάδα να έχουμε Ξανθή μου.

  3. Απάντηση

    Τι ωραία που φούσκωσε και πόσο αφράτο φαίνεται! Θα συμφωνήσω με την Πηνελόπη! Φτιάξτα και τα τρώμε πολύ ευχαρίστως εμείς!!!

  4. Απάντηση

    Έχω δει μια παρόμοια συνταγή σε ένα βιβλίο της Σοφίας Σκούρα και “ψήνομαι” να τη φτιάξω!
    Πρέπει να είναι απίθανο το κέικ σου Ξανθή! Ανθότυρο και λεμόνι θα δίνουν σούπερ γεύση, ωραία υγρασία και αφράτο αποτέλεσμα!
    Πολλά φιλιά!

  5. Απάντηση

    Αυτή είναι συνταγή για μένα που λατρεύω το ανθότυρο και το λεμόνι μαζί!!!

    • Eri
    • 25 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Μα τι καταπληκτικό αφράτο κέικ είναι αυτό και πολύ μου αρέσει το τυράκι μέσα, θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

  6. Απάντηση

    Το ανθότυρο και το λεμονάκι είναι λατρεμένα μου υλικά, τα χρησιμοποιώ πολύ και σε διάφορες εκδοχές,
    το κέικ σου είναι πραγματικά αξιοθάυμαστο , καλοφάγωτο σου εύχομαι!

  7. Απάντηση

    Από την φωτογραφία φαίνεται όμορφα φουσκωμένο και λαχταριστό.
    Σίγουρα θα είναι μυρωδάτο και νόστιμο.

  8. Απάντηση

    Αχ Ξανθή μου… με βρήκες στο αδύναμο σημείο μου! Τέλειο έγινε το κέικ και θα το φτιάξω το δίχως άλλο… είναι γνωστό ότι λατρεύω τα κέικ!!!!
    Καλή σου μέρα!

  9. Νόστιμο φαίνεται, αφράτο και.. μπόλικο!!
    Καλημέρα…

    • Magda
    • 27 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον το κέικ σου Ξανθή! Δεν έχω ποτέ δοκιμάσει κάτι παρόμοιο. Μου φαίνεται πρέπει να φτιάχνεις κέικ πιο συχνά και να τα μοιράζεσαι μαζί μας.
    Φιλιά πολλά!!

  10. Απάντηση

    Ενα κομματακι και απο εδώ παρακαλώ!

    http://www.beautyfollower.blogspot.gr

    • kiki
    • 11 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Τρελαίνομαι για κέικ με τυρί! Τους δίνουν ιδιαίτερη νοστιμιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode