Λαζαράκια

από
CE-9B-CE-B1-CE-B6-CE-B1-CF-81-CE-AC-CE-BA-CE-B9-CE-B1-2819-29

Ήρθι ού Λάζαρους βαβά
 του κου’φνάκι μ’ θέλει αυγά

η τσιπούλα μ΄κουκουσούλεις
τα χεράκια μ΄πενταρούλεις.  

Στην πατρίδα μου από την Πέμπτη προπαραμονή του Λαζάρου τα κορίτσια με τη βοήθεια των μανάδων τους ετοίμαζαν καλαθάκια ανθοστολισμένα με διάφορα εποχιακά λουλούδια και το πρωί της Παρασκευής σε ομάδες τραγουδούσαν από σπίτι σε σπίτι τα πολυάριθμα τραγούδια του Λαζάρου απόσπασμα αυτό που παραθέτω από πάνω με την τοπική ντοπιολαλιά.

 Από το οικογενειακό μας αρχείο!!!
Τα τραγούδια πολλά ανάλογα με την οικογένεια και τα φιλέματα ανάλογα με τις δυνατότητες της οικογένειας ήταν αυγά καρύδια ή μικρό χρηματικό ποσό.
Όλα αυτά είναι χαραγμένα στη μνήμη μου από την παιδική ηλικία. Δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα παιδιά στο χωριό ελάχιστα και το έθιμο  σταμάτησε.

Η Όλγα έχει  υπέροχες αναρτήσεις με εξαιρετικό υλικό  κειμένων και εικόνων για το συγκεκριμένο έθιμο και επειδή τα μέρη μας γειτνιάζουν κάθε φορά που τα διαβάζω συγκινούμε φέρνοντας στο μυαλό μου εκείνες τις εικόνες. Μπορείτε να τα  διαβάσετε εδώ και εδώ και εδώ, μην τα χάσετε.
Με όλα αυτές τις μνήμες θέλησα φέτος να υλοποιήσω μια επιθυμία χρόνων να φτιάξω τα Λαζαράκια κάτι που δεν το θυμάμαι στα μέρη μου αλλά σαν ιδέα μου άρεσε πολύ.
Τα Λαζαράκια ή Λαζαρίνες είναι μοσχομύριστα ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου τα συναντάμε περισσότερο σε νησιωτικές περιοχές της Πατρίδας μας ακόμη και σήμερα προσφερόταν δε στα κορίτσια που έλεγαν τα κάλαντα.
Τη συνταγή τους την “έκλεψα” από τη σελίδα της Όλγας και σας την παραθέτω όπως εγώ την πείραξα λίγο.
Τα υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
40γρ μαγιά νωπή
150 ml  ελαιόλαδο
1 δοσομετρική κούπα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικό)
Σταφίδες
3 ξυλάκια μεγάλα κανέλας για το κανελόζουμο
400ml  κανελόζουμο
Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 3 κούπες νερό μαζί με  τα ξύλα κανέλας  και βράζουμε 1 λεπτό.
Στραγγίζουμε σε μια κανάτα το κανελόζουμο  και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά με μια κουταλίτσα ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο από το κανελόζουμο. Διαλύουμε τη μαγιά με τη βοήθεια σύρματος κουζίνας και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι φτιάχνοντας έναν αραιό χυλό. Το αφήνουμε 15 λεπτά σε χλιαρό φούρνο (45-50 βαθμούς) για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μικρό μπόλ χτυπάμε λίγο τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο.
Σε λεκάνη ή τον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι κάνουμε ένα λακουβάκι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά το μείγμα ζάχαρης ελαιολάδου και το μισό κανελόζουμο.
Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο κανελόζουμο.
Θα πρέπει να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη που δεν θα κολλάει ούτε στα χέρια μας ούτε στη λεκάνη.
Για όσους έχουν μίξερ που ζυμώνει η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη.
Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε χλιαρό φούρνο για 45 λεπτά να φουσκώσει
Πλάθουμε μετά τα “ανθρωπάκια Λαζαράκια” τοποθετώντας στο εσωτερικό τους σταφίδες.

Τοποθετούμε τα Λαζαράκια σε λαμαρίνα ψησίματος στρωμένη με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν για 1 με 1/2 ώρα

Με πινέλο αλείφουμε τα Λαζαράκια με ζαχαρόνερο κι αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις για 40-45 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Τα φυλάσσουμε  τυλιγμένα σε καθαρές πετσέτες ή σε σακουλάκια διατήρησης τροφίμων.

Παρατηρήσεις
Εγώ χώρισα τη ζύμη σε οκτώ ίσα μέρη με το καθένα άνοιγα με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη ένα μικρό φύλλο το γέμιζα με σταφίδες και μετά το έκλεινα σχηματίζοντας το ανθρωπάκι.  Με μικρό μέρος ζύμης έφτιαχνα κορδόνια για το στόλισμα. Για μάτια χρησιμοποίησα γαρίφαλα.
Δεν υπάρχουν φωτογραφίες γιατί ήμουν μόνη στο σπίτι και με χέρια λερωμένα δύσκολο.
Αντί ζαχαρόνερου  διέλυσα μισό κουταλάκι μέλι σε πολύ λίγο νερό και με πινέλο τα  άλειψα και μετά τα πασπάλισα με λίγο σουσάμι.

Αν δεν έχετε νωπή μαγιά μπορείτε να βάλετε ξηρή. Η αναλογία της ξηρής με τη νωπή μαγιά είναι 1:3 (δηλαδή 1 μέρος ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 3 μέρη νωπής, 8 γρ. ξηρής μαγιάς αντιστοιχούν σε 24 γρ. νωπής).
Με αυτά τα υπέροχα ανθρωπάκια σας αφήνω κι εύχομαι να περάσετε ένα υπέροχο Πάσχα.

Εμείς οι δυο καλονοικορές αυτής της σελίδας θα περάσουμε μαζί τις ημέρες του Πάσχα κάπου στην Κρήτη θα δημιουργήσουμε θα φωτογραφίσουμε και θα επανέλθουμε.
Οι προτάσεις μας για τα Πασχαλινά είναι εδώ κι ελπίζω να σας βοηθήσουν.
Καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά στις οικογένειες σας!!
Ξανθή – Λίνα – Αλέξανδρος.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Eri
    • 26 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία νοσταλγική ανάρτηση Ξανθή μου και υπέροχα τα λαζαράκια.. και του χρόνου με υγεία!

  1. Απάντηση

    Τι όμορφα και χαριτωμένα μικρά ανθρωπάκια έφτιαξες Ξανθή μου! Το’πες και τό’κανες ε! Και του χρόνου!

  2. Απάντηση

    Πολύ συγκινητική ανάρτηση Ξανθή!Χρόνο με το χρόνο, διαπιστώνουμε ότι πολλά έθιμα της παράδοσης χάνονται και είναι κρίμα!
    Τα λαζαράκια τα πρωτογνώρισα στα μέρη της πεθεράς μου στις Σέρρρες.Τα έφτιαχνε κάθε χρόνο και τα λιγοστά παιδιά του χωριού τηρούσαν το έθιμο που περιέγραψες.Υπέροχες εικόνες που σιγά-σιγά σβήνουν.
    Συγχαρητήρια για τα πολύ όμορφα ΄΄λαζαράκια΄΄που έφτιαξες!Με πολλή τέχνη,αλλά κυρίως με μεράκι και νοσταλγία αναβίωσες αυτό το υπέροχο πατροπαράδοτο έθιμο!Και του χρόνου με υγεία!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

  3. Απάντηση

    Λυπάμαι όταν χάνονται τέτοια έθιμα στο πέρασμα του χρόνου.
    Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να τα περνάμε από γενιά σε γενιά.
    Όμως τα Λαζαράκια σου φαντάζουν τέλεια.
    Και του χρόνου με υγεία:)

    • Marina
    • 26 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    Kαλό Πάσχα να περάσετε Ξανθούλα, παρεούλα με τη Λίνα! Ελπίζω και τα ξενιτεμένα σου το ίδιο!!!
    Μα φυλάτε τα έθιμα, να τα μαθαίνουμε και εμείς και να τα μεταδίδουμε στις νεότερες!!!
    Φιλιά γλυκά!!!

  4. Απάντηση

    Τα έφτιαξες υπέροχα Ξανθή!
    Και του χρόνου! Καλή Ανάσταση εύχομαι σε σένα και την οικογένειά σου!

  5. Απάντηση

    Τα έφτιαξες! Όμορφα!!! Θα πρέπει νά’ναι νοστιμότατα! Δοκίμασες;;; Αν σου πω ότι η μάνα μου τώρα τα πλάθει -θα νυχτώσουμε πάλι- γιατί είχαμε τόσες δουλειές αυτές τις μέρες… Αύριο το πρωί περιμένουμε τα κοριτσάκια να μας τραγουδήσουν με τα καλαθάκια τους ανθοστολισμένα… πόσο χαίρομαι που το έθιμο αυτό δεν έσβησε εδώ! Καλή Λαμπρή! Καλά να περάσετε στην Κρήτη!

  6. Απάντηση

    @ Έρη ευχαριστώ πολύ!!Υγεία σε όλο τον κόσμο εύχομαι!

    @Κατερίνα ναι ναι μα το είχα βάλει σκοπό!!

    @ Φωτεινή καλώς ήρθες στο σπιτικό μας κι ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο σχόλιο σου.
    Μακάρι να “ξυπνήσουμε” και να αναβιώσουμε κάποια παλιά έθιμα τα έχουμε ανάγκη φτάνει πια το εκμοντερνισμός.Καλό Πάσχα!!

  7. Απάντηση

    @ Tzina Varotsi καλώς ήρθες στο σπιτικό μας, χαίρομαι που σε ενδιαφέρει το όλο θέμα καιρός είναι να γίνουμε πολλοί και να αρχίσουν ξανά οι “χοροί”
    Ευχαριστώ πολύ και καλό Πάσχα!!

    @ Μαρίνα του χρόνου παρέα θα τα φτιάξουμε αυτά κι άλλα πολλά!!

    @ Χρυσαυγή μου ευχαριστώ πολύ καλό Πάσχα και σε σας!!

    @ Όλγα ευχαριστώ πολύ!!!σου έγραψα!!!Φιλιά

  8. Απάντηση

    Καλό Πάσχα Ξανθή μου, να περάσετε πολύ όμορφα με την Λίνα!
    Να της δώσεις τα φιλιά μας!

    • Vita
    • 26 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    Υπέροχο post Ξανθή, υπέροχα έθιμα , υπέροχα τα λαζαράκια σου. Και του χρόνου. Με το καλό και στην Ανάσταση!

    • Εφη
    • 26 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή μου κουκλίστικα σου έγιναν! Και του χρόνου να είσαι καλά!! Είναι υπέροχο να διατηρούμε τα έθιμα αυτά!!! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να περάσετε με υγεία! Φιλιά!

    • eleni
    • 26 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    Και του χρόνου,Ξανθή!
    Τι όμορφα έγιναν!
    Κι εδώ παλιότερα περνούσαν τα παιδιά για το Λάζαρο.
    Καλό Σ/Κ-φιλιά!

  9. Απάντηση

    Πολύ ωραία τα έκανες Ξανθή.
    Και του χρόνου νασαι καλά.

    Να περάσεις καλά και εύχομαι Καλή Ανάσταση.
    Να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

    Περιμένουμε τα κατορθώματά σας στην Κρήτη.

    Φιλιά πολλά

    • Amelie
    • 27 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    Εγώ το έθιμο το θυμάμαι στη Λάρισα, πατρίδα της μητέρας μου, όταν πηγαίναμε εκέι για το Πάσχα. Μας έβαζε ο παππούς μου να πηγαίνουμε κι εμείς με τα καλαθάκια μας, εγώ και η αδερφή μου. Ωραία ήταν! Εδώ και δυο χρόνια στολίζω και στη μικρή μου ένα καλαθάκι και μας το τραγουδάει το τραγουδάκι, τουλάχιστον το έχει μάθει και ας μην τηρείται πλέον ευρέως το έθιμο! Τα λαζαράκια σου είναι πανέμορφα και του χρόνου με υγεία!!!

  10. Απάντηση

    Καλημέρα φιλενάδα και Χρόνια Πολλά.
    Χαριτωμένα και παιχνιδιάριακα!!

    Σκέφτομαι κι’ εγώ να τα κάνω για τα παιδιά το απογευματάκι, ελπίζω να τα καταφέρω…γιατί πια η κάθε στιγμή φέρνει και κάτι διαφορετικό!!

    Φιλιά πολλά. Να περάσετε όμορφα και να γευτείτε την Κρήτη σε όλο της το μεγαλείο. Καλά Διαβάσματα!!!

  11. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή! Όταν λες ότι μου έγραψες εννοείς ότι μου έστειλες μέιλ; Γιατί δεν έλαβα κάποιο!

  12. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ καλό Πάσχα σε όλη την παρέα εύχομαι!!

    @ Vita ευχαριστώ πολύ καλό Πάσχα και σε σας.

    @ Έφη μου ευχαριστώ πολύ καλά να περάσετε κι εσείς!

    @ Ελένη σε κάποια μέρη ακόμη περνούν και είναι πολύ καλό αυτό.

  13. Απάντηση

    @ Marion είδα και τα δικά σου πολύ ωραία! και του χρόνου με Υγεία!
    Καλό Πάσχα!!

    @ Αμαλία Μπράβο πολύ θα ήθελα να είμαστε κοντά και να ακούσω την κόρη σου. Καλό Πάσχα!

    @ Πηνελόπη άμα αντέξεις είναι καλό να μαθαίνουν. Καλά να περάσετε κι ευχαριστούμε πολύ!!

  14. Απάντηση

    Και του χρόνου, Ξανθή μου, με υγεία! Τα Λαζαράκια σου είναι πολύ χαριτωμένα και φτιαγμένα με μεράκι. Μπράβο!. Έλεγα κι εγώ να φτιάξω, αν κι εμείς δεν τα συνηθίζαμε. Είδα όμως μια ωραία συνταγή από τη Μάριον-δυστυχώς δεν πρόλαβα να τη φτιάξω!
    Στο χωριό μου τραγουδούσαμε το Λάζαρο το πρωί του Σαββάτου, όχι την Παρασκευή.

    Καλό Πάσχα να περάσετε, με υγεία!
    Φιλιά.

  15. Απάντηση

    kalispera xanthi mou!!
    ti kanete!!orea nostalgika paradosiaka ethima pou den xexniounte pote!!!ta lazarakia den ta ixera!fenonte exeretika!!!euxome KALO PASXA na perasete me ygia!!!
    filia polla!!!

  16. Απάντηση

    Υπέροχα φαίνονται, δεν έχω ξαναδεί ούτε έχω ακούσει για λαζαράκια.
    Μου αρέσει που η συνταγή είναι μέσα στα έθιμα της περιοχής, είναι ωραίο να τηρούνται ακόμα. Δεν θυμάμαι κάποιο ανάλογο έθιμο εδώ στα βόρεια
    Καλό Σ/Κ.

  17. Απάντηση

    Πολύ ωραία και φουσκωτά σου έγιναν τα λαζαράκια, Ξανθή. Τα φτιάχνουμε και εμείς στα Δωδεκάνησα, κατά παράδοση. Η μητέρα μου συνήθιζε να μας φτιάχνει αρκετά, για να έχουμε την Μ. Εβδομάδα. Και του χρόνου με υγεία, Ξανθή.
    Να περάσεις ένα όμορφο Πάσχα.

  18. Απάντηση

    Τί ωραία ανάρτηση και τι αφράτα και φουσκωτά τα λαζαράκια σου… Μου άρεσε πολύ η φωτό…
    Και του χρόνου με υγεία!
    Καλό Πάσχα!!

  19. Απάντηση

    Πολύ γλυκούτσικα τα λαζαράκια σου Ξανθή!!!Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, πρέπει όμως να μοσχοβολάει το σπίτι στη διάρκεια του ψησίματος!! Εύχομαι να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου, Καλό Πάσχα, ΧΟ

  20. Απάντηση

    Πως μου αρέσουν τα παραδοσιακά έθιμα της χώρας μας! Δίνουν τόσο ωραία πινελιά στις μεγάλες μας γιορτές!
    Πανέμορφα τα λαζαράκια σου Ξανθή μου, πολύ καλοφτιαγμένα και σίγουρα πολύ πολύ νόστιμα!
    Να περάσετε πανέμορφα στην Κρήτη!
    Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα!

  21. Απάντηση

    Πολύ όμορφα τα λαζαράκια σου Ξανθή μου!Εύχομαι να περάσετε όμορφα, καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!
    Πολλά φιλιά!

  22. Απάντηση

    Αχ, Ξανθή μου τι όμορφα έθιμα,
    κρίμα να χάνονται….
    Πολλά φιλιά σου στέλνω, καλή Ανάσταση!

  23. Απάντηση

    Τι όμορφα που έγιναν! Στρουμπουλά στρουμπουλά! Μπράβο, Ξανθή μου, που τιμάς τις παραδόσεις και μας τις μεταφέρεις!
    Η φωτογραφία πολύ μου άρεσε!
    Πολλά φιλιά!!!

  24. Απάντηση

    Πολύ ωραία τα Λαζαράκια σου Ξανθή μου!!!!και του χρόνου με υγεία!!!!έτσι πρέπει να προσπαθούμε να τηρούμε τα έθιμα!!Καλό Πάσχα,καλή Ανάσταση και καλά να περάσετε!

  25. Απάντηση

    Δεν έχω λόγια ! Είναι τόσο όμορφα!
    Ανυπομονώ να δω τι άλλο θα μας δείξετε!

Γράψτε απάντηση στο labrini Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode