Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους!!
Γύρισα μετά από τις πιο όμορφες Πασχαλιάτικες διακοπές των τελευταίων ετών.
Περάσαμε μια γεμάτη εβδομάδα στην Κρήτη σε μικρό χωριό του Ακρωτηρίου Χανίων με την πιο καλή παρέα, την αγαπημένη μου φίλη, συγκάτοικο σε αυτό εδώ το σπίτι, και την υπέροχη οικογένεια της. Οι ευχαριστίες θα είναι πολύ λίγο για τις υπέροχες μέρες που μας χάρισαν όλοι μαζί.
Τη Δευτέρα πριν φύγουμε φάγαμε νοστιμότατο αρνί τον ξυλόφουρνο και πατάτες οφτές.
Με λίγα λόγια θα σας δώσω τις συνταγές και για όσους δεν έχετε ξυλόφουρνο προσπαθήστε να το κάνετε σε γάστρα που να κλείνει πολύ καλά.
Βέβαια πέρα από τον ξυλόφουρνο εγώ πιστεύω ότι η μεγάλη νοστιμιά κρυβόταν και στην ποιότητα του κρέατος κι ευχαριστούμε τον κ. Δ. γείτονα της Λίνας που μας το προμήθευσε.
Περνώ κατευθείαν στη διαδικασία μιας και οι ποσότητες δεν έχουν σημασία.
Κόβουμε το κρέας σε μεγαλούτσικα κομμάτια το καθαρίζουμε από τυχόν τρίχες και το αλατοπιπερώνουμε. Το τοποθετούμε μέσα σε γάστρα χωρίς τίποτα άλλο.
Ανάβουμε τον ξυλόφουρνο και μόλις έχει κάψει καλά τοποθετούμε μέσα τη γάστρα καλά σκεπασμένη όχι πολύ κοντά στη θράκα.
Σε μισή ώρα περίπου ανοίγουμε το φούρνο και γυρίζουμε το κρέας.
Αφήνουμε άλλη μισή ώρα και ξεσκεπάζουμε τη γάστρα. Ήδη η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή κι αφήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Για τις πατάτες
Πλένουμε πολύ καλά όσες πατάτες θέλουμε και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις βάζουμε δίπλα από τη γάστρα.
Τις αφήνουμε να ψηθούν και δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι αν τρυπιούνται.
Σε μας μόλις ήταν έτοιμο το κρέας ήταν έτοιμες και οι πατάτες.
Τις ξετυλίγουμε και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Τις κόβουμε στη μέση όταν ακόμη είναι πολύ ζεστές και τις αλείφουμε με ένα μείγμα βουτύρου σκόρδου.
Μια σαλάτα και τυρί πολύ κρασί ή μπύρα και το πιο ωραίο γεύμα!!!!!!!!!!!
Λίνα – Αντώνη – Ήλια -Ανδρέα σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υπέροχη φιλοξενία!!!
Σας περιμένουμε τώρα εμείς!!!
Τέλειο τραπέζι και η Κρήτη ακόμη πιο τέλεια! Και του χρόνου Ξανθή μου!
Υπέροχο το αρνάκι στον ξυλόφουρνο!!!
Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!
Ξανθή μου, τι μου λες τώρα?
Και το κρέας και η τεχνοτροπία και τα αγνά υλικά όλα παιζουν ρόλο!
Χρόνια πολλά και στις δυό σας! Με υγεία και χαρά!
Κάνουν τέλειο φαγητό οι ξυλόφουρνοι!
Χρόνια πολλά!
Χρόνια πολλά Ξανθή!!!
Απ΄ότι είδα πέρασες αξέχαστα στην Κρήτη. Μακάρι να είχαν όλοι πρόσβαση σε ξυλόφουρνο.
Το φαγητό που απολαύσατε ήταν απλά τέλειο!
Χρόνια πολλά Ξανθή μου, Χριστός Ανέστη!
Ηταν βέβαιο ότι με την Λίνα θα περνούσατε υπέροχα!
Σπέσιαλ το φαγάκι που μοιραστήκατε κι φαντάζομαι την νοστιμιά του στον ξυλόφουρνο!
Φιλιά!
Χριστός Ανέστη! Παρόλο που είμαι φουλ από κρεατικά λόγω των ημερών, αυτο το φαγάκι φαίνεται πεντανστιμο! Και του χρόνου να είσαστε καλά να περάσετε εξίσου όμορφα!
Τα πιο απλά, τα πιο καλά! Το ψητό στον ξυλόφουρνο σεν συγκρίνεται!
Χρόνια Πολλά και καλά Ξανθή μου!
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!
Χαίρομαι που περάσατε τόσο όμορφα!
Το φαγητό εκπληκτικό!
Χρόνια Πολλά Ξανθή μου, Χριστός Ανέστη!
Χαίρομαι που πέρασες τόσο όμορφα, φαίνεται ο ενθουσιασμός ακόμα και στο γράψιμο σου!
Πολύ τον ζήλεψα τον ξυλόφουρνο! Αυτός ο τρόπος ψησίματος σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα των υλικών είναι που μετατρέπουν ένα λιτό και εύκολο φαγάκι σε πραγματικό λουκούλειο γεύμα!
Φιλιά πολλά!
Χρόνια πολλά και να ξαναπάτε!!!
Είδες παιδί μου τι είναι η Κρήτη;;; Τι να πρωτοθαυμάσεις, τους ανθρώπους, τα φαγητά, τη φιλοξενία, τη φύση, το απέραντο γαλάζιο….
….”Ο μερακλής ο άνθρωπος
φαίνεται απ’ την καρδιά του
που αγαπά τσι φίλους του
σα να’τανε παιδιά του!”….
Χρόνια Πολλά κατά τα ειωθότα!
Τι ωραίο το Κρητικό σου Πάσχα!
Εύχομαι και εις άλλα με υγεία.
Οι φωτογραφίες δεν μου ανοίγουν αλλά από τις περιγραφές… φαντάζομαι εξαιρετικές γεύσεις.
Z.
Εγώ να ευχηθώ και σε άλλα τέτοια όμορφα σύντομα και πάλι.
Και περιττό ίσως να γράψω ότι “ζήλεψα” το ταξιδάκι στην Κρήτη, όπως ζήλεψα και τον ξυλόφουρνο της Λίνας.
Χρόνια Πολλά και στις δυό σας, αλλά και στις οικογένειές σας.
Φιλιά Πολλά.
Dear Blonde, Delicious!! This looks wonderful. Blessings dearest. Catherine xo