Με την άφιξη της κόρης έφτασαν και τα ανάλογα έντυπα από μεγάλη αλυσίδα Σ/Μ της Αγγλίας.
Περισσότερο μου αρέσει να τα χαζεύω ώρες ατέλειωτες, που και που παίρνω και καμιά ιδέα για το τι θα φάμε. Μια από αυτές τις ιδέες είναι κι αυτό το φαγητό το οποίο άρεσε πολύ και θα επαναληφθεί.
Τα υλικά για 4 ατομικά γιουβετσάκια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
130γρ κόκκινες φακές
500γρ κολοκύθα (βάρος καθαρισμένης) κομμένη σε κύβους 2 εκατοστών
4 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους ή περασμένες λίγο από το μούλτι
Από 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, κόλιαντρο και κόκκινο γλυκό πιπέρι
2-3 εκατοστά φρέσκιας ρίζας τζίτζερ
Αλάτι και πιπέρι
3 μέτριες πατάτες
250γρ γιαούρτι στραγγιστό
100γρ πικάντικο κεφαλοτύρι τριμμένο
Διαδικασία
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό, φέρουμε σε θερμοκρασία βρασμού μέχρι να μαλακώσει και να τελειώσει το νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε ελαφριά προσθέτοντας και το σκόρδο
Συνεχίζουμε με την κολοκύθα και τις φακές ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά το τζίτζερ και αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και ένα μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου(προαιρετικά) εγώ έβαλα νερό, και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας περιοδικά.
Μόλις οι φακές και η κολοκύθα έχουν μαλακώσει αρκετά και δεν έχουν άλλα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο διάστημα που ετοιμάζουμε το μείγμα κολοκύθας -φακές βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με κουτάλα του πουρέ.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια πιρουνιού.
Εδώ έχουμε δύο επιλογές ή να μεταφέρουμε το μείγμα κολοκύθα – φακές σε βαθύ σκεύος διαμέτρου 26 -28 περίπου εκατοστών ή να το μοιράζουμε σε 4 ατομικά γιουβετσάκια και σκεπάζουμε με το μείγμα πατάτας γιαουρτιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα για 20 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει μια ωραία κρούστα.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 5- 10 λεπτά και απολαμβάνουμε.
kalimera xanthi mou!!ti oreo fagaki ine auto!!se pilino!poli mou aresi!!tha paro kolokytha kai tha to ftiaxo!!kali sinexeia tis eudomadas euxome!!polla filia!!!
Το φαγητό αυτό είναι ως φαίνεται πολύ ιδιαίτερο αλλά και νόστιμο, με ωραίους και αναπάντεχους συνδυασμούς!
Κάτι τέτοιες συνταγές με κάνουν να σκέφτομαι πόσο μαγειρικά μπροστά είναι στο εξωτερικό!
Πολύ πρωτότυπη πρόταση, με υλικά πολύ οικεία ωστόσο!
Ωραίο και το γκρατινάρισμα στο φούρνο!
Φιλιά!
Αααα με παθανες καθ οτι αγαπω οτιδηποτε εχει φακές!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Πολύ ιδίαιτερο και σίγουρα πεντανόστιμο φαγητό Ξανθή μου!!!Ωραία ιδέα!
Φιλιά!!!
Πολύ ωραία συνταγή, Ξανθή. Για εμένα, που αγαπώ την κολοκύθα, είναι μια διαφορετική πρόταση. Μπράβο στην κόρη σου και στα ωραία βιβλιάράκια που σου προμηθεύει.
Καλή εβδομάδα.
Ξανθή μου, γύρισε το κοριτσάκι σου? Καλώς την δέχτηκες!
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!
Θα δοκιμαστεί το γρηγορότερο!
Φιλάκια και στις δυο.
Στην ίδια ιδέα περίπου θα είναι και η επόμενη συνταγή που θα βάλω. Με πατάτα σαν βάση. Είμαι σίγουρη ότι έγινε νοστιμότατη, όλα τα υλικά που έβαλες είναι εξαιρετικά! Καλά να περνάτε με την κόρη 🙂
Καλώς την δέχθηκες την κορούλα!!
Το φαγητό πολύ ιδιαίτερο, μ’ αρέσει!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Πάρα πολύ πρωτότυπη! Είναι πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός για εκπαιδευμένος ουρανίσκους όπως συνηθίζω να λέω!
Βρίσκω καταπληκτική τη συνταγή σου Ξανθή μου, τόσο ιδιαίτερη αλλά και με τόσο αγαπημένα υλικά!!!
Πάρα πολύ πρωτότυπη συνταγή! Όταν θα βρω κόκκινες φακές θα ήθελα να το φτιάξω.
Υγιεινή και ιδιαίτερα νόστιμη η συνταγή σου Ξανθή μου!!!!!! Εκτός από τα υλικά που περιέχει μου άρεσε πολύ η επικάλυψη πατάτας γιαουρτιού!!!!!!!
Πολλά φιλιά!
Ευχές!! Ευχές!! Ευχές!! Καλώς τη δέχθηκες και εμπνεύστηκες βέβαιο κάτι πολύ ιδιαίτερο..Ιδέα!
Τι ωραία συνταγή! Θα έτρωγα ευχαρίστως την μεριδούλα μου.
Άντε να πείσω και τους υπόλοιπους να το φάνε. Θα μπορούσα όμως να δοκιμάσω την επικάλυψη μείγματος πατάτας κάπου αλλού.
Μπράβο!Πολύ δημιουργικό και ευφάνταστο πιάτο!Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!Πολλά φιλάκια!
Τι ωραία συνταγή τώρα που αρχίζουν οι κολοκύθες! Τα περιοδικά της Αγγλίας στα καλύτερα χέρια!
Καλώς το δέχτηκες το κορίτσι!!!! Φαντάζομαι την χαρά σου. Ενδιαφέρουσα συνταγή Φιλάκια
Αυτό και μόνον που το βλέπεις, θέλεις να το “φας” μαζί με όλο το γιουβετσάκι Ξανθή μου!!
Πρέπει να το τυπώσω και να το επιχειρήσω το συντομότερο δυνατό.
Πολύ λαχταριστό Ξανθή μου και μέσα στο πήλινο μου αρέσει πολύ σαν ιδέα! Πολλά φιλιά!
Γενικά, μου αρέσουν τα au gratin στα γιουβετσάκια! Και αυτή η φθινοπωρινή συνταγή μου φαίνεται πολύ καλή! Θα αγοράσω κολοκύθα για να την φτιάξω!
Πολλά φιλιά!
Πολύ χαίρομαι που η πρόταση άρεσε ελπίζω να βρω χρόνο να σας δώσω κι άλλες πολλές από τα συγκεκριμένα έντυπα.
Προς το παρόν χαίρομαι την παρουσία των παιδιών μου μαγειρεύοντας συνέχεια πιάτα των επιθυμιών τους.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια σας.
Φαίνεται τόσο ωραίο,Ξανθή!
Όλα αυτά τα υλικά συνδυασμένα,που νομίζω θα μ΄αρέσει,έστω κι αν δε συμπαθώ την κολοκύθα
Φιλιά!
Παρόλο που το συγκεκριμένο φαγητό περιέχει φακή (δεν μου αρέσει καθόλου) φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό. Θα το δοκίμαζα σίγουρα, πολύ πρωτότυπη συνταγή.
Εγώ μπορώ να έχω το βαθύ σκεύος 28 εκατοστών ως ατομική μερίδα; Τέλειο φαγάκι!
Φιλιά!
Αυτό θα μου άρεσε σίγουρα! Και στα πήλινα, ακόμα περισσότερο!
Οπτικά ότι καλύτερο.
Φαντάζομαι ότι θα είναι και πολύ νόστιμο, μου άρεσε σαν ιδέα !