share

Κολοκύθα -κόκκινες φακές με επικάλυψη μείγματος πατάτας

από
CE-9A-CE-BF-CE-BB-CE-BF-CE-BA-CF-8D-CE-B8-CE-B1-CF-86-CE-B1-CE-BA-CE-AD-CF-82-CF-80-CE-B1-CF-84-CE-AC-CF-84-CE-B5-CF-82-286-29

Με την άφιξη της κόρης έφτασαν και τα ανάλογα έντυπα από μεγάλη αλυσίδα Σ/Μ της Αγγλίας.
Περισσότερο μου αρέσει να τα χαζεύω ώρες ατέλειωτες, που και που παίρνω και καμιά ιδέα για το τι θα φάμε. Μια από αυτές τις ιδέες είναι κι αυτό το φαγητό το οποίο άρεσε πολύ και θα επαναληφθεί.

Τα υλικά για 4 ατομικά γιουβετσάκια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
130γρ κόκκινες φακές
500γρ κολοκύθα (βάρος καθαρισμένης) κομμένη σε κύβους 2 εκατοστών
4 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους ή περασμένες λίγο από το μούλτι
Από 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, κόλιαντρο και κόκκινο γλυκό πιπέρι
2-3 εκατοστά φρέσκιας ρίζας τζίτζερ
Αλάτι και πιπέρι
3 μέτριες πατάτες
250γρ γιαούρτι στραγγιστό
100γρ πικάντικο κεφαλοτύρι τριμμένο

Διαδικασία
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό, φέρουμε σε θερμοκρασία βρασμού μέχρι να μαλακώσει και να τελειώσει το νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε ελαφριά προσθέτοντας και το σκόρδο
Συνεχίζουμε με την κολοκύθα και τις φακές ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά το τζίτζερ και αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και ένα μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου(προαιρετικά) εγώ έβαλα νερό, και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας περιοδικά.
Μόλις οι φακές και η κολοκύθα έχουν μαλακώσει αρκετά και δεν έχουν άλλα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο διάστημα που ετοιμάζουμε το μείγμα κολοκύθας -φακές βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με κουτάλα του πουρέ.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά  με τη βοήθεια πιρουνιού.

Εδώ έχουμε δύο επιλογές ή να μεταφέρουμε το μείγμα κολοκύθα – φακές  σε βαθύ σκεύος διαμέτρου 26 -28 περίπου εκατοστών ή να το μοιράζουμε  σε 4 ατομικά γιουβετσάκια και σκεπάζουμε με το μείγμα πατάτας γιαουρτιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα για 20 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει μια ωραία κρούστα.

Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 5- 10 λεπτά και απολαμβάνουμε.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    kalimera xanthi mou!!ti oreo fagaki ine auto!!se pilino!poli mou aresi!!tha paro kolokytha kai tha to ftiaxo!!kali sinexeia tis eudomadas euxome!!polla filia!!!

    • amelie
    • 23 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Το φαγητό αυτό είναι ως φαίνεται πολύ ιδιαίτερο αλλά και νόστιμο, με ωραίους και αναπάντεχους συνδυασμούς!

  2. Απάντηση

    Κάτι τέτοιες συνταγές με κάνουν να σκέφτομαι πόσο μαγειρικά μπροστά είναι στο εξωτερικό!
    Πολύ πρωτότυπη πρόταση, με υλικά πολύ οικεία ωστόσο!
    Ωραίο και το γκρατινάρισμα στο φούρνο!
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Αααα με παθανες καθ οτι αγαπω οτιδηποτε εχει φακές!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  4. Απάντηση

    Πολύ ιδίαιτερο και σίγουρα πεντανόστιμο φαγητό Ξανθή μου!!!Ωραία ιδέα!
    Φιλιά!!!

  5. Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή, Ξανθή. Για εμένα, που αγαπώ την κολοκύθα, είναι μια διαφορετική πρόταση. Μπράβο στην κόρη σου και στα ωραία βιβλιάράκια που σου προμηθεύει.
    Καλή εβδομάδα.

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου, γύρισε το κοριτσάκι σου? Καλώς την δέχτηκες!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!
    Θα δοκιμαστεί το γρηγορότερο!
    Φιλάκια και στις δυο.

  7. Απάντηση

    Στην ίδια ιδέα περίπου θα είναι και η επόμενη συνταγή που θα βάλω. Με πατάτα σαν βάση. Είμαι σίγουρη ότι έγινε νοστιμότατη, όλα τα υλικά που έβαλες είναι εξαιρετικά! Καλά να περνάτε με την κόρη 🙂

  8. Απάντηση

    Καλώς την δέχθηκες την κορούλα!!
    Το φαγητό πολύ ιδιαίτερο, μ’ αρέσει!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

  9. Απάντηση

    Πάρα πολύ πρωτότυπη! Είναι πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός για εκπαιδευμένος ουρανίσκους όπως συνηθίζω να λέω!

  10. Απάντηση

    Βρίσκω καταπληκτική τη συνταγή σου Ξανθή μου, τόσο ιδιαίτερη αλλά και με τόσο αγαπημένα υλικά!!!

  11. Απάντηση

    Πάρα πολύ πρωτότυπη συνταγή! Όταν θα βρω κόκκινες φακές θα ήθελα να το φτιάξω.

    • Silena
    • 24 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Υγιεινή και ιδιαίτερα νόστιμη η συνταγή σου Ξανθή μου!!!!!! Εκτός από τα υλικά που περιέχει μου άρεσε πολύ η επικάλυψη πατάτας γιαουρτιού!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!

  12. Απάντηση

    Ευχές!! Ευχές!! Ευχές!! Καλώς τη δέχθηκες και εμπνεύστηκες βέβαιο κάτι πολύ ιδιαίτερο..Ιδέα!

    • Notoula
    • 24 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία συνταγή! Θα έτρωγα ευχαρίστως την μεριδούλα μου.
    Άντε να πείσω και τους υπόλοιπους να το φάνε. Θα μπορούσα όμως να δοκιμάσω την επικάλυψη μείγματος πατάτας κάπου αλλού.

    • Lenia
    • 24 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Μπράβο!Πολύ δημιουργικό και ευφάνταστο πιάτο!Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!Πολλά φιλάκια!

    • Vita
    • 24 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία συνταγή τώρα που αρχίζουν οι κολοκύθες! Τα περιοδικά της Αγγλίας στα καλύτερα χέρια!

  13. Απάντηση

    Καλώς το δέχτηκες το κορίτσι!!!! Φαντάζομαι την χαρά σου. Ενδιαφέρουσα συνταγή Φιλάκια

    • Penelope
    • 25 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Αυτό και μόνον που το βλέπεις, θέλεις να το “φας” μαζί με όλο το γιουβετσάκι Ξανθή μου!!

    Πρέπει να το τυπώσω και να το επιχειρήσω το συντομότερο δυνατό.

    • Katerina
    • 25 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ λαχταριστό Ξανθή μου και μέσα στο πήλινο μου αρέσει πολύ σαν ιδέα! Πολλά φιλιά!

  14. Απάντηση

    Γενικά, μου αρέσουν τα au gratin στα γιουβετσάκια! Και αυτή η φθινοπωρινή συνταγή μου φαίνεται πολύ καλή! Θα αγοράσω κολοκύθα για να την φτιάξω!
    Πολλά φιλιά!

  15. Απάντηση

    Πολύ χαίρομαι που η πρόταση άρεσε ελπίζω να βρω χρόνο να σας δώσω κι άλλες πολλές από τα συγκεκριμένα έντυπα.
    Προς το παρόν χαίρομαι την παρουσία των παιδιών μου μαγειρεύοντας συνέχεια πιάτα των επιθυμιών τους.
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια σας.

    • eleni
    • 27 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Φαίνεται τόσο ωραίο,Ξανθή!
    Όλα αυτά τα υλικά συνδυασμένα,που νομίζω θα μ΄αρέσει,έστω κι αν δε συμπαθώ την κολοκύθα
    Φιλιά!

    • mookies
    • 27 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Παρόλο που το συγκεκριμένο φαγητό περιέχει φακή (δεν μου αρέσει καθόλου) φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό. Θα το δοκίμαζα σίγουρα, πολύ πρωτότυπη συνταγή.

  16. Απάντηση

    Εγώ μπορώ να έχω το βαθύ σκεύος 28 εκατοστών ως ατομική μερίδα; Τέλειο φαγάκι!
    Φιλιά!

    • kiki
    • 29 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Αυτό θα μου άρεσε σίγουρα! Και στα πήλινα, ακόμα περισσότερο!

  17. Απάντηση

    Οπτικά ότι καλύτερο.
    Φαντάζομαι ότι θα είναι και πολύ νόστιμο, μου άρεσε σαν ιδέα !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode