share

Panettone

από
DSC05443

Φέτος μετά από πολλά χρόνια σκέψης…  χαχαχα, αποφάσισα να φτιάξω πανετόνε και χωρίς φόρμα.
Έχω πολύ μεγάλο θράσος τι να πω!!! Μεγάλο μαρτύριο μιλάμε, γιατί κατά το φούσκωμα κυνηγούσα την αυτοσχέδια φόρμα να μην ανοίξει εντελώς. Άλλοι είχανε το κυνήγι του θησαυρού και εγώ του πανετόνε. Η μάχη….ισόπαλη.
(Την συνταγή την βρήκα από ένα βιβλιαράκι των Μήλων Κρήτης, αλλά ήθελε κάποιες βελτιώσεις).

Υλικά για δύο πανετόνε:

1000γρ. αλεύρι μωβ Αλατίνη
2 γεμάτες (πολύ γεμάτες) κ.τ.σ. βούτυρο βιτάμ
4 αυγά
200γρ. ζάχαρη
1 πρέζα βανίλια σκόνη
300γρ. γάλα χλιαρό
4 φακελάκια μαγιά ξερή
ξύσμα από 4 λεμόνια (καλό κουράγιο εδώ)
80γρ. σταφίδα
80γρ. αποξηραμένα φρούτα
ή κομματάκια σοκολάτας

Πάμε τώρα να τα φτιάξουμε:

Βάζουμε σε πολύ καλό μίξερ (εγώ το έκαψα δυστυχώς) ή τον αρτοπαρασκευαστή ή σε μπολ και στο χέρι (δεν το συνιστώ) το αλεύρι, την βανίλια, την μαγιά, το χλιαρό γάλα, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύεται πολύ καλά για 15 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο από σιγά σιγά και τέλος την ζάχαρη. Πλάθουμε για άλλα 5-10 λεπτά. Όσο πιο πολύ το πλάσουμε τόσο πιο αφράτο θα βγει.

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει καλά. Να τριπλασιαστεί.

Έπειτα ξαναπλάθουμε και προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και τα κομματάκια σοκολάτας ή τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα.

Πλάθουμε για 10 λεπτά.  Μοιράζουμε την ζύμη σε δύο φόρμες για πανατόνε, αν βρείτε ή κάντε αυτοσχέδιες και σας παρακαλώ, αν σας πετύχουν οι αυτοσχέδιες, να μου πείτε τον τρόπο γιατί ακόμα δεν τον βρήκα. Αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο και ψήνουμε.
Ψήνουμε στους 140 βαθμούς αερόθερμο για 50-60 λεπτά. Δεν χρειάζεται να είναι ο φούρνος προθερμασμένος.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία.
Ξανθή – Λίνα.
Κατηγορίες
  1. Απάντηση

    Σιγά που θα σου ξέφευγε το πανετόνε, Ξανθή μου! Αν η μαγείρισσα είναι ταλαντούχα, τα καταφέρνει άψογα και με αυτοσχέδια φόρμα! Το αποτέλεσμα το βλέπουμε άλλωστε στις φωτογραφίες!
    Εύχομαι καλά Χριστούγεννα, δημιουργικά και ξεκούραστα, κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα!
    Πολλά φιλιά!

  2. Απάντηση

    Το πανετόνε δεν έχει και μεγάλη διαφορά από το τσουρέκι, απλά έχει σταφίδες και κομματάκια, ε αν πετύχει στη γεύση και χωρίς φόρμα αυτοσχέδια ή μη, μια χαρά είναι.
    Καλές γιορτές σε όλους σας εύχομαι, με ηρεμία, ξεκούραση και φυσικά, γεμάτο τραπέζι!

  3. Απάντηση

    Το πανετόνε είναι γλυκάκι που μονίμως αναβάλλω για τον επόμενο χρόνο! Θέλω να το φτιάξω οπωσδήποτε γιατί πρέπει να είναι φανταστικό, αλλά θέλω να πάρω πρώτα την ειδική του φόρμα!
    Καλά Χριστούγεννα σε εσάς και τις οικογένειες σας κορίτσια!
    Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!

  4. Απάντηση

    Συγχαρητήρια Λίνα!!
    Μπράβο σου για την προσπάθεια!! Πολύ καλή!!!!!!!

    Ξανθή και Λίνα εύχομαι ότι καλύτερο για τα Φετεινά Χριστούγεννα!!!
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία για τις οικογένειές σας!!
    Φιλιά πολλά!

  5. Απάντηση

    Τα ξανάφτιαξες βλέπω!!!Με τη νέα χρονιά θα λάβεις και κατάλληλες φόρμες!!
    Πολλά φιλιά από όλους μας και από το βροχερό Λονδίνο!!

  6. Απάντηση

    Euxome apo kardias XRONIA POLLA!!!kai KALES GIORTES!!!me ygia kai eutyxeia stis oikogeneies sas!!!
    filia polla!!

    • Lenia
    • 24 Δεκεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Ωραιότατο!Χρόνια πολλά κ ευλογημένα,κορίτσια!
    Φιλάκια!

  7. Απάντηση

    Καλές γιορτές κορίτσια, χρόνια πολλά!
    Φιλάκια!

  8. Απάντηση

    Χρόνια Πολλά κορίτσια,με χαρά,υγεία
    και νόστιμες συνταγές!Το Πανετόνε σας έγινε πολύ ωραίο και είναι από τα πιο αγαπημένα μου γιορτινά γλυκά!
    Να περάσετε όμορφες γιορτές,φιλάκια!

  9. Απάντηση

    Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές!! Καλά να περάσετε με υγεία, αγάπη και χαρά!
    Όσο για το πανετόνε…υπέροχο!!!

    • kiki
    • 26 Δεκεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Κέρδισες πάντως!
    Καλές γιορτές!

  10. Απάντηση

    ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ & ΣΤΙΣ 2
    Love
    x
    x
    xx
    xxx
    xxxx
    xxxxxx
    xxxxxxxx
    x
    x
    x

    (⁀‵⁀) ✫✫✫
    .`⋎´✫✫¸.•°*””*°•.✫
    ✫¸.•°*”˜”*°•.✫✫
    .•°*”˜˜”*°•.✫✫✫
    ★enjoy the holidays AND Happy New Year★

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode