Όταν έφτασα στο Λονδίνο στο πλάι του κρεβατιού υπήρχαν για μένα διάφορα περιοδικά μεγάλου Σ/Μ με συνταγές, τα αγαπημένα μου που μου τα στέλνουν και στην Ελλάδα.
Με το που τα ξεφύλλισα το μάτι μου έπεσε σε κάποια φαγητά και γλυκά που θα ήθελα οπωσδήποτε να φτιάξω. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό γιατί με τη δεύτερη ματιά διαπιστώνεις ότι κάποια υλικά δεν θα τα βρεις εύκολα ή θα θα πρέπει να ταξιδέψεις σε όλη την Αθήνα μήπως τα εντοπίσεις.
Ευτυχώς που οι περισσότερες επιλογές μου είναι εύκολες να προσαρμοστούν στα μέτρα μου.
Σήμερα έγινε ένα γλυκό και ένα φαγητό από τις επιλογές μου.
Αρχίζω από το γλυκό.
Κέικ με φιστίκια αρωματισμένο με εσπεριδοειδή και μέλι.
Προσαρμοσμένο από περιοδικό μεγάλου Σ/Μ της Αγγλίας
Τα υλικά για μια φόρμα διαμέτρου 24 εκατ.
150γρ βούτυρο ανάλατο και λίγο ακόμη για τη φόρμα σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για τη φόρμα
100γρ φιστίκια
50γρ αμύγδαλα
125γρ ζάχαρη
3 αυγά
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
100γρ μέλι
1κουτ. γλυκού μπεικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού τριμμένο κάρδαμο
200ml buttermilk (ξινόγαλο)
2κουτ. σούπας τριμμένα φιστίκια για τη διακόσμηση
Για το σιρόπι
3 κουτ. σούπας μέλι
το χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι και ένα μεγάλο λεμόνι
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε τα υλικά.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι, την τινάζουμε να φύγει το περίσσευμα αλευριού.
Σε μούλτι τρίβουμε τα αμύγδαλα με τη φλούδα τους και στη συνέχεια προσθέτουμε τα φιστίκια συνεχίζοντας για πολύ λίγο, τα φιστίκια δεν θέλουμε να αλεστούν αλλά να είναι με μικρά κομμάτια.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι το μπέικιν και τη σόδα και προσθέτουμε το κάρδαμο
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ (ανάλογα με το τι μίξερ έχουμε) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 -7 λεπτά.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά.
Συνεχίζουμε με το μείγμα του αλευριού προσθέτοντας το σταδιακά χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το ξύσμα και τους ξηρούς καρπούς μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε το μέλι και το buttermilk ανακατεύοντας ελαφρά να ενσωματωθούν κι αυτά στο μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα του κέικ σταδιακά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας με αργές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.
Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά περίπου 30 λεπτά.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε το κέικ με το σιρόπι διακοσμούμε με τα τριμμένα φιστίκια
Παρατηρήσεις.
Η πρόταση του περιοδικού ήταν για μέλι πορτοκαλιού, εγώ δεν είχα και έβαλα ένα ανθέων που υπήρχε διαθέσιμο. Καλό είναι να βάλουμε ένα ήπιας γεύσης.
Χρησιμοποίησα ένα καλό βούτυρο αγελάδας και θα πρότεινα η επιλογή σας να είναι βούτυρο κι όχι μαργαρίνη.
Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο.
Ξανθή μου καλή από πού ν’ αρχίσω! Καλή Χρονιά πρώτ’απ’όλα. Ό,τι επιθυμείς εύχομαι για σένα και την οικογένειά σου!
Έπειτα να πω πόσο μ’αρέσει που αλλάξατε το design του blog. Ένα ευχαριστώ επίσης στην Άνια που μοιράστηκε τις συνταγές της με σένα και εσύ με μας. Σε παρακολουθώ, μη νομίζεις. 🙂 Λιγουρεύτηκα τους λουκουμάδες σου και τώρα λιγουρεύτηκα και αυτό το κέικ. Τα εσπεριδοειδή είναι στα φόρτε τους τώρα και πρέπει να φτιάξω το κατιτίς μου με αυτά.
Φιλιά!
Πολύ αρωματικό το κέικ σου!!!
Σου πέτυχε Ξανθή μου!!! Αφράτο και ζουμερό και πολύ αρωματικό!!!!
Καλό μεσημέρι και ΣΚ!!!
Φοβερό! Ετσι όπως μου αρέσουν τα κέικ. Με ξηρούς καρπούς μέσα και εσπεριδοειδή. Εχει και σιρόπι που το κρατάει πολύ μαλακό και υγρό. Ακόμα δηλαδή ποιο ωραίο για μένα!! Πολύ καλή επιλογή!!!
Καλό υπόλοιπο ΣΚ σου εύχομαι Ξανθή!!
Φιλιά!
Αμάν Ξανθή, έπαθα με το που το είδα. Έρωτας με την πρώτη ματιά!!! Εύγε!
Πάρα πολύ ωραίο κέικ, με αρώματα και ξηρούς καρπούς που μου αρέσουν πολύ!Θα ήθελα να το δοκιμάσω με το καφέ μου ^^
Πολύ ωραίο και μυρωδάτο το κεϊκ σου Ξανθή μου.
Δεν ξέρω τι υλικά είχε η αρχική συνταγή αλλά αυτό είναι πεντανόστιμο. Φουσκωτό φουσκωτό. Το σιρόπι το αρωματίζει ακόμα πιο πολύ.
Φιλιά
Εντυπωσιακό, μυρωδάτο και όπως δείχνει πολύ νόστιμο!
Καλό Σαββατοκύριακο Ξανθή μου, φιλιά!
Δελεαστική η πρότασή σου Ξανθή μου,
οπτικά υπέροχο !!!!!!
Φιλιά
Μία ερώτηση : Τι είναι το buttermilk ; βούτυρο ; βγάζει καμία γνωστή μάρκα (πχ ΦΑΓΕ ) τέτοιο προϊόν ;
Ξανθή μου χρόνια πολλά! Καλή χρονιά σου εύχομαι!
Υπέροχο το κέικ σου! Συμφωνώ ότι αν αποφασίσει κανείς να κάνει κέικ καλό είναι να βάζει βούτυρο και όχι μαργαρίνη!
Σου στέλνω πολλά φιλιά
Dear Blonde, A delicious cake for a nice cup of coffee. Blessings dear. Catherine xo
Πολύ λαχταριστό το κέικ σου Ξανθή! Μοσχομυρωδάτο!
Αχ αυτο το φιστικάκι κάνει την διαφορά!
Καλη εβδομάδα 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr
Πολύ δελεαστικό το κεικάκι σου,Ξανθή μου!
Καλή εβδομάδα!
Υπέροχο κέικ με αρωματικά που ταιριάζουν μεταξύ τους (πορτοκάλι & κάρδαμο ας πούμε) και με ξηρούς καρπούς που επίσης το κάνουν ακόμα καλύτερο!
Το buttermilk είναι στην ουσία το ξυνόγαλα, δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν στην Αγγλία αλλά σε παρόμοια γλυκά εγώ το δικό μας ελληνικό βάζω και νομίζω πως είναι μια χαρά!
Την καλημέρα μου και καλή βδομάδα!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Τέλειο κέικ! Θα το κάνω οπωσδήποτε. Λατρεύω τα υλικά του και επίσης μου αρέσει πάρα πολύ που έχει σιρόπι!
Καλή εβδομάδα Ξανθή μου.
Ωραιότατο και αρωματικότατο!!
Κι’ εγώ με αρώματα λεμονιού, μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών έπαιζα χθες…
Ξανθή μου πολύ εντυπωσιακό και αρωματικό το κέικ σου!
Φιλιά πολλά!!!
Στα κέικ οι εγγλέζοι είναι “μανούλες”.
Δείχνει τέλειο!
Όσον αφορά το βούτυρο κι εγώ λέω πια ή βούτυρο-βούτυρο ή λάδι αγνό και ανόθευτο!
Πρέπει να ήταν πολύ αρωματικό το κέικ αυτό. Μου αρέσει πολύ η υφή που δίνει το μέλι στα κέικ! Πολλά φιλιά!
Λαχταριστό το κέικ !!! Αφράτο, μοσχοβολιστό και ζουμερό!!!!
Καλημέρα!