share

Βαλσαμόχορτο και βαλσαμέλαιο

από
Βαλσαμόχορτο (1)

 Υπερικόν το διάτρητο (hypericum perforatum), γνωστό και ως βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, είναι ένα ανθοφόρο ποώδες πολυετές φυτό που θα το συναντήσουμε συνήθως σε ορεινά ή ημιορεινά μέρη στο πλάι των δρόμων ή μέσα σε αγρούς ή και μικρά δάση.

Ανθίζει στο τέλος της άνοιξης μέχρι και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Τα άνθη του έχουν ένα χαρακτηριστικό σχήμα με φωτεινό κίτρινο χρώμα με εμφανή μαύρα στίγματα.

Χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς με τη μορφή του βαλσαμέλαιου (εκχύλιση σε ελαιόλαδο) ή του βάμματος (εκχύλιση σε αλκοόλη)

Μπορεί να είναι πόσιμο ή για τοπική εξωτερική χρήση.

Το βαλσαμέλαιο είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μικρής έκτασης δερματικών φλεγμονών όπως τα ηλιακά εγκαύματα πρώτου βαθμού και οι μικρές πληγές.

Στην αρχαιότητα επίσης, το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο.

Συλλογή: μαζεύουμε μόνο μικρό μέρος του φυτού, μας ενδιαφέρουν τα άνθη του και σε καμιά περίπτωση δεν ξεριζώνουμε όλο το φυτό.

Δεν μαζεύουμε στο πλάι κεντρικών δρόμων ή σε αγρούς που μπορεί να έχουν γίνει ψεκασμοί.

Βαλσαμέλαιο

Οι πληροφορίες για την παρασκευή του έφτασαν σε έμενα από τη φίλη μου τη Νένα, η οποία έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σχετικά με την χρήση βοτάνων και την παρασκευή με αυτά διάφορων παρασκευασμάτων καλλυντικών ή θεραπευτικών και την ευχαριστώ πολύ.

Μαζεύουμε ανθισμένο βαλσαμόχορτο και το απλώνουμε πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο σε σκιερό μέρος για μια έως δυο ημέρες.

Με ψαλίδι κόβουμε μόνο τα άνθη και τα μεταφέρουμε σε καθαρό μεγάλο βάζο. (ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε). Τα πιέζουμε καλά μέσα στο βάζο και προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να γεμίσει το βάζο.

Κλείνουμε καλά το βάζο και τοποθετούμε σε ένα σκιερό και ζεστό μέρος.

Κάθε μέρα για την πρώτη εβδομάδα ανακινούμε το βάζο κυκλικά, και αφήνουμε για 40 περίπου ημέρες.

Κάποιοι το τοποθετούν για λίγες ώρες και για μια εβδομάδα στον ήλιο αλλά με το βάζο καλυμμένο ή να είναι σκουρόχρωμο. Δεν πρέπει να μείνει πολύ στον ήλιο και την πολύ ζέστη γιατί το ελαιόλαδο θα οξειδωθεί.

Αν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε πόσιμο βαλσαμέλαιο θα πρέπει να επιλέξουμε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μετά τις 40 ημέρες θα διηθήσουμε το βαλσαμέλαιο περνώντας το από μουσελίνα.

Αποθηκεύουμε κατά προτίμηση σε σκουρόχρωμα μπουκάλια και σε δροσερό σημείο του σπιτιού.

Διάβασα ότι ως πόσιμο βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ή για κάποιες άλλες νόσους.

Προκειμένου για εσωτερική χρήση (πόσιμο) καλό είναι να χορηγείται κατόπιν ενημέρωσης και συμβουλής του γιατρού μας.

Φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος θα ανέβει με την ολοκλήρωση, μετά 40 ημέρες.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • dimitra craftent
    • 16 Ιουνίου 2023
    Απάντηση

    Πραγματικά βοηθάει πολυ… Όμως δε πρεπει να χρησιμοποιείται από όσους πινουν ψυχοφάρμακα…. Η αντικαταθλιπτικά… Δε βοηθουν στην απορρόφηση του φαρμάκου… Φιλιά

      • Ξανθή
      • 16 Ιουνίου 2023
      Απάντηση

      Δήμητρα γιαυτό λέω ότι πάντα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με το γιατρό μας. Ακόμη και κάποια αφεψήματα μπορούν να ακυρώσουν φαρμακευτικές αγωγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode