share

Κεφτεδάκια πικάντικα στο φούρνο – Ριζότο αρωματισμένο με λεμόνι και σάλτσα κρεμμυδιών προύνων

από
CE-9A-CE-B5-CF-86-CF-84-CE-B5-CE-B4-CE-AC-CE-BA-CE-B9-CE-B1-CF-83-CE-AC-CE-BB-CF-84-CF-83-CE-B1-CF-80-CF-81-CE-BF-CF-8D-CE-BD-CF-89-CE-BD-287-29

Δεν έχω χαθεί είμαι κάπου εδώ δηλαδή στο χωριό μου όσοι με παρακολουθείτε και από αλλού   δηλαδή το fb  θα έχετε δει φωτογραφίες από τις δράσεις μου.
Και φυσικά εκτός από τις πεζοπορίες μαγειρεύουμε και τρώμε γιατί νηστικό αρκούδι δεν περπατάει!!
Για σήμερα το φαγητό μας ήταν κεφτεδάκια ψημένα στο φούρνο και συνοδευτήκαν με ένα ριζότο αρωματισμένο με λεμόνι και μια υπέροχη σάλτσα κρεμμυδιών – προύνων.

Για όσους δεν γνωρίζεται τι είναι οι προύνοι με δυο λόγια είναι μια διασταύρωση κορόμηλου κερασιού, βέβαια επιστημονικά με τον όρο prunus  είναι το γένος φυτών και το συγκεκριμένο αναφέρεται ως prunus cerasifera.
Εγώ τους έμαθα πέρσι από την εξαιρετική manousina  βρήκα δέντρα στο χωριό φτιάχνω μαρμελάδες τρώμε αλλά η χρήση τους στη σάλτσα έγινε σήμερα και μας ενθουσίασε. Στη θέση τους μπορείτε να βάλετε κορόμηλα.
Ας πάμε στη συνταγή.
Τα υλικά για δύο
Για τα κεφτεδάκια
300γρ κιμά
1μικρή πατάτα τριμμένη
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 αυγό
4-5 κουτ. σούπας καπνιστό τυρί τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο για το πλάσιμο και το ψήσιμο

Για το ριζότο
2 φλυτζανάκια του Ελληνικού καφέ ρύζι κατάλληλο για ριζότο
1 μικρό κρεμμύδι
1 φλυτζανάκι λευκό κρασί
1 κουτ. βούτυρο
Ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
Αλάτι
Ξύσμα λεμονιού

Για τη σάλτσα
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
20 προυνους
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας αρωματικό ξύδι

Διαδικασία
Κεφτεδάκια 
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε καλά για πέντε λεπτά βρέχοντας ενδιάμεσα τα χέρια μας.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα.
Πλάθουμε  με λαδωμένα χέρια κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά με λάδι τα κεφτεδάκια και ψήνουμε στο γκρίλ για 15 λεπτά γυρίζοντας μια δυο φορές.

Ριζότο
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε με το ρύζι μέχρι να να γίνει διάφανο.
Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε με μεγάλη κουτάλα λίγο από  ζωμό ή το νερό ανακατεύοντας και ξαναπροσθέτουμε μόλις το υγρό έχει απορροφηθεί μέχρι το ρύζι μας να βράσει και να χυλώσει ελαφρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και νοστιμίζουμε με αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
Σάλτσα
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες με 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει.
Καθαρίζουμε τους προύνους από τη φλούδα και τα κουκούσια και μόλις το νερό των κρεμμυδιών έχει τελειώσει τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

Αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύδι.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για 2-3 λεπτά.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Ο επίσημος δοκιμαστής του σπιτιού είπε ότι η μαγείρισσα σήμερα είχε κέφια.
Καλά να περνάτε όπου κι να βρίσκεστε!!

Ενημέρωση 16/10/2014
Και μια πιο χειμωνιάτικη έκδοση του φαγητού τα κεφτεδάκια βρήκαν παρέα δίπλα σε ένα  πουρέ κολοκύθας και μια σαλάτα κουνουπιδιού με κουκουνάρι με πικάντικη σάλτσα.

 Κάποια άλλη μέρα θα γράψω για τον πουρέ της κολοκύθας.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ε, ναι, η μαγείρισσα σίγουρα είχε κέφια σήμερα και εμείς πολύ λιγούρα που βλέπουμε το μενού. Υπέροχα όλα! Καλή συνέχεια στις διακοπές σας Ξανθή!

  2. Απάντηση

    Πολύ γευστικό, πολύ αρωματικό και η προσθήκη των προύνων σίγουρα προσθέτει γεύση και χρώμα.

    Να περνάτε όμορφα!
    Z.

    • peps
    • 28 Ιουλίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερα τα κεφτεδάκια σου!!!!

    • Silena
    • 28 Ιουλίου 2013
    Απάντηση

    Νοστιμότατο το πιάτο σου Ξανθή μου!!!!!!
    Δεν είχα ξανακούσει για τους κρούνους, εντυπωσιάστηκα!!!!
    Καλά να περνάς!

  3. Απάντηση

    Μπράβο έδωσες σε ενα παραδοσιακό φαγητό μια πιο gourmet πινελιά!

  4. Απάντηση

    Η μαγείρισσα σίγουρα είχε κέφια!
    Αυτή η σάλτσα μου με ξεσήκωσε για τα καλά!
    Φιλιά, καλά να περνάς!

  5. Απάντηση

    Το φαγητό είναι σίγουρα εκπληκτικό! Αλλά και το να το τρως σε αυτή τη βεράντα με τέτοια θέα….άλλο πράγμα!
    Καλή εβδομάδα και καλά να περνάς 🙂

    • kiki
    • 28 Ιουλίου 2013
    Απάντηση

    Μόλις σήμερα ανέβασα τη συνταγή για μαρμελάδα με τους προύνους που μου είχες στείλει! Ωραία η προσθήκη τους στη σάλτσα!

  6. Απάντηση

    Νομίζω ότι ο καθαρός αέρας του χωριού σε κάνει ακόμα πιο δημιουργική Ξανθή μου!
    Τα κεφτεδάκια φαίνονται εξαιρετικά, πολύ μου αρέσει η πατάτα και το καπνιστό τυράκι που τους έβαλες.
    Το λεμονάτο ριζότο θα μου αρέσει πολύ και θα δένει πολύ όμορφα με αυτή τη σάλτσα.
    Να περνάς πολύ όμορφα!

  7. Απάντηση

    H μαγείρισσα είχε σίγουρα πολλά κέφια! Όλα φαίνονται εξαιρετικά νόστιμα.
    Προύνους δεν έχω δοκιμάσει ξανά, ευκαιρία να τα ψάξω.

    • Magda
    • 29 Ιουλίου 2013
    Απάντηση

    Μα τί ωραίο φαγάκι είναι αυτό Ξανθή! Κεφτέδες με ρύζι είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά και ο τρόπος που τα έφτιαξες είναι πολύ ιδιαίτερος. Οι προύνοι είναι πολύ νόστιμο φρούτο. Εδώ το βρίσκω εύκολα.
    Καλά να περνάτε στο χωριό!
    Σε φιλώ!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου πολύ γευστικό πιάτο!Η μαγείρισσα σίγουρα είχε κέφια!!!Να περνάς όμορφα!
    Φιλιά!

  9. Απάντηση

    Ωραιότατο το πιάτο σου Ξανθή μου… να είσαι καλά!

  10. Απάντηση

    Απίθανο φαγητό που τα συνδυάζει όλα! Και νόστιμα αλλά πιο ελαφριά από τα κλασικά τηγανιτά, ψητά κεφτεδάκια και ρύζι με λεμονάτο άρωμα και μια σάλτσα γλυκόξινη & πανεύκολη με υλικά από την ελληνική μας φύση!
    Μπράβο και εύχομαι μια ξεκούραστη και πολύ όμορφη διαμονή στην εξοχή!

  11. Απάντηση

    Βρε τι χάνω…βρε τι χάνω … με το να μην αποδέχομαι την πρόσκληση!!!
    Αχ, “άτιμη κοινωνία” που μας θες ακόμη εργαζόμενους :-)))))

    Πα,πα,πα μην λαμβάνετε υπόψη το τι γράφω…φταίνε τα mails και τα τηλέφωνα…ξέρετε εσείς!!

    Άσε που έχω και το ρολόϊ, σε αναμονή.

    Τα σέβη μου και τους ασπασμούς μου σε όλη την ομάδα πεζοπορίας.

  12. Απάντηση

    Τι ωραίο! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς φέτος ο δικός μας προύνος είχε πολύ μικρή παραγωγή, έγινε μαρμελαδίτσα και έχει ήδη καταναλωθεί, θα δοκιμάσω την σαλτσούλα σου του χρόνου. Φιλάκια

  13. Απάντηση

    Αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας η σύνδεση εδώ είναι δύσκολη και δεν μπορώ να απαντήσω στον καθένα ξεχωριστά.
    Ευχαρίστως να σας κεράσω για όποιον θέλει είμαστε εδώ και είσαστε ευπρόσδεκτοι!!
    Πολλά φιλιά και να περνάτε καλά!

    • Eleanna
    • 1 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Εκπληκτικά κεφτεδάκια Ξανθή! Καλά να περνάς στις διακοπές σου! Φιλιά!

  14. Απάντηση

    Πολύ ωραίο πιάτο!Ούτε εγώ ήξερα τους προύνους, αλλά τώρα που τους έμαθα ευκαιρία να τους δοκιμάσω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode