share

Γαύρος ξιδάτος

από
Γαύρος ξιδάτος
Σύμφωνα με το Λευτέρη τον ψαρά μας ο καλύτερος γαύρος για ξιδάτος είναι το Μάρτιο, γι αυτό κι εγώ που τον εμπιστεύομαι πήρα ένα κιλό έτσι για το καλό τον έφτιαξα και τώρα τον απολαμβάνουμε με το ουζάκι μας!!

Ας δούμε λοιπόν τι κάνουμε για αυτό τον εξαιρετικό μεζέ!!

Υλικά
Γαύρο
αλάτι χοντρό
καρότο, πράσινη πιπεριά, σκόρδο, μαϊντανό.
Λάδι
Ξίδι
Χαρτί κουζίνας λευκό
Χασαπόχαρτο

Διαδικασία

Πλένουμε καλά το γαύρο και αφαιρούμε κεφάλια και εντόσθια
Μέσα σε ένα ταψί ή φαρδιά λεκάνη στρώνουμε χασαπόχαρτο και από πάνω χαρτί κουζίνας.

Απλώνουμε αλάτι χοντρό και στη συνέχεια από πάνω το γαύρο και πάλι αλάτι χοντρό συνεχίζοντας μέχρι να τελειώσει ο γαύρος.

Τοποθετούμε πάλι χαρτί κουζίνας και χασαπόχαρτο και από πάνω ένα βάρος (π. χ. μια λεκάνη με νερό ή μια εξάδα μπύρες ) κι αφήνουμε από 12 – 24 ώρες στο ψυγείο.
Ξεπλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε το ενδιάμεσο κόκαλο και κρατάμε μόνο τα φιλέτα.

Πατάμε με το δάκτυλο μας στην κοιλιά του ψαριού κι ανοίγει.
Τραβάμε το κόκκαλο και το αφαιρούμε
Τοποθετούμε τα φιλέτα σε λεκάνη με ξίδι για 2 ώρες και ξεπλένουμε. (προσοχή αν το ξίδι είναι σπιτικό και δυνατό για πολύ θυμωμένους, μην το αφήσετε περισσότερο από 2 ώρες).

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τοποθετούμε το γαύρο εναλλάξ με τα λαχανικά σε γυάλινο βάζο
π
Προσθέτοντας στο τέλος λάδι ώστε να είναι σκεπασμένος μέχρι πάνω.

Διατηρείται στο ψυγείο κι είναι ένας καταπληκτικός μεζές.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλημέρα.
    Πολύ ωραίο μεζεδάκι αυτό. Μόλις βρω γαύρο θα τον φτιάξω για το καλοκαιράκι, που τραβιέται και πιο πολύ το ούζο.
    Φιλιά.

  2. Απάντηση

    Μιλάμε για μεζέ “εργόχειρο” αλλά είναι πολύ νόστιμος ο άτιμος. Που χρόνος βέβαια για μένα… αλλά έφερα κάτι έτοιμο από Ισπανία και έτσι παρηγοριά στον άρρωστο, που λένε.
    Καλή μέσα καλή μου.

  3. Απάντηση

    πω ! πω !! τι νοστιμιές είναι αυτές που έφτιαξες Ξανθούλα μου !!!
    θα πρέπει να είναι πεντανόστιμος. Μου αρέσει πολύ ο γαύρος σε αυτήν την μορφή. Κάποτε έφτιαχνα και εγώ αλλά τον έβαζα με το αλάτι στην κατάψυξη για καμμιά εικοσαριά μέρες και τον είχαμε σαν παστό όπως και την σαρδέλα, βεβαια δεν είναι ότι καλύτερο για την πιεσή μου και γιαυτό τα σταμάτησα.

    Κλέβω λίγο όμως απο τον δικό σου, ετσι για το κολατσό που λένε !!!

    φιλια πολλά

    γεια στα χεράκια σου !!

  4. Απάντηση

    AXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Απάντηση

    Λίνα οπότε μόλις κερδίσω αυτό που λέγαμε θα έρθω Κρήτη και θα πίνουμε ούζα στην αυλή!!!χαχαχαχα
    Φιλάκια!!

    • Anonymous
    • 13 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Καλημέρα. Αυτή την συνταγή την φτιάχνει κάθε χρόνο ο άντρας μου και είναι φανταστικός μεζές για τσίπουρο ή ούζο.
    Φιλιά Τζένη

  6. Απάντηση

    Πηνελόπη καλημέρα!!!καλός πιστεύω θα είναι κι αυτός!!

  7. Απάντηση

    Μαράκι εμ με τόσες μέρες στο αλάτι πως να μη σου ανέβει η πίεση!!
    Βάζω το γαύρο βάζεις τα ούζα;;;
    Φιλάκια

  8. Απάντηση

    Νικόλα αν είναι να μείνεις με το ΑΧΧΧΧΧ……….να σου στείλω!!!
    Καλημέρα!!!

  9. Απάντηση

    Τζένη έρχομαι για τσίπουρα στο Βόλο!!
    Που θα πάει δε θάρθω;;
    Φιλάκια!!!

    • Asteri
    • 13 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Εγώ δε τον τρώω αλλά θα τον φτιάξω για τον αντρούλη μου που του αρέσει.
    Φιλιά
    Καλημέρα

  10. Απάντηση

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με την κατάληξη αυτού του post : “ένας καταπληκτικός μεζές”!!!
    Μπράβο Ξανθή γεια στα χέρια σου
    Καλημέρα

  11. Απάντηση

    Asteri καλημέρα για φτιάξε τον για τον καλό σου!!!

  12. Απάντηση

    Καλημέρα Γιώργο!!όντως καταπληκτικός ο μεζές και με καλή παρέα ακόμη καλύτερος!!!

  13. Απάντηση

    Είχα φτιάξει μια φορά και όλο λέω να ξαναφτιάξω αλλά δεν θυμόμουνα που είχα τη συνταγή! Τι καλά που την έβαλες! Αχ, κάτι τέτοια μεζεδάκια μυρίζουν Kαλοκαιράκι!

  14. Απάντηση

    Ακριβώς έτσι τον φτιάχνει και η μαμά μου, μόνο που δεν βάζει λαχανικά… θα της το προτείνω, την επόμενη φορά να το δοκιμάσουμε!!!

    Φιλάκια, καλό απόγευμα!!!

  15. Απάντηση

    big mama καλοκαιράκι,βεράντα, ουζάκι καλή παρέα!!!

  16. Απάντηση

    Χρύσα μου τα λαχανικά είναι προαιρετικά αν θέλει κανείς τα βάζει εκείνο που νομίζω όμως ότι είναι απαραίτητο είναι το σκόρδο.
    Καλό σου απόγευμα!!

    • eleni
    • 13 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Δεν υπάρχει περίπτωση… όταν βρω γαύρο, θα το φτιάξω… σπουδαία ιδέα! Και να φανταστείς αν δεν έβλεπα το ποστ αυτό, κάποια στιγμή θα έψαχνα για κάτι ανάλογο, τώρα όμως σε θυμάται ο “σκληρός” του εγκεφάλου μου… lol

  17. Απάντηση

    Χαχαχα Ελένη πολύ μου αρέσει αυτό με το σκληρό του εγκεφάλου!!!
    Είμαι στη βεράντα και προσπαθώ μισή ώρα να θυμηθώ το όνομα ενός φυτού μου κι είναι αδύνατο!!Φαίνεται ότι ο δικός μου σκληρός θέλει επανεγκατάσταση!!!
    Αυτό τον καιρό έχει γαύρο από τα λεγόμενα δε του ψαρά μας καλό!!
    Καλό βράδυ!!

  18. Απάντηση

    Το απόλυτο μεζεδάκι για το ουζάκι μας!!!
    Μπράβο Ξανθή!!!

  19. Απάντηση

    ΕΛΕΝΑ σε ευχαριστώ πολύ!!

  20. Απάντηση

    Ξανθή μου βάζω τα ουζάκια βάζεις το γαυράκι??? Καταπληκτικό το μεζεδάκι σου για άλλη μια φορα!!

  21. Απάντηση

    Ξανθή υπέροχη συνταγή! Το Σάββατο που θα πάω στην ψαραγορά ελπίζω να βρω γαύρο για να την φτιάξω. Φοβερό μεζεδάκι! Να’ σαι καλά!
    Μάγδα

  22. Απάντηση

    Λίλα ευχαρίστως αν κι είσαι λίγο μακρυά αλλά που θα πάει θα μαζευτούμε κάποια μέρα,ευχαριστώ πολύ!!!

  23. Απάντηση

    Μάγδα βρίσκεις γαύρο;;πολύ ωραίο!!
    Θα χαρώ αν βρεις και τον φτιάξεις!!
    Ευχαριστώ πολύ.

  24. ξιδάτο δεν έχω φάε…στην άλμη όμως πολλές φορες

    την καλησπέρα μου
    χχχ

  25. Απάντηση

    Το μεζεδάκι με το γαύρο είναι ότι πρέπει για τσίπουρο και ούζο!
    Αντε στην υγεία σας!

    • kiki
    • 16 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Εγώ μαρινάτο τον έχω φάει εδώ. Μια και είναι η εποχή του, πρέπει να κάνω κι εγώ καμιά βόλτα να βρω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode