Τα πειράματα μπορεί να συνεχίζονται αλλά πρέπει να φτιάξουμε και κανένα φαγητό να φάμε!!
Αγκιναρόπιτα είχα φτιάξει πριν ένα χρόνο μαζεύοντας πληροφορίες για την προέλευσή της . Άλλοι την θεωρούν Κεφαλλονίτικη κι άλλοι Τηνιακή ,αλλού την κάνουν με φύλλο κρούστας αλλού με σφολιάτα, όπως κι αν είναι τα πράγματα εγώ έκανα τη δική μου εκδοχή κι ιδού η πίτα.
Χρειάστηκα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 μεγάλες αγκινάρες
3-4 κουταλιές άνηθο
1 κεσεδάκι αρακά βρασμένο
2-3 μανιτάρια
3 αυγά
3-4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 ποτήρι τυριά τριμμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
1 φύλλο σφολιάτας η 6 φύλλα κρούστας για πίτα.
Καθάρισα τις αγκινάρες κατά τα γνωστά και τις έβαλα μέσα σε νερό με λεμόνι να με περιμένουν.
Σε ένα τηγάνι έβαλα το λάδι και σοτάρισα τα κρεμμυδάκια στη συνέχεια πρόσθεσα τις αγκινάρες και τα μανιτάρια όλα κομμένα σε μικρά κομμάτια και συνέχισα το σοτάρισμα για λίγο.
Τα άφησα να βράσουν μέχρι να σωθεί εντελώς το νερό τους.
Άφησα για λίγο να κρυώσει το μείγμα.
Χτύπησα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και την πρόσθεσα στο μείγμα ανακάτεψα και μετά πρόσθεσα τα τυριά.
Νοστίμισα με αλάτι και πιπέρι.(προσοχή αν τα τυριά είναι αρμυρά μη βάλετε πολύ αλάτι)
Σε λαδωμένο πυρέξ άπλωσα το φύλλο της σφολιάτας ( ή τρία φύλλα ) με ένα κομμάτι του να εξέχει προς τα έξω
και γύρισα το υπόλοιπο κομμάτι της σφολιάτας (ή τοποθετούμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα) ώστε να κλείσει η πίτα από πάνω.
Χάραξα ελαφρά και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο κατώτερο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.
Αν θέλετε κρατήστε λίγο από το μείγμα των αυγών και αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια της πίτας πριν το ψήσιμο..
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1/5/2012
Η πίτα έγινε αυτή τη φορά με φύλλα σπιτικά και εμπλουτίστηκε με αυγά βραστά υπόλοιπα του Πάσχα. Δοκιμάστε την!!
Χρυσοχέρα ξαδέρφη έκανες πάλι τη διαφορά!Από όπου και αν είναι η καταγωγή της αγκιναρόπιτας η δική σου φαίνεται να είναι ξεχωριστή!Κράτα ένα κομμάτι για τον αντρούλη μου που του αρέσουν οι αγκινάρες……………
Ξανθή αγαπημένη η αγκινάρα.. και κάνει καλό.
Φαίνεται πολύ νόστιμη πάντως.
Καλό βράδυ 🙂
Παρότι δεν τρώω ποτέ τις αγκινάρες η πιτα σου με λίγωσε!!!!!!!!!!
Poli oraio anoixiatiko pita. H anginares prepei na einai sthn laiki tora.
Ξανθή μου είναι καταπληκτική η πίτα σου.
Μπορούμε φαντάζομαι να την φτιάξουμε και με φύλλο σπιτικό, έχω αγκινάρες στον καταψύκτη και πρέπει να τις καταναλώσω γιατί κοντεύουν να γίνουν και οι φρέσκιες στον κήπο μου!!
Καλημέρα!!!!!!!!!!
Ιωάννα αυτή τη φορά πέτυχε πολύ αν θυμάσαι πέρσι ο αρακάς δεν είχε κάτι τις, είδες μαθαίνω χαχαχα.
Πες του Γιάννη να έρθει,ή έλα εσύ να πάρεις κι άλλα πράγματα.
Marion αν η αγκινάρες σου αρέσουν δοκίμασε και δεν θα χάσεις
neli μήπως αν φας πίτα αλλάξεις γνώμη μιας κι έχει κι άλλα μέσα κι η παρουσία της είναι διακριτική.
Σε ευχαριστώ.
Peter οι αγκινάρες είναι στη λαϊκή και σε προκαλούν να τις αγοράσεις!!
Εγώ κάνω πολλά φαγητά με αγκινάρα.
Λίλα και βεβαίως μπορούμε όμως όχι πολύ λεπτό και θα βάλουμε τρία φύλλα κάτω τρία πάνω. Αν την κάνεις πες μου γιατί δεν την έχω δοκιμάσει με φύλλο αλλά είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα.
Καλημέρα!!
Ξανθή τέλεια η πίτα σου. Όλα αυτά τα νόστιμα λαχανικά πρέπει να της δίνουν φοβερή νοστιμιά! Φαίνεται τόσο λαχταριστή!
Μάγδα
Μάγδα σε ευχαριστώ!!αλήθεια βρίσκεις εκεί αγκινάρες;;;
Την καλημέρα μου!!!
Ωχ, και δεν βρίσκω εδώ αγγκινάρες… Με τόσο ωραία λαχανικά πρέπει να ειναι ξεχωριστή γεύση!
Ξανθή,αγκιναρόπιτα,δεν έχω δοκιμάσει,αν και οι αγκινάρες μ΄αρέσουν πολύ.
Ιδιαίτερη γεύση και νόστιμη θα είναι!
Φιλιά!
Αγγελική μόλις έφαγα ένα κομμάτι που περίσσεψε και παρόλο που ήταν κρύο συνέχιζε να είναι πολύ ωραίο.
Δεν υπάρχουν εκεί αγκινάρες να και κάτι που έχει η Ελλάδα!!
Φιλάκια
eleni εφ’ όσον σου αρέσουν οι αγκινάρες για δοκίμασε οι κριτές του σπιτιού αυστηροί όντες το βαθμολόγησαν καλά.
Φιλιά.
Το Σεπτέμβριο έφαγα αγκινάρες και αγκιναρόπιτα στην Τήνο και μόνο στην σκέψη μου τρέχουν τα σάλια.Φοβερές αγκινάρες,φοβερό φαγητό βασικά στην Τήνο!!!!Τόσο μου άρεσε το νησί και τα προιοντα του που του αφιερωσα πολλά ποστ και φωτο
καλό βράδυ
χχχ
Και λοιπόν; όπως θα διάβασες οι αναζητήσεις το κατατάσσουν ως φαγητό της Τήνου.
Βασικά η Τήνος έχει τις πιο ωραίες αγκινάρες που στην Αθήνα μόνο σε βαζάκι τις βρίσκεις.
Καλό βράδυ!!!
Αχ, δώσε μου ένα κομματάκι! Κανένας άλλος δεν θα την έτρωγε στο σπίτι αλλά εμένα μου τρέχουνε τα σάλια!
Αχ πόσο μου αρέσουν και χ πόσο με πειράζουν…
big mama την επόμενη φορά που θα φτιάξω θα σε πάρω τηλέφωνο να έρθεις να σε κεράσω!!
Καλέ Κική τρεις αγκιναρίτσες σε ολόκληρο πυρές που να σε πειράξουν οι καημένες!!
Καλό βράδυ!!
Πλούσια πλούσια η πίτα σου, και με αγκινάρες που μας αρέσουν πολύ!!
Σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσουμε!
Ξανθή, η αγκινάρα είνια από τα αγαπημένα μου λαχανικά, συνεπώς δεν θα είχα κανένα μα κανένα ενδοιασμό να την φάω όλη… αλλά γιατί βιομηχανική σφολιάτα με τόσα μη κακά λιπαρά που περιέχει; Δεν γίνετε να φτιαχτεί με σπιτικό φύλλο ή με το κανούργιο φύλλο γνωστής ελληνικής εταιρείας που χρησιμοποιεί ελαιόλαδο και ΟΧΙ συντηρητικά;
ΕΛΕΝΑ πράγματι αξίζει Καλημέρα!!
Ελένη σίγουρα μπορεί να φτιαχτεί και με σπιτικό φύλλο άλλωστε εγώ δεν αγοράζω ποτέ έτοιμο.
Η σφολιάτα που υπήρχε ήδη στο ψυγείο ήταν από εργαστήριο με βιολογικά.
Τώρα αν με κορόιδεψαν δεν το ξέρω.
Σπανίως αγοράζω οπότε δεν έχω γνώμη.
Καλημέρα.
Μπορώ να φάω τις αγκινάρες με τον αρακά, πριν κάνω την πίτα!
Φαγητό τρέλα!
Φοβερή η αγκιναρόπιτα Ξανθή μου. Γεια στα χεράκια σου. Φαντάζομαι δεν έμεινε ψίχουλο.
Φιλάκια.
Έμεινε τίποτα και για μένα που έλειπα??? Είμαι και αρρωστούλα και δεν έχω κουράγιο ούτε να μαγειρέψω… Φαίνεται υπέροχη!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!